Público
Público

EL CAMÍ A LA INVESTIDURA JxCat "intentarà" investir Puigdemont abans del dia 14 i descarta repetir les eleccions

La formació considera que la reforma de la llei de Presidència desactiva l'advertiment del TC contra la investidura del president destituït, però buscarà un 'pla D' amb un quart candidat si el Govern central i els tribunals la impossibiliten.

El president destituït, Carles Puigdemont, i la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, en la reunió del grup parlamentari de la formació aquest dissabte a Berlín. EFE / Omer Messinger.

públic

Investidura de Carles Puigdemont abans del dia 14. Però nou candidat en el cas -previsible- que aquesta investidura sigui impossible, descartant de forma definitiva anar a unes noves eleccions. Aquest és el pla del grup parlamentari de JxCat, que s'ha reunit aquest dissabte a Berlín, segons ha explicat després de la trobada el seu portaveu adjunt, Eduard Pujol.

"No volem noves eleccions", ha deixat clar Pujol, només començar la seva intervenció. El diputat de JxCat ha considerat que la reforma de la llei de Presidència que va aprovar divendres el Parlament i que possibilita les investidures a distància "obre un nou marc" que permet fer president Puigdemont, perquè ha fet "caure" l'advertiment explícit del Tribunal Constitucional contra aquesta mateixa investidura. I vol "aprofitar" aquesta reforma per "intentar" investir Puigdemont "abans del 14 de maig".

"Intentar", ha precisat Pujol, perquè "no es inimaginable que el Govern espanyol i la justícia espanyola hi continuïn posant traves". En el cas probable que aquestes "traves" facin impossible investir Puigdemont, JxCat insistiria de nou -i per tercer cop- amb Jordi Sànchez. I, si com és previsible, tampoc aquesta investidura fos possible, buscarien "una quarta persona". Pujol no ha entrat a parlar de noms sobe la identitat d'aquest hipotètic nou candidat, i ha explicat que, en la reunió, "no ens hem entretingut en el joc de les travesses".

Pendents del TC

"Tenim una llei que entrarà en vigor dilluns", ha dit el portaveu de JxCat, referint-se a la modificació de la llei de la Presidència, "i a partir d'aquí proposem una investidura que significa restitució". El mateix dilluns en què ha d'entrar en vigor la llei, però, està previst que el Consell d'Estat emeti l'informe que li ha encarregat el Govern central com a pas previ a impugnar la reforma davant el Tribunal Constitucional. En aquest sentit, Pujol ha admès que li "sorprendria" que l'Estat actués amb plena "qualitat democràtica", donant així tàcitament per impossible la investidura de Puigdemont, i obrint pas al 'pla D' amb un quart candidat.

El posicionament de JxCat de rebutjar noves eleccions ha arribat només unes hores després que els socis de l'ANC votessin també evitar la repetició dels comicis, i tot la valoració política del secretariat nacional de l'entitat, que ha afirmat que "si malgrat tot els partits acabessin investint una presidència diferent de la legítima, l'ANC consideraria que no és el camí a seguir".

Pujol també ha explicat que el grup de JxCat ha aprovat impulsar dues mesures per fer front al 155. La primera, condicionada a la formació de Govern, la creació d'un "comissionat especial" per "superar el 155", que tracti els casos de persones i entitats "perjudicats per l'aplicació embogida del 155". La segona, que en teoria es podria aplicar immediatament, la creació d'una comissió de control al Parlament sobre l'aplicació del mateix 155.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?