Público
Público

El Govern de Pedro Sànchez aixeca el control dels comptes de la Generalitat

La portaveu del nou Executiu, Isabel Celaá, anuncia la mesura en la seva primera compareixença, com a gest de "normalització política" i "amb la confiança que funcionarà bé". Torra i Sànchez parlen per telèfon i s'emplacen a trobar-se "molt aviat"

Reunió del primer Consell de Ministres del Govern de Pedro Sànchez, aquest dimecres 8 de juny. / La Moncloa.

La intervenció financera de la Generalitat arriba al seu final. Així ho ha decidit el primer Consell de Ministres de Pedro Sànchez, segons ha anunciat aquest divendres la ministra d'Educació i portaveu, Isabel Celaá, en compareixença després de la reunió de l'Executiu. Una mesura que es pren com a gest "de normalització política", i "amb la confiança que funcionarà bé".

Celaá, que ha anunciat la mesura com de passada, en la quarta pregunta de la premsa relacionada amb Catalunya, ha detallat que el Govern donarà "instruccions" perquè s'atenguin les ordres de pagament de la Generalitat "sense necessitat del segell del Govern d'Espanya", a diferència del que succeïa des del setembre, quan l'Executiu de Mariano Rajoy va posar el control dels comptes de la Generalitat en mans del ministre Cristóbal Montoro, fins i tot abans de decretar el control absolut de l'administració autonòmica amb el 155.

"Ja hem determinat que es donin instruccions als bancs perquè el govern de Catalunya pugui abordar els pagaments que li corresponen, sense necessitat de passar per la supervisió d'Hisenda del govern d'Espanya", ha explicat la ministra portaveu. Celaá ha estat preguntada insistentment per la carpeta catalana, i ha respost, de forma també insistent, amb un concepte: "normalització"

Així, la ministra ha explicat que el "gran objectiu" del govern de Pedro Sànchez és "normalitzar" la vida política del país, i que, amb aquest esperit, abordarà les converses amb la Generalitat. Unes converses que tindran lloc "amb la Constitució en una mà i el diàleg en l'altra". I sense donar una especial preponderància a Catalunya, segons ha volgut transmetre Celaá quan, preguntada fins a dos cops per la primera trobada entre Sànchez i el president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost que el cap de l'Executiu espanyol "mantindrà reunions bilaterals amb tots i cadascun dels presidents autonòmics, no només amb Torra".

Poques hores després de la compareixença s'ha conegut que Sànchez i Torra ja havien parlat, per telèfon, i que s'han emplaçat a reunir-se en persona "molt aviat". La trucada s'ha produït poc després de la trobada de Torra amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Celaá també ha precisat que la qüestió del dret a decidir de Catalunya queda "absolutament fora" de la trobada entre Sànchez i Torra, i que la "integritat territorial" és el "principal problema" que té ara mateix Espanya.

També sobre Catalunya, i sobre si el nou executiu comportaria un canvi en la situació dels dirigents independentistes empresonats en la causa contra el sobiranisme, Celaá s'ha remés a les decisions judicials. Així, preguntada per la possibilitat d'apropar els presos a Catalunya, la portaveu ha recordat que la decisió correspondria al jutge instructor –el magistrat del Suprem Pablo Llarena–. En aquest sentit, Celaá ha obviat el fet del paper que hi podria jugar la Fiscalia General de l'Estat, un càrrec nomenat pel Govern central, i que Sànchez encara no ha renovat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?