Público
Público

Les entitats demanen repetir el ple per aprovar la multiconsulta a Barcelona  

Les organitzacions promotores de les iniciatives per la remunicipalització de l'aigua i el canvi de nom de la plaça Antonio López volen que els grups municipals es retractin del seu vot. Denuncien que, segons el Reglament de Participació Ciutadana aprovat en plenari, el Consell Municipal no tenia competències per bloquejar la celebració de la consulta.

D'esquerra a dreta, les portaveus de l'Aigua és Vida, Míriam Planes, la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Anna Menèndez, i Tanquem els CIEs, Mercè Duch.

Les entitats promotores de la multiconsulta s’han mostrat molt contundents contra el veto al Consell Municipal dels partits polítics, que el passat 10 d’abril van impossibilitar la celebració del procés participatiu: “El vot al plenari va ser il·lícit. Han insultat a moltíssimes persones que han treballat per fer possible la consulta i per aprofundir en els processos de democràcia directa”, ha dit la portaveu de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Anna Menèndez. Les organitzacions per la remunicipalització de l’aigua a Barcelona i pel canvi de nom de la plaça Antonio López se senten víctimes de conflictes partidistes que escapen de les qüestions que es volien sotmetre a la ciutadania.

Segons expliquen les associacions, tots els grups polítics havien assegurat que no impossibilitarien la celebració de consultes ciutadanes un dia abans, però l’inesperat canvi de direcció de la CUP -que va decidir votar en contra de la pregunta sobre la gestió pública de l’aigua per considerar que el Govern havia d’executar-lo sense consultar-ho- asseguren que va tenir un efecte dramàtic en la resta de grups. En roda de premsa, les entitats promotores han denunciat estar patint les dinàmiques d’un final de mandat i les disputes entre grups parlamentaris: “Som víctimes colaterals d’una oposició al govern Colau i d’una guerra partidista que no beneficia en absolut a la ciutat”, denuncia Menèndez.

L’objectiu d’ara és ambiciós: demanen que els grups municipal es retractin del seu vot, com ja han fet els anticapitalistes, amb l’objectiu de convocar un nou ple municipal que tiri endavant amb la multiconsulta. La reivindicació penja del Reglament de Participació Ciutadana, aprovat el passat 6 d’octubre de 2017, en el qual s’especifica a l’Article 74.3 que una consulta que provingui d’iniciatives ciutadanes i que hagi recollit les signatures vàlides suficients només pot ser denegada al Consell Municipal si “la seva celebració no s’adequa a l’ordenament jurídic”. Les dues iniciatives van recollir els suports de més de 41.000 persones però, tot i això, el ple va rebutjar les dues preguntes plantejades. Les associacions asseguren que els motius al·legats per tombar la multiconsulta no són vàlids: “Durant el ple, no vam sentir que es parlés de les nostres iniciatives”, denuncia la portaveu d’Aigua és Vida, Míriam Planes.

Tot i estar emparades per aquest marc normatiu i comptar amb el compromís dels grups previ a la celebració, el passat 10 d’abril tot es va torçar. Les entitats promotores asseguren que aquest entrebanc podria ser fruit d’una innocent “inexperiència en democràcia directa” i de la novetat del reglament. D’altra banda, les mateixes entitats expliquen que tots els grups municipals estaven advertits que el Reglament no permetia bloquejar la multiconsulta.

Els secretari del ple, encarregat de supervisar la legalitat dels Consells Municipals, no va fer cap indicació durat el debat, però les associacions han declarat que sí va advertir els regidors abans. Per tant, segons aquests supòsits, els grups municipals haurien incomplert el Reglament amb coneixement de causa, però les entitats són prudents a l’hora d’assenyalar culpables i prefereixen atribuir-ho a la novetat d’aquest marc regulatori, “molt treballat per les entitats, però poc pels regidors”, assegura Planes.

Sí que han volgut assenyalar amb contundència el paper de l’empresa Agbar, part afectada d’una hipotètica aprovació de la remunicipalització de l’aigua en multiconsulta, ja que gestiona aquest servei des de fa 150 anys. Míriam Planes ha volgut denunciar la posició de l’empresa durant els darrers mesos: “Hi ha hagut un segrest de la democràcia per part d’Agbar. Sabem que van haver pressions per posicionar als grups polítics contra la multiconsulta”. La mateixa empresa ja havia interposat un recurs contra l’organització d’aquesta consulta ciutadana, així com també ho havien fet altres organismes públics de l’Estat. Per a Planes, es tracta d’una “ofensiva publicitària i judicial” contra un procés participatiu per “preservar els privilegis” econòmics de la gestió de l’aigua.

Recursos per repetir el ple

La determinació de les entitats és total i estan convençudes que tenen dret a una repetició del ple. En primer lloc, han demanat un recurs a la Comissió d’Empara, constituïda a partir del mateix Reglament, per demanar la nul·litat de les decisions preses al reglament. Si aquesta falla a favor, el plenari s’haurà de repetir. Paral·lelament, també tramitaran recursos al Síndic de Greuges de Barcelona i de Catalunya, que no són vinculants, però podrien afectar en les posicions dels partits. En la mateixa línia, les entitats estan iniciant una roda de contactes amb els grups municipals per demanar que es retractin del seu vot. De moment, asseguren haver establert contactes amb el PSC i el PDECat, que estarien oberts a parlar. Fins ara, l’únic grup que ja s’hauria retractat de la posició contrària a la multiconsulta seria la CUP.

En cas que cap d’aquestes vies permetessin la celebració d’un nou ple, les associacions estan disposades a arribar a la via judicial. Contemplen demanar un recurs als serveis jurídics de l’Ajuntament i, en cas que aquest tampoc tingui recorregut, arribar a la via contenciosa-administrativa. “Tot acaba en el mateix: volem repetir el ple. Nosaltres ja hem fet la feina i ara ens trobem amb aquest menyspreu. Han sigut jornades senceres al carrer, moltes hores de molta gent... Ara els toca fer la seva feina a ells”, explica Menèndez, qui ha qualificat de “vergonyós” el paper que van jugar els grups municipals el passat 10 d’abril.

La portaveu de Tanquem els CIEs, Mercè Duch, també ha denunciat l’impacte que ha tingut el bloqueig de la celebració d’una consulta que preguntaria als ciutadans sobre el canvi de nom de la plaça Antonio López a Idrissa Diallo, mort a un hospital de Barcelona el passat 2014 després de ser detingut a un Centre d’Internament d’Estrangers: “S’ha denegat el vot a 200.000 persones que normalment no poden opinar sobre la seva ciutat perquè són menors d’edat o perquè estan en situació irregular”. Duch també ha volgut recordar el valor simbòlic que aquesta acció tindria per la família de Diallo, a Guinea, que han seguit el procés de la multiconsulta durant aquests mesos.

Alhora, la portaveu d’Aigua és Vida també ha anunciat que les entitats preparen mobilitzacions per defensar la multiconsulta: “La gent vol seguir endavant, no entén el que ha passat. Si la remunicipalització de l’aigua no es pot dur a terme a través d’una consulta, seguirem treballant per altres vies”. Les entitats asseguren que encara hi ha temps per celebrar el procés referendari en les dates previstes, el proper juny, però l’ombra de les eleccions cada cop limita més el calendari per a moviments polítics arriscats.


¿Te ha resultado interesante esta noticia?