Público
Público

GOVERN DE CATALUNYA 53 càrrecs cessats pel 155 han tornat a la Generalitat des de la presa de possessió de Torra

N'hi ha 34 que han estat restituïts i faran la mateixa tasca que tenien abans de la intervenció del govern espanyol, mentre que la resta han retornat a l'Administració, si bé tenen una altra destinació. La restitució no ha arribat al Consell Executiu. Cap conseller de Puigdemont repeteix finalment amb Torra.

La restitució dels consellers que va destituir Mariano Rajoy no s'ha produït al Consell Executiu, però sí, en alguna mesura, de càrrecs en altres nivells de l'Administració / EFE

marc font

La «restitució del govern legítim» era un dels lemes que l'independentisme repetia durant la campanya per a les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 21 de desembre. Mig any després, és evident que la restitució no ha existit, perquè en el nou govern de la Generalitat presidit per Quim Torra no hi ha cap conseller de l'executiu de Puigdemont. Ara bé, si el focus no es posa en el primer nivell del govern sí que hi ha una certa restitució de càrrecs destituïts. La presa de possessió de l'executiu de Torra, que va formalitzar-se el 2 de juny, va suposar també el punt i final de l'aplicació del article 155 sobre la Generalitat.

Durant els set mesos d'intervenció, el govern espanyol va cessar un total de 259 persones del govern català, segons el recull que n'ha fet l'associació ServidorsCAT -formada per treballadors públics- a l'informe Inventari de Danys . Però des que Torra és president ja n'hi ha 53 que han tornat a la Generalitat, 34 de les quals han estat restituïdes exactament al mateix càrrec que ocupaven abans del 155, segons la informació publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). En tots els casos són càrrecs de confiança.

El Departament de Presidència és el que acumula més càrrecs retornats, amb un total de 16. D'aquests n'hi ha onze que han estat restituïts a la mateixa posició que tenien durant el mandat de Carles Puigdemont. Són Josep Rius, director de l'Oficina del President; Carles Fabró, cap de Relacions Externes i Protocol; Anna Maria Gutiérrez, secretària del president; Rosa Maria Mestres, cap de Comunicació; Jordi Moreso, cap de l'oficina del president; Joan Maria Piqué, director del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques Eugeni Xammar; Roc Fernàndez, responsable de continguts digitals; Rahma El Badoui, assessora del president; Maria Isabel Lansac, adjunta al gabinet de Relacions Externes i Protocol; José Maria París, també adjunt a Relacions Externes i Protocol, la mateixa tasca de Ramon Pujol.

El nou cap de gabinet de Presidència és Jordi Cabrafiga, que era cap de gabinet de Governació en la passada legislatura; mentre que Andreu Sagarra ha passat de ser cap de protocol d'Empresa i Coneixement a ocupar la mateixa tasca a Presidència. Joan Ignasi Sánchez està ara d'adjunt al gabinet de Presidència, quan abans de ser cessat ho estava a Governació. Miquel Àngel Escobar és el nou secretari d'Administracions Locals i Relacions amb l'Aran, després de ser el delegat de la Generalitat a la demarcació de Barcelona. Un dels casos més mediàtics és el d'Antoni Molons, que era el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana en l'era Puigdemont i va ser destituït després de ser investigat per la seva suposada vinculació a campanyes institucionals de l'1-O. Ara s'ha convertit en el nou secretari de Comunicació i Mitjans.

Al Departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda hi ha, de moment, quatre càrrecs restituïts. Són David Camps, com a cap de gabinet de relacions institucionals; Sílvia Sàbat, secretaria; Albert Puig, comunicació; i Anna Teixidó, relacions externes i protocol. També en aquesta àrea, Bernat Costas és el nou director de l'oficina del vicepresident, quan havia estat cessat pel 155 com a assessor del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. A Territori i Sostenibilitat són quatre les persones restituïdes i dues més que han retornat a la Generalitat després de ser destituïdes en un altre càrrec. Les restituïdes són Núria Nin, com a secretaria; Alejandro Mañe, com a cap de protocol; Maria Cristina Buesa, com a assessora del conseller; i Josep Rafus, com a assessor del conseller per a les relacions amb els governs locals i amb el territori. Els que canvien de destinació són Olga Solé, ara cap de comunicació i abans assessora a Empresa i Coneixement; i Gemma Brugués, que s'encarregava de les relacions institucions a Cultura i ara ho farà a Territori.

A l'àrea d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència els tres càrrecs restituïts són Joana Muñoz (secretaria), Debora Miralles (relacions institucionals) i Anna Molas (comunicació), mentre que Mercè Salvat va patir el 155 com a cap de gabinet del Departament de Justícia i acaba ser nomenada secretaria general del Departament d'Acció Exterior. A Justícia hi tornen Susana Cucurella, a protocol; Mònica Casals, secretaria; i Oriol Burgada, comunicació; mentre que Helena Ricomà és la nova cap de gabinet després de ser assessora en polítiques transversals de l'àrea d'Economia en l'anterior mandat. A Polítiques Digitals i Administracions Públiques -que era Governació en el passat executiu- repeteix Elena Domènech com a responsable de relacions institucionals. El nou cap de protocol és Francesc Xavier Miret, que estava a Presidència amb Puigdemont, mentre que Miren Irune Ulazia passa de ser secretaria a Presidència a ser-ho a Polítiques Digitals. A aquest departament també hi aterra Anabel Marcos com a secretària d'Administració i Funció Pública. La seva va ser una de les destitucions més mediàtiques de l'etapa del 155, ja que va ser cessada a l'abril com a directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya -l'escola dels Mossos- després que se sabés que l'1-O havia transportat urnes al seu vehicle.

A Agricultura hi ha tres càrrecs restituïts: Alba Balcells, cap de relacions institucionals; David Vila, assessor en matèria d'Acció Territorial; i Susana Maria Sainz, adjunta al cap de gabinet. A més a més, Nil Papiol ha estat nomenat assessor del conseller, quan abans del 155 estava a l'àrea de relacions institucionals del Departament de Treball. També són tres les restitucions a la conselleria d'Interior: Pere Ferrer, com a cap de gabinet; Laura Méndez, cap de relacions institucionals; i Montserrat Comas, com a secretaria. Sònia Claveras repeteix com a cap de protocol a Treball, Afers Socials i Famílies; mentre que Marc Batallé ha estat restituït com a cap de comunicació de Salut.

El nou director del Servei Català de la Salut és Adrià Comella, que era el secretari general de Justícia durant la passada legislatura. Andreu Lallana torna a la Generalitat, però passa de protocol d'Exteriors a la mateixa tasca a Cultura. Ima Mis és la nova cap de relacions institucionals de Cultura, mentre que abans del 155 era la cap de gabinet d'Ensenyament. Josep Ramon Morell ha passat de ser assessor d'Interior en seguretat pública a cap de gabinet d'Empresa i Comunicació, mentre que Eduard Illa ha passat de comunicació de Salut a comunicació d'Ensenyament.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?