Público
Público

Puigdemont demana diàleg a la sortida de la presó de Neumünster

El President reclama l'alliberament dels presos polítics catalans i afirma que la democràcia a Espanya es troba en situació de risc. El Govern central continua remetent-se als tribunals, i el jutge Llarena es planteja recórrer a la justícia europea.

Carles Puigdemont a la sortida de le presó de Neumünster / Televisió de Catalunya

públic

Carles Puigdemont ha comparegut davant els mitjans poc abans de les 14 del matí, a les portes de la presó de Neumüster, per donar les gràcies a tots els que li han expressat la seva solidaritat des d'arreu del món, però sobre tot per exigir l'alliberament dels polítics empresonats a l'Estat espanyol i per reclamar, un cop més que s'obrin vies de diàleg entre el govern espanyol i els dirigents polítics catalans. 

El President destituït per Mariano Rajoy ha volgut en primer lloc manifestar de forma ben explícita el seu agraïment per les mostres de suport rebudes des dun nombre considerable països, que ha citat un per un, per afirmar a continuació que constitueix una "vergonya per a Europa" l'existència de presos polítics a l'Estat espanyol. Ha reclamat el seu alliberament i ha explicat que aquest fet posa en relleu que la democràcia es troba en situació de risc.

Puigdemont, que ha fet les seves primeres declaracions a la sortida de la presó en alemany i anglès, ha proclamat que "el moment del diàleg ha arribat", que "no hi ha excuses per a que les autoritats espanyoles no obrin vies de diàleg amb els dirigents polítics catalans". Ha reiterat que aquest diàleg ha estat demanat en diferents ocasions i que només han rebut "resposta repressiva".

La reclamació del dret d'autodeterminació no és un problema intern, afecta tots els ciutadans europeus, ha dit. "És l'hora de fer política", ha conclòs. 

Un cop es trobava camí de Berlín, Puigdemont ha enregistrat un missatge en el qual ha demanat als catalans a tenir "coratge" per arribar a la "victòria" i ha subratllat: "Continuem, més forts i decidits".

"Continuem, més forts i més decidits que mai, seguint la via catalana, la no violenta, la de demanar l'exercici de drets democràtics", ha dit. I ha insistit en l'exigència d'alliberament immediat dels presos polítics, doncs  "no estem en un cas de rebel·lió ni de malversació, sinó un cas polític que demana finalment que el govern segui a una taula de negociació", ha explicat.

"El camí és llarg, però solament té un final possible, que és la nostra victòria", ha proclamat.

Els diputats de JuntsXCat que s’han desplaçat fins a Alemanya en una trobada amb el president Carles Puigdemont després que hagi sortit en llibertat

Els diputats de JuntsXCat que s’han desplaçat  a Alemanya per reunir-se amb Carles Puigdemont després que hagi sortit en llibertat

"Un procediment que continua", segons el govern del PP 

Mentre Puigdemont demanava diàleg polític, el Govern espanyol continuava remetent-se als tribunals. Fins i tot, després que la justícia alemanya determinés que Puigdemont no pot ser extradit pel suposat delicte de rebel·lió. "Això és un procediment que continua, i ja veurem quin n'és el final", ha afirmat el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, restant importància a la decisió del Tribunal Superior de Schleswig Holstein d'aquest dijous, que ha definit com "un comunicat que ha de traduir-se en una resolució"

"És un procés llarg, cal esperar", ha abundat Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, afegint que Puigdemont segueix sent un "fugat", i que serà posat a disposició de la justícia si torna a territori espanyol. Referint-se no només a Puigdemont, sinó a la resta de processats en la causa contra l'independentisme que es troben a l'estranger, ha volgut precisar que la justícia dels països implicats "encara no s'ha pronunciat sobre el fons de la qüestió".

Llarena es planteja acudir a la justícia europea

Les repetides crides de Méndez de Vigo -que ha remarcat també la independència del poder judicial en aquest cas- a esperar el final del procés sobre Puigdemont semblen anar en consonància amb el darrer moviment del jutge Pablo Llarena. El magistrat de Tribunal Suprem està estudiant la possibilitat d'acudir a instàncies europees, segons informa Europa Press a partir de fonts de l'alt tribunal.

En concret, Llarena s'estaria plantejant elevar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) referent a l'ordre de detenció de Puigdemont i els procediments de lliurament entre els estats membres. Aquest tipus de qüestions es presenten abans de prendre una decisió judicial, perquè el TJUE dictamini si s'ajusten a la normativa comunitària. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?