Público
Público

Debat d'investidura Iglesias, a Sánchez: "No ens proposin ser un decorat en el seu Govern, perquè no ho acceptarem"

El secretari general de Podemos retreu al candidat socialista que segueixi demanant l'abstenció a Casado i Rivera: "Li demanem que no li demani l'abstenció a Vox quan li toqui intervenir al senyor Abascal".

Pablo Iglesias intervé a la tribuna del Congrés. (SERGIO PÉREZ | REUTERS)

El secretari general d'Unidas Podemos ha demanat a Pedro Sánchez que no li ofereixi al seu partit ocupar una posició de "decorat" a l'Executiu, sinó un càrrec "amb competències" que els permeti dur a terme polítiques socials. Iglesias ha retret al líder del PSOE que aquest dilluns hagi demanat l'abstenció tant el PP com a Ciutadans per no repetir les eleccions.

"Quan encara no hem negociat un acord vostè insisteix en demanar-li l'abstenció al PP i Ciutadans, li demano que no la demani també a Vox quan intervingui el senyor Abascal", ha dit el secretari general de Podemos. Iglesias li ha demanat al candidat que "respecti" als 3,7 milions de votants de la seva formació i li ha recordat que no té majoria al Congrés per arribar a La Moncloa sense els seus suports.

"La primera proposta important que ha fet és un pacte d'Estat, però no per blindar les pensions ni per garantir la dignitat dels salaris. Ha proposat un pacte al PP per reformar l'article 99 de la Constitució. Vostè vol reformar el 99 perquè una força amb menys del 30% [dels vots] pugui formar govern sense posar-se d'acord amb ningú. Això va en contra del que han votat els espanyols ", ha insistit Iglesias.

El líder d'Unidas Podemos també li ha recordat a Sánchez que el seu grup va treballar "més que cap altre grup" per tirar endavant la moció de censura que va portar al líder socialista a la Moncloa. "Renunciem als ministeris d'Estat, però necessitem competències i responsabilitats de Govern d'acord amb el nostre pes electoral. Respecteu als 3,7 milions de votants. Només li demanem respecte i reciprocitat", ha defensat Iglesias.

El debat entre Sánchez i Iglesias ha anat pujant de to a mesura que avançava en les rèpliques i les contrarèpliques. El líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, ha advertit aquest dilluns al president del Govern que si opta per anar a altres eleccions no tornarà a ser president mai i, després de retreure-li que li estigui demanant el suport gratis, l' ha avisat que " no es deixarà trepitjar ni humiliar per ningú".

Ha acusat Sánchez de posar "excuses" per no pactar una coalició i li ha retret que no estigui disposat a cedir competències per pactar un Executiu. Ho ha fet després que Pedro Sánchez subratllés que vol governar amb Unidas Podemos però ha avisat que si no s'aconsegueix hi ha "altres opcions" que encara es poden negociar, entre elles un "acord d'investidura sobre continguts".

"Què ens han ofert vostès?"

Després de recordar Iglesias que ell va acceptar fer un pas al costat i va renunciar a ser ministre per afavorir un acord amb els socialistes, Iglesias ha demanat al president del Govern que accepti la "sortida assenyada" de compartir el poder en lloc d'actuar com si tingués majoria absoluta. L'ha reptat a dir a la Cambra "què és el que els ha ofert" perquè la formació morada recolzi la seva investidura.

"Li vam dir que per desenvolupar el programa volíem competències d'Hisenda, i ens va dir que ni parlar-ne, en cap cas", ha lamentat Iglesias, que creu que ha passat el mateix quan el partit morat va suggerir que volia competències en Igualtat, en Treball, en Ciència o en Transició Ecològica. "Què ens han ofert vostès? Expliqui-ho a la Cambra", ha reptat Iglesias al candidat socialista. "Som una força política modesta, jove, però no ens deixarem trepitjar ni humiliar per ningú", ha abundat el líder del partit morat.

Li ha dit que si no està a disposat a compartir el poder té alternatives: convèncer el PP de fer un acord de coalició o doblegar-li el braç a Ciutadans. "Té vostè una altra opció: fer cas al senyor Tezanos i convocar noves eleccions", ha comentat Pablo Iglesias, que tot i això ha pronosticat que si opta per aquesta opció no serà president d'Espanya.

A més, Pablo Iglesias ha recordat al president del Govern que no el pot amenaçar que s'ubicarà al mateix lloc que Vox si no accepta les condicions dels socialistes, perquè, ha avisat, una coalició no es pot negociar com si fossin "llenties ". "Potser vostè no vol un govern de coalició amb nosaltres perquè qui vol un govern de coalició no proposa un paper decoratiu", ha assegurat Pablo Iglesias després que el cap de l'Executiu en funcions hagi avisat que si no s'arriba a un acord.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?