Público
Público

Els gegants globals que s'enriqueixen amb el negoci dels creuers a Barcelona

Carnival, Royal Caribbean, MSC Cruceros i Norwegian són els quatre grans grups que dominen el mercat mundial dels creuers i també tenen una forta presència a la capital catalana. En general, estan controlats per gegants bancaris i fons d'inversió. La presència a Barcelona i Palma del creuer més gran del món, propietat de Royal Caribbean, ha motivat noves protestes contra aquest tipus de turisme, tant pel seu enorme impacte ambiental com per la massificació de visitants que genera.

Manifestació contra l'arribada de creuers i el turisme massiu a Barcelona. @AsBarrisTS

L'arribada del Symphony of the Seas, el creuer més gran del món, va ser l'estímul perquè diversos col·lectius convoquessin el passat cap de setmana mobilitzacions contra la massificació turística a Barcelona i a Palma, les dues ciutats connectades pel viatge de l'enorme vaixell. L'embarcació, propietat de la companyia Royal Caribbean, fa 360 metres d'eslora i 75 de manega, té una capacitat per a més de 6.600 passatgers i compta amb uns 2.200 treballadors. Dissabte a la tarda, més d'un centenar de persones van acudir a la crida de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, la Plataforma per a la Qualitat de l'Aire i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona per denunciar que aquest tipus de gegants del mar contribueixen a incrementar la contaminació de la ciutat i alimenten la massificació turística. L'endemà al migdia, també més de cent persones van mobilitzar-se a Palma per les mateixes raons, en aquest cas convocades per col·lectiu com Terra Ferida, el GOB o Amics de la Terra Mallorca.

És una evidència que els creuers cada cop tenen més pes en les mastodòntiques xifres que mou el turisme a Barcelona i a les Illes Balears. Si el 2000 van passar pel port de la capital catalana poc més de 570.000 creuristes, l'any passat el nombre va enfilar-se a 2,71 milions, mentre que en el mateix període a les Illes s'ha passat de 622.000 visitants a 2,11 milions, dels quals al voltant d'1,7 milions corresponen a Palma. Barcelona ha passat de ser el tercer port del rànquing europeu a encapçalar-lo, per davant de Civittavechia –un port proper a Roma– i de les Balears, segons les dades recopilades per MedCruise. 

Multiplicar per cinc el nombre de passatgers ha suposat que l'espai destinat als creuers hagi crescut i actualment el port ja disposi de sis terminals per aquest ús, una xifra que creixerà en un futur. N'hi ha una en construcció, que operarà Carnival, i que està a punt d'estrenar-se. Mentre que el sector turístic no deixa d'elogiar l'increment constant del nombre de creuristes i el volum de negoci que generen, cada cop són més els col·lectius que en denuncien els impactes ambientals i també el monocultiu turístic a què es veuen abocats els barris més propers al port.

Quatre grups que dominen el mercat

Actualment hi ha 42 navilieres que operen al port de Barcelona, tot i que a l'hora de la veritat el gruix dels turistes pugen als vaixells que pertanyen a algun dels quatre grans grups mundials, que alhora controlen gran part d'aquesta quarantena de companyies. Són Carnival, Royal Caribean, MSC Cruceros i Norwegian. Entre les quatre van transportar gairebé el 87% dels creuristes de tot el planeta el 2015. Són grups que estan en mans fonamentalment de grans bancs o fons d'inversió. Carnival és la companyia de creuers més gran del món i entre les diverses marques que engloba acapara prop de la meitat dels passatgers del planeta, segons la recopilació feta per l'observatori Cruise Market Watch.

Amb seus a Miami (EUA) i Londres (Regne Unit), té marques amb presència al Port de Barcelona, com Carnival Cruise Lines, l'embrió de l'actual conglomerat; Costa Cruceros, amb seu a Gènova i adquirida el 1997; Princess Cruises; Holland America Line, fundada als Països Baixos al segle XIX i comprada per Carnival el 1989; la luxosa Seabourn; Cunard Line, integrada al grup des de 1998; Aida Cruises o la britànica P&O Cruises. Carnival Corporation, la matriu del grup, compta amb més de 120.000 treballadors arreu del món i l'any passat va ingressar 17.500 milions de dòlars (uns 14.240 milions d'euros) i va guanyar-ne uns 2.600. La companyia és propietat de gegants bancaris, com Suntrust Bank o el Bank of America; fons d'inversió, com Blackrock, el més gran del món, o The Vanguard Group; o bancs d'inversió, com Northern Trust Corporation.

Tot i que va ser fundada a Noruega el 1968, avui Royal Caribbean té la seu a Miami, l'autèntica capital mundial dels creuers. El 2015 la companyia va transportar el 23% dels turistes que van optar per aquest tipus de viatge. A banda de la marca matriu, des del port de Barcelona també opera a través de l'espanyola Pullmantur, amb seu a Madrid. Fundada el 1988, 18 anys més tard la companyia va ser comprada per Royal Caribbean, que el 2016 se'n va vendre el 51% del capital al fons d'inversió SpringWater. Azamara Cruises i Celebrity són les altres navilieres del grup que operen al port català. El grup va anunciar al maig de l'any passat que ubicarà a la ciutat catalana la seva seu per a l'Europa Continental, que agrupa els mercats d'Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Àustria i Suïssa. També aquí el control de la societat es reparteix entre entitats financeres i grans fons d'inversió, com –novament– The Vanguard Group i Blackrock, Baillie Gifford and Company, Primecap Management, State Street Corporation o JP Morgan Chase.

MSC Cruceros tenia el 2015 el 5,2% del trànsit mundial de creuristes, però on realment té força és al Mediterrani, on és la marca -que no el grup- amb major quota de mercat, amb gairebé un de cada quatre viatgers. Fundada a Nàpols, des de fa uns anys la companyia té la seu central a Ginebra (Suïssa). Forma part de Mediterranean Shipping Company, un enorme grup de transport marítim, fins al punt que és el segon del món amb major capacitat de moure contenidors. 

El tercer gran operador a nivell mundial és Norwegian Cruise Line, un grup que tot i el nom té la seu fiscal a les Bermudes, un paradís fiscal, i la seu operativa també a Miami. La companyia va transportar al voltant del 10% dels creureristes a nivell mundial el 2015. A Barcelona opera amb el nom de la matriu i amb les marques Oceanian Cruises i Regent Seven Seas. Els seus principals accionistes són, de nou, grans fons d'inversió (Apollo Global Management i TPG Capital) i el grup de Malaisia Getting, actualment un hòlding empresarial, però crescut al voltant del negoci dels casinos.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?