Público
Público

RONDA DE CONTACTES DEL PRESIDENT Domènech reclama a Torra que s'assegui a dialogar amb Sánchez, amb voluntat d'acord

El líder dels Comuns proposa al president de la Generalitat la creació d'una "taula de diàleg", "per arribar a grans consensos de país". En matèria legislativa manifesten acord sobre la necessitat de recuperar les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, però Domènech exigeix l'aplicació de tot el que no ha estat invalidat. La CUP s'allunya de les posicions del Govern, que considera autonomistes, i anuncia que és quasi "impensable" que avalin els pressupostos de Torra.

Reunió del president de la Generalitat, Quim Torra, amb el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech / EFE Toni Albir

El president de la Generalitat i el líder de Catalunya en Comú han coincidit en la necessitat de reforçar el diàleg entre forces polítiques catalanes, per tal d'evitar "la confrontació que alguns busquen". Així ho ha explicat la consellera portaveu del Govern, Elsa Artadi, després de la reunió que han mantingut tots dos dirigents.

Per fer-ho possible, Xavier Domènech ha fet una proposta concreta: la creació d'una "taula de diàleg", "per arribar a grans consensos de país", en la línia del que va representar l'Espai Democràcia i Convivència.

Elsa Artadi ha explicat que el president no li ha portat la contrària. "Qualsevol taula que faciliti el diàleg i els consensos serà benvinguda", ha assegurat.

El líder dels Comuns, però, ha explicat aquesta proposta com una necessitat paralel·la a la del diàleg anunciat entre els presidents de la Generalitat i del Govern espanyol, Quim Torra i Pedro Sánchez.

Domènech ha recordat que la seva força política, En Comú Podem, i per extensió, Podemos, van ser "cabdals" per fer fora el PP del Govern espanyol i que això ha fet possible l'existència d'un "nou escenari", que ha de fer possible un "diàleg sense condicions prèvies". El dirigent dels Comuns, no obstant això, ha emplaçat al president de la Generalitat a "seure a la taula amb voluntat d'arribar a acords".

Es tracta, en la seva opinió, d'acordar "mesures clau per desescalar el conflicte". "Ningú ha de renunciar a les seves aspiracions finals", però això no ha d'excloure els acords entre "àmplies majories", ha insistit.

Torra, segons que ha explicat Artadi, ha comunicat a Domènech que té la voluntat de reunir-se amb Pablo Iglesias, igual que ho farà properament amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

Es tracta de buscar punts d'acord entre republicans de l'Estat espanyol, ha puntualitzat la consellera, que també ha remarcat que "un dels grans consensos" que existeixen a Catalunya es troba "al voltant del dret a decidir".

"De la retòrica a la realitat"

La reunió entre Torra i Domènech, enquadrada en la ronda de contactes amb representants dels diferents grups parlamentaris del president de la Generalitat, ha estat "fructífera", segons el líder de Catalunya en Comú-Podem.

Han parlat de la recuperació de les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, particularment les de caràcter social, com la referent a la pobresa energètica. Tampoc han aparegut discrepàncies evidents, però Domènech ha reclamat que el Govern de Catalunya passi "de la retòrica a la realitat", que s'ha d'aplicar la part no suspesa d'aquestes mateixes lleis i desenvolupar-les en la mesura del possible.

I en el mateix sentit s'ha expressat en relació a l'elaboració dels pressupostos. Per a que siguin de veritat "socials", "estenem la mà, però hi ha coses bàsiques" que cal tenir en compte, ha dit Domènech. Cal aturar, segons ell, la subhasta d'edificis que pertanyen a la Generalitat, i parlar amb entitats socials sobre la utilitat que poden tenir, i l'Administració catalana ha de cobrir també, per exemple, el finançament que va suspendre de les escoles bressol.​

Borrell sobre Catalunya

A preguntes dels periodistes, la consellera de Presidència i el líder dels Comuns han comentat les  declaracions del ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, que va dir que Catalunya es troba en una situació propera a un enfrontament civil

Artadi ha considerat "sorprenents" i "allunyades de la realitat" les paraules de Borrell. "No sé si és perquè passa poc temps a Catalunya o perquè hi ha una voluntat del Govern de donar una imatge exterior que no es correspon amb la realitat", ha aafirmat.

Per la seva banda, Xavier Domènech, ha opinat que el ministre d'Exteriors el que hauria de fer és explicar el projecte del Govern del PSOE en matèria d'exterior en lloc de fer valoracions sobre Catalunya, com també han fet alguns dels seus antecessors com José Manuel García-Margallo.

Els anticapitalistes pressionen

Aquesta tarda, Torra també s'ha reunit amb representants de la CUP en el marc de la roda de contactes amb totes les forces polítiques del Parlament. En roda de premsa, el diputat Carles Riera ha explicat que ha exigit a Torra "una agenda de ruptura democràtica" amb l'Estat. Riera considera que aquesta agenda s'ha d'implementar "a curt termini", tot i que diu no haver posat dates sobra la taula.

Per la seva banda, Artadi ha explicat que, en la reunió, el president del Govern els ha traslladat que manté intacta la intenció d'aconseguir que Catalunya sigui una república i els ha promès iniciar un procés constituent "el més aviat possible": "Tenim un compromís explícit del president Torra que no pensem renunciar a res. Plena ambició nacional; si no, no seríem aquí". El president del Govern també ha garantit que assumeix com a pròpia la proposta d'acord que JxCat i ERC van fer arribar a la CUP aquest març, en la qual es contemplava fer un procés constituent i impulsar un Consell de la República a Bèlgica.

Els anticapitalistes també han exigit al Govern recuperar la resolució independentista que el Parlament va aprovar el 9 de novembre de 2015, anul·lada després pel Tribunal Constitucional. Artadi ha replicat que això no depèn de la Generalitat, sinó dels grups independentistes del Parlament.

La CUP ha insistit que no comparteixen les posicions assumides pel Govern Torra, que consideren "autonomistes". Riera ha incidit en què la manera de demostrar que Torra aposta per aquesta agenda no és traslladar la recuperació de les lleis catalanes suspeses pel Tribunal Constitucional al diàleg amb l'Estat "en un debat competencial dins de l'autonomisme, sinó fer-ho com un acte unilateral de sobirania".

Uns pressupostos sense la CUP

Els cupaires també han volgut deixar clar que és "impensable" que donin suport als propers pressupostos de Torra: "En aquest moment és molt difícil, per no dir impensable, que la CUP pugui repetir una actuació amb els pressupostos com la passada legislatura", ha dit Riera, qui ha comparescut amb la diputada Natàlia Sànchez.

Riera ha recordat que en aquella ocasió, la CUP va donar suport als pressupostos "antisocials" del Govern de l'expresident cessat Carles Puigdemont per fer possible l’execució de l’1 d’octubre en mig del procés independentista. Ara mateix, però, el primer de llistes de la CUP veu molt complicat tornar a avalar els comptes si el Govern continua treballant en el marc de l’autonomisme. Els anticapitalistes van aprovar els passats pressupostos el març del 2017, amb només dos vots a favor del total del grup, a canvi de que aquests incloguessin el finançament del referèndum.

Torra ha entès que la CUP tindrà una posició "més reactiva que activa" amb els pressupostos de 2019 i que els anticapitalistes no s'inclinaran a recolzar-los avui, però que el Govern no descarta negociar amb ells i treballar perquè se sumin.

Albiol demana informació sobre el diàleg amb Sánchez

El president del Govern ha rebut també al líder del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, davant del qual s'ha reafirmat en mantenir els símbols sobiranistes a la façana del Palau de la Generalitat, però s'ha compromès a "dialogar i negociar" amb el nou Govern de Pedro Sánchez i a informar a la resta de partits. Així ho ha explicat Artadi després de la reunió que, segons ha dit, els ha permès "discutir a nivell polític" i "entendre les discrepàncies.

Albiol ha demanat a Torra que contribueixi en "destensar" la situació, precisament, retirant els símbols pels presos polítics del Palau, a la qual cosa Torra ha respost amb la petició a totes les forces polítiques que abracin la simbologia pels presos polítics, ja que simbolitzen "els drets i les llibertats" del poble català. Pel president són "irrenunciables".

Torra s'ha compromès a mantenir al dia a totes les forces polítiques sobre el "diàleg i negociació amb el regne d'Espanya", a petició d'Albiol.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?