Público
Público

Batalla pels símbols La Junta Electoral demana a la Fiscalia actuar contra Torra per desobediència i ordena als Mossos retirar els llaços

No accepta la substitució dels llaços grocs pels blancs i també vol que es retiri dels edificis públics tota simbologia associada als presos polítics. A més a més, obre expedient sancionador al president de la Generalitat. 

L'última pancarta penjada al Palau de la Generalitat, amb un llaç blanc. | EFE

PÚBLIC

Nou capítol de la batalla pels símbols que vivim els darrers dies. La Junta Electoral Central (JEC) no ha acceptat la substitució dels llaços grocs per llaços blancs que ha portat a terme la Generalitat aquest dijous al matí, a instàncies del president, Quim Torra. En una reunió celebrada al Congrés dels Diputats, els magistrats de la JEC han decidit actuar contra Torra, al que denunciaran per un presumpte delicte de desobediència i li obriran un expedient sancionador. A més a més, la instrucció de la JEC ordena als Mossos d'Esquadra retirar dels edificis públics les noves pancartes i tot tipus de simbologia que faci referència als presos i exiliats polítics, i per realitzar tal cosa ha fixat un termini: les 15 h. d'aquest divendres.

Concretament la JEC exigeix la retirada de llaços grocs o blancs, pancartes i símbols "partidistes" que trobi exhibits, demana al conseller d'Interior del Govern de la Generalitat, Miquel Buch, que de "manera immediata" doni instruccions als Mossos perquè apartin de la via pública aquests símbols, que diu que són contraris a la Llei en període electoral. Adverteix, a més, que si no compleix la resolució, podria haver-hi responsabilitats penals.

Però hi ha més instruccions adreçades a Miquel Buch. La JEC assenyala també que haurà de mantenir vigilància per a que aquests símbols no tornin a col·locar-se en façanes d'edificis públics durant el període electoral i que si la retirada no es completa "estrictament" abans del termini donat, la Junta es dirigirà al prefecte de Policia de la Conselleria per a que executi l'ordre.

Prèviament, Torra havia presentat al·legacions amb l'argument que ja "no hi ha estelades o llaços grocs a les seus de la Generalitat", però han estat desestimades per la JEC. La retirada de la pancarta amb el llaç grocs es va prendre després de l'informe de recomanacions presentat pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó. El Síndic va recomanar retirar els llaços i les estelades durant el període electoral, seguint el criteri de la JEC.

Segons Ribó, "durant el període electoral, en els edificis institucionals, cal mantenir la neutralitat política i s'han d'abstenir de col·locar aquest tipus de simbologies a les façanes". Això sí, el Síndic va acotar la retirada al període electoral, ja que fora d'aquest moment manté el criteri exposat ja al setembre de l'any passat, quan va pronunciar-se en contra de limitar l'exercici de la llibertat d'expressió a l'espai públic i també a les dependències institucionals.

En els seus recursos, Torra havia manifestat que considera que demanar la retirada dels símbols és un "atac a la llibertat d'expressió", ja que parteix que el llaç groc o l'estelada no són "símbols partidistes", com sí que ho entén la Junta Electoral. La JEC considera que l'estelada i els llaços grocs són "símbol legítims", que poden ser utilitzats en la propaganda electoral, però no pels poders públics "com a mínim durant els períodes electorals", ja que la LOREG els exigeix ​​"mantenir una rigorosa neutralitat política".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?