Público
Público

CAMÍ DE LA INVESTIDURA Puigdemont vol evitar noves eleccions, però es dóna temps per buscar un altre candidat

El 130 president de la Generalitat considera que el risc d'una repetició de les eleccions a Catalunya existeix, "perquè hi ha una part, que és l'Estat espanyol, que no juga sempre amb les cartes netes", diu en entrevista concedida a TV3. Creu que és possible evitar la nova crida a les urnes amb la probable presentació d'un nou candidat a la investidura.

Carles Puigdemont entrevistat per Televisió de Catalunya / CCMA

públic

El president Carles Puigdemont demana paciència i confiança. "Hem de buscar les fórmules perquè no hi hagi eleccions. Si no és possible Jordi Sànchez, hem de proposar un altre candidat", ha dit en una entrevista realitzada pel director de TV3, Vicent Sanchis.

"Nosaltres no volem eleccions, però és ser ingenu pensar que hi ha risc zero d'eleccions, perquè hi ha una altra part aquí que juga, que és l'Estat espanyol. I no juga sempre amb les cartes netes. Hem de contemplar la possibilitat que hi hagi un interès que ens aboqui a anar a eleccions", ha reconegut en entrevista emesa aquest diumenge.

El líder de Junts per Catalunya (JxCat) ha recordat que  "el dia 22 de maig, és la data límit" i ha assegurat que "no caldrà 'apurar' fins al final" d'aquest termini, però ha demanat que no li donin pressa. "Una mica de confiança, sisplau. Tenim temps per trobar solucions que, d'una banda, per mi és sagrat aixó, respectin el mandat de la gent, i, per l'altra, eviti anar a eleccions."

"Jo demano confiança amb els que tenim la responsabilitat de desencallat aquesta situació". "Tenim encara un temps que no podem desaprofitar", ha insistit, "per respectar el mandat de la gent", el que es va donar a les eleccions del 21 de desembre, "i no el que vol el jutge Llarena", "per formar govern" i "per evitar noves eleccions".

Carles Puigdemont ha afirmat d'altra banda que "una de les primeres feines" en les que s'ha d'aplicar el nou govern és la d'un "pla de xoc de reconducció" contra els efectes que ha tingut l'aplicació de l'article 155, "per poder tornar a la normalitat".

Normalitat, d'altra banda, que no és possible mentre hi hagi presos polítics, ha assegurat.

"No podem naturalitzar la situació d'excepcionalitat"., ha afirmat, i ha llançat un seguit de preguntes sobre el bloqueig de la investidura de nou president de la Generalitat per part del jutge del Suprem que ha decidit processar i empresonar preventivament un seguit de diputats: "Hem de donar carta de normalitat al fet que un jutge determini el que ha de decidir el Parlament?", "Quin punt de la Constitució diu que que hi ha diputats de primera i de segona?", "Pot perdre un diputat els seus drets sense que hi hagi una sentència?" "Els 135 diputats tenen dret a ser investits", ha assenyalat. Puigdemont ha argumentat que aquest dret es troba en qüestió perquè "hi ha un corrent de l'Estat" que vol evitar que es faci possible el que els catalans decideixen a les urnes".

Consell de la República

El director de Televisió de Catalunya s'ha interessat per la idea de la constitució d'un Consell de la República, que segons Puigdemont hauria de treballar en estreta connexió amb el nou govern de la Generalitat. Un organisme que "ha de ser reflex de la pluralitat de l'espai polític republicà" i que hauria de comptar amb la presència de càrrecs electes, de representants del món local i de la societat civil organitzada, ha dit.

El president, d'altra banda, ha intentat treure credibilitat a qui afirma que les seves relacions amb Oriol Junqueras i els dirigents d'Esquerra Republicana són dolentes, així com les de JxCat amb el seu propi partit, el PDeCAT.

En relació a les pròximes convocatòries electorals s'ha declarat de nou favorable a "tot el que soni a unitat" de les forces independentistes. "El moment històric demana la màxima unitat política" ha declarat per fer l'elogi a continuació de mobilitzacions massives com la que ha tingut lloc aquest diumenge, de les formes d'autoorganització popular, dels Comitès de Defensa de la República (CDR) i de l'activitat d'entitats sobiranistes com Òmnium Cultural.

 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?