Público
Público

PICABARALLES ENTRE ERC I JXcAT Tardà carrega contra Torra per haver descartat la convocatòria d'eleccions

Dirigents d'Esquerra Republicana critiquen el president de la Generalitat per haver dit, en entrevista amb 'Públic',  que no hi hauria comicis catalans anticipats. Des de Junts per Catalunya recorden que només el president té la potestat de cridar a les urnes.

El president Quim Torra al Palau de la Generalitat. JOEL KASHILA

"No tinc cap intenció de convocar eleccions quan arribin les sentències", va assegurar el president de la Generalitat, Quim Torra, en entrevista amb aquest diari, i encara que immediatament després va reiterar la seva voluntat de buscar una "resposta unitària i col·lectiva", aquesta declaració tan taxativa ha posat en marxa de nou, si es que algun cop ha estat aturat, l'espiral de picabaralles entre el seu partit, Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

L'ex portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha sortit al pas d'aquesta presa de posició amb una rèplica a xarxes socials , en les quals ha posat en qüestió que el president pugui descartar la convocatòria d'eleccions sense escoltar abans l'opinió dels seus socis de govern.

"President Quim Torra, entendreu que caldrà alhora el consentiment del republicanisme. Vull dir del meu partit, també. I creieu-me que si a ERC ja s'hagués debatut la conveniència o no de convocar, me n'hauria assabentat", ha estat el retret de Tardà en aquesta ocasió. 

Hores més tard, el propi Tardà repiulava un missatge del portaveu d'ERC a L'Hospitalet de Llobregat, Antoni Garcia, en el que criticava el que considera un canvi en la política d'aliances de JxCat, en favor del PSC, i reclamava directament la convocatòria d'eleccions a Catalunya.

Però des de JxCat no han volgut deixar aquestes crítiques i reclamacions sense contrarèplica. La diputada al Congrés, Laura Borràs, ha donat resposta a Tardà recordant d'una banda qui té la potestat intransferible de convocar eleccions, i d'altra, afirmant que hi ha més forces republicanes a més d'ERC.

De fet, a l'entrevista esmentada, quan el president va afirmar que totes les forces independentistes havien de fixar-se un objectiu i que aquest no hauria de passar per unes eleccions i sí per "tornar a exercir el dret a l'autodeterminació", els periodistes de Públic li vàrem preguntar per si hi havia acord amb ERC en aquest punt, perquè des d'aquest partit ja s'havien sentit veus favorables a la convocatòria d'eleccions com a possible resposta a les sentències.

La resposta del president Torra va ser: "Estem treballant amb Esquerra, però també necessito treballar-ho amb la CUP, amb les entitats socials, econòmiques... Perquè jo busco un gran acord de país". "Només hi ha d'haver una resposta antirepressiva", va insistir.

Les crítiques, contracrítiques i picabaralles entre ERC i JxCat no acaben aquí, més que probablement, perquè encara que els dirigents d'una i altra formació han parlat sobre la necessitat d'enfortir l'independentisme "a totes les institucions", sembla evident que els pactes de totes dues forces amb el PSC a diferents localitats i entitats supramunicipals ha empitjorat substancialment les relacions.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?