Público
Público

PRESOS POLÍTICS Torra canvia el llaç groc de la Generalitat per un de blanc i guixat de vermell

El president de la Generalitat actua després que el Síndic de Greuges recomani treure la simbologia pels presos. La JEC va rebutjar donar més temps a Torra i el va instar a obeïr l'ordre de despenjar els llaços i les estelades de cara a les eleccions.

El nou cartell amb el llaç blanc que el Govern ha col·locat a la façana del Palau de la Generalitat. - EUROPA PRESS

agències

La Generalitat ha retirat al voltant de les 10.30 hores d'aquest dijous la pancarta amb el llaç groc que penjava de la seva façana, que la Junta Electoral Central (JEC) va ordenar retirar, i ha col·locat una altra amb el mateix lema en record dels líders independentistes presos, però amb un llaç d'un altre color.

L'edifici públic ha començat el dia amb aquest cartell, amb la llegenda 'Llibertat presos polítics i exiliats. Free political prisoners and exilies', però finalment ha estat despenjat i substituït per un altre amb el mateix text i un llaç de color blanc amb una franja vermella. Diversos treballadors també han penjat una altra pancarta, més petita, a la finestra del costat del balcó, amb el símbol de denúncia de restricció de la llibertat d'expressió.

A més, dos treballadors municipals de neteja han tret de matinada els llaços lligats a les tanques que protegeixen la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, en la mateixa plaça Sant Jaume, però poc després un activista ha col·locat nous llaços.

La Junta Electoral i el Síndic

La Junta Electoral Central (JEC) ha demanat a la Delegació del Govern a Catalunya que li faciliti nova informació i fotografies per valorar el grau de compliment de l'ordre de retirada de llaços grocs i senyeres estelades dels edificis de la Generalitat, i si han estat substituïts per altres elements.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, s'ha abstingut de valorar la idoneïtat o no de la nova pancarta que ha desplegat el Govern en la façana de la Generalitat per substituir l'anterior que tenia un llaç groc i no ha aclarit si té previst fer una nova resolució sobre el tema. El Síndic havia emès dimecres un informe, a instàncies del president Torra, en què recomana a la Generalitat la retirada dels llaços grocs i les estelades dels seus edificis durant el període electoral. Ribó seguia d'alguna manera el que havia dictaminat la Junta Electoral Central (JEC).

"No vull valorar res del que s'ha produït a partir d'aquesta matinada (...). Són uns esdeveniments que pel nostre rigor institucional encara no els podem valorar", ha explicat aquest dijous en declaracions als mitjans des del Parlament després de participar en un debat.

Ribó no ha precisat si es pronunciarà sobre la nova pancarta: "Tots els informes els farem en funció de si ho considerem necessari. Si el que hi ha en un informe anterior ja és prou sòlid, ens remetrem als anteriors".

Cs denunciarà de nou

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha criticat aquest dijous la nova pancarta que ha col·locat el Govern en la façana de la Generalitat i que substitueix la del llaç groc, perquè la considera "un insult a la intel·ligència".

"Pensen de debò que enganyaran a algú? Pensen que són molt llestos o molt graciosos? Perquè després davant els jutges diuen que no es recorden de res o que no sabien que això era il·legal", ha declarat als mitjans després que Cs hagi anunciat que també denunciarà aquesta pancarta davant la Junta Electoral Central (JEC), com van fer amb l'anterior.

Ha insistit que aquesta nova pancarta "és un nou atac a més de la meitat de Catalunya, és un atac a la democràcia", i ha recriminat que el Govern no garanteix la neutralitat institucional durant el procés electoral.

"Estem farts que el nacionalisme es pensi que Catalunya és seva. Les institucions públiques són de tots els catalans i es mereixen unes eleccions netes, justes i lliures", i ha alertat de les conseqüències que pot tenir incomplir una resolució de la JEC.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?