Público
Público

Els primers lobbies i grups d'interès que es reuneixen amb el govern de Torra

Grans companyies, com Google, Indra o Cirsa, sindicats, com UGT o Unió de Pagesos, entitats com la Fundació Jaume Bofill, o el Barça són alguns dels grups d'interès que s'han trobat amb membres del nou govern de la Generalitat durant el seu primer mes de vida.

Representants de l'Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris (ACEDE), reunits el passat 6 de juny amb Enric Vinaixa, director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, i amb la subdirectora general, Maria Àngels Cuadrada. / ACEDE

Google, el Barça, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la UGT, Unió de Pagesos, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen d'Alella, Cirsa o Indra. Aparentment aquest seguit d'empreses, entitats i sindicats tenen poques coses en comú, però resulta que totes s'han reunit amb algun alt càrrec del govern de la Generalitat durant el primer mes de la presidència de Quim Torra. Així consta al portal de transparència de la Generalitat, concretament a l'apartat de l'agenda pública dels alts càrrecs amb grups d'interès (o lobbies). L'agenda també recull l'assistència a actes. La immensa majoria de lobbies –o empreses– que s'han reunit amb el Govern en les seves primeres setmanes de vida estan inscrits al registre de lobbies que va crear la Generalitat l'estiu de 2015.

El 4 de juny, per exemple, Quim Torra va assistir a l'acte d'entrega del 50è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a Quim Monzó, un esdeveniment organitzat per Òmnium Cultural. El dia 16 del mateix mes, el president va assistir a l'assemblea general de l'entitat, celebrada al Pavelló de la Vall d'Hebron de Barcelona i a la qual també va anar-hi el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. Ja amb el Govern en marxa, el 6 de juny l'Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris (ACEDE) va reunir-se amb Enric Vinaixa, director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, i amb la subdirectora general del mateix organisme, Maria Àngels Cuadrada, per parlar de les relacions laborals en els facility services o, el que és el mateix, els serveis auxiliars a empreses, un sector especialment precaritzat amb àmplia presència d'empreses multiserveis.

El sindicat Unió de Pagesos va reunir-se el 7 de juny amb Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural, per parlar de zones amb limitació natural. Una setmana més tard, la reunió va ser amb Carmel Mòdol, director general d'Alimentació, en el marc de l'Institut català de la llet i els productes lactis. I el mateix dia l'organització es reuniria amb Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i l'endemà participaria a la Taula Agrària, amb Jordà i Anson, juntament amb altres entitats, com Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

El 8 de juny, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va assistir al 40è aniversari de la Federació d'Ensenyament de CCOO, mentre que dos dies després Chakir el Homrani va anar al 80è aniversari de l'ONCE. El dia 11, la secretaria general del Departament d'Ensenyament, Núria Cuenca, va reunir-se amb l'empresa Google, per parlar de l'oferta de Google for Education per als centres públics catalans, així com plantejar innovacions i les últimes actualitzacions de la oferta de Google en ensenyament. El dia 12, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, va reunir-se amb l'Agrupació de Fabricants de Ciments de Catalunya i amb la principal empresa del sector al Principat, Cementos Molins. En el primer cas, per presentar-li la junta directiva de la patronal, mentre que en el segon, per parlar d'uns expedients ambientals.

Quim Torra apareix fonamentalment a l'agenda de reunions per la seva assistència a actes. Entre d'altres, el 14 de juny va anar al 50è aniversari de la cooperativa Abacus i dos dies abans havia assistit a la Diada de l'Enginyer, organitzada per l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya. El 15 de juny, el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, va trobar-se amb tres grans companyies: Fujitsu, Moventia i Indra. L'epígraf que resumeix la trobada és "nous projectes", però tenint en compte el nom de les companyies és fàcil deduir que la reunió havia de servir per abordar la T-Mobilitat, el nou sistema tarifari de transport en què participen aquestes companyies. El mateix dia, Ferran Falcó, secretari general de Territori i Sostenibilitat, va reunir-se amb directius del Futbol Club Barcelona per tractar el projecte urbanístic Espai Barça, la reforma del Camp Nou que precisament necessita del vistiplau de la Generalitat per començar a arrencar, després de rebre l'aval de l'Ajuntament de Barcelona. Curiosament, el Barça no està inscrit al registre de lobbies del govern català, sinó que encara està "en procés" de fer-ho.

També el dia 15, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va participar en una reunió de treball amb representants dels diferents consells reguladors del vins catalans. El 20, el director general d'Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, va trobar-se amb el Banc dels Aliments per parlar de la "col·laboració en diferents projectes", mentre que l'endemà la secretaria general de Cultura, Maria Dolors Portús, va reunir-se amb Amics de la Unesco de Barcelona, que li van presentar un projecte. Altres trobades destacades són la que el dia 22 va mantenir el director general de Turisme, Octavi Boni, amb Port Aventura sobre "certificacions ambientals" del recinte o la que va tenir el dia 25 l'empresa Cirsa amb Natàlia Caba, directora general de Jocs i Tributs, per comunicar-li l'acord de venda del grup al fons Blackstone. Ricard Font, secretari d'Infraestructures, va fer una reunió de treball amb la UGT sobre mobilitat el dia 26, i la secretària general d'Ensenyament, Núria Cuenca, va rebre la Fundació Jaume Bofill el dia 29, en una trobada de presentació. L'agenda, òbviament, s'anirà actualitzant periòdicament.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?