Público
Público

CAS PRETÒRIA Alavedra i Prenafeta, condemnats a gairebé dos anys de presó pel cas 'Pretòria'

Els dos homes forts dels governs de Jordi Pujol podrien evitar la presó. L'exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz rep una pena de gairebé sis anys, i l'exdiputat del PSC Luis García 'Luigí', de més de set, per la trama de corrupció immobiliària tràfic d'influències amb epicentre a la població. Els fets jutjats van ocórrer entre els anys 2002 i 2009, i el procés s'ha allargat més de vuit anys.

Lluís Prenafeta, Macià Alavedra, Luís García 'Luigi' i Bartomeu Muñoz, en la vista oral pel cas 'Pretòria'. EFE/Arxiu

Ja hi ha sentència pel cas Pretòria, la trama de corrupció immobiliària i tràfic d'influències amb epicentre a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a començaments de segle. Amb condemnes lleus en la major part dels casos: només tres dels imputats han estat penats amb més de dos anys, el llindar que marca l'ingrés obligatori a la presó. I no ha estat el cas dels dos processats més coneguts, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, homes forts durant diversos governs en l'època de Jordi Pujol.

L'Audiència Nacional ha condemnat aquest dilluns a set anys, un mes i 27 dies de presó, a més de 14,1 milions d'euros de multa, a l'exdiputat del PSC Luis Garcia Luigi, considerat com el líder de la trama,  pels delictes de tràfic d'influències, blanqueig de capitals, suborn i falsedat en document oficial. Aquesta és la pena més elevada que dicta la sentència, i hi segueix la que ha recaigut en l'exalcalde socialista de Santa Coloma Bartomeu Muñoz, condemnat a cinc anys, vuit mesos i vuit dies i multa de 3,4 milions, per prevaricació i suborn. Manuel Valera, considerat com a testaferro de Luigi, i que figurava com a administrador en la major part de societats que controlava de facto l'exdiputat, ha estat condemnat a dos anys i tres mesos i multa d'1,6 milions.

Aquests tres són els únics condemnats que superen els dos anys de presó de pena. Per sota d'aquest llindar queden l'exconseller Macià Alavedra i l'exsecrretari de Presidència Lluís Prenafeta, dos dels màxims homes forts de l'executiu en  temps dels governs de Jordi Pujol. Tots dos han estat condemnats a un any, 11 mesos i 27 dies de presó, pels delictes de tràfic d'influències i blanqueig de capitals, i a multes de 32, milions per a Alavedra i de 5,8 per a Prenafeta.

En ser inferior a dos anys la seva condemna, Alavedra i Prenafeta podrien evitar ingressar a la presó, si el tribunal deixa en suspensió la pena o en decreta una de substitutiva. Aquest, de fet, és el procediment habitual a l'Estat per a penes inferiors a dos anys, però no és obligatori, i hi ha diversos precedents de condemnats per delictes econòmics a menys de dos anys per als quals es dicta ingrés a la presó. Alavedra i Prenafeta van arribar a un acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció, que va rebaixar la seva petició de pena de sis a dos anys de presó en reconèixer aquests al començament de la vista oral que van rebre comissions del 4% en cada operació fraudulenta, per a un total de 800.000 euros cadascun.

A més, es condemna Josep Singla a un any, 10 mesos i 15 dies de presó; Manuel Carrillo, a cinc mesos i 29 dies (substituïble per una multa de 12.480 euros), Philip McMahan, a sis mesos i multa de 2,6 milions; Glòria Torres, a sis mesos i multa de 315.000 euros, i Maria Lluïsa Mas, l'esposa de Prenafeta, a sis mesos i multa d'1,9 milions. L'extinent d'alcalde d'Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco ha estat condemnat a vuit anys i mig d'inhabilitació.

La sentència considera com a fet provat que els condemnats van participar, entre els anys 2002 i 2009, a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) en diverses operacions urbanístiques que en lloc d'afavorir l'interès públic buscaven l'obtenció d'elevats rendiments econòmics per a promotors i inversors particulars, propiciant importants beneficis i comissions. Els guanys d'aquestes operacions van anar a parar als condemnats "bé directament o bé sent canalitzats a través d'intermediaris, testaferros o societats administrades o controlades de fet per ells mateixos".

A tots els acusats, el tribunal els aplica l'atenuant de dilacions indegudes, per la duració del procediment judicial, que s'ha allargat fins a vuit anys i vuit mesos, des de les primeres actuacions fins a la sentència d'aquest dilluns.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?