Público
Público

Desobediència civil El Tsunami Democràtic talla l’AP-7 a la frontera administrativa francesa

Centenars de persones i vehicles ocupen els dos sentits de la via que comunica la Jonquera amb el Pertús. En un comunicat, el moviment anuncia que pretén que la comunitat internacional "faci entendre a Espanya que l'únic camí és seure a parlar". Associacions de transportistes xifren en 15 milions d'euros per dia les pèrdues econòmiques que genera el tall a la frontera, mentre Mercabarna alerta que podria causar problemes en l'abastiment de menjar.

El tall de l'AP-7 a la frontera francesa convocat pel Tsunami Democràtic. EFE / ALEJANDRO GARCÍA.

PÚBLIC

L’“Onze de Setembre de tres dies” anunciat pel Tsunami Democràtic ha arrencat amb el tall de l’AP-7 en el punt en què separa la Catalunya sud i la Catalunya nord o, en termes administratius, l’Estat espanyol i l’Estat francès. L’acció ha arrencat al voltant de les 9.00 h i ha implicat el tall de l’autopista en els dos sentits de la marxa, on es concentren centenars de persones. Amb la intenció de resistir-hi diversos dies, els activistes han muntat un escenari en territori francès, al Pertús, a escassos metres de la frontera, on ha actuat el cantautor Lluís Llach, entre altres artistes. També s’hi han instal·lat lavabos mòbils i un servei de cuina. La intenció és celebrar diverses activitats a l’espai.

A banda del Tsunami, altres moviments com els CDR han fet crides a mobilitzar-se a la Jonquera. L’acció s’ha convocat a través de l’aplicació mòbil del Tsunami, després de les proves fetes durant la mobilització de dissabte a la plaça Universitat de Barcelona. El tall ha provocat retencions de diversos quilòmetres i que els Mossos d’Esquadra desviïn el trànsit cap a la N-II, on també hi ha cues d'uns quants quilòmetres de llargada, segons el Servei de Trànsit. Els organitzadors han demanat pels canals de difusió que els motoristes ajudin als manifestants a arribar al punt del tall, de difícil accés a causa de la quantitat de vehicles aturats a la via.

La Gendarmeria francesa ha intervingut a la banda francesa del tall retirant alguns dels vehicles estacionats amb grues i fent recular part dels manifestants cap a la frontera amb Espanya amb un cordó de seguretat. També ha avisat que aquells conductors que no retirin els seus cotxes seran multats amb 690 euros cadascun. Al tall s'hi ha presentat l'alcalde del municipi de la Catalunya Nord Prats de Molló, Claude Ferrer, que ha provat de mediar amb la policia francesa. En tot cas, al vespre s'ha informat que en principi no intervendria aquest vespre, de manera que el tall podrà allargar-se almenys fins dimarts. 

En un comunicat, el Tsunami Democràtic explica que la mobilització vol “demanar a la comunitat internacional que faci entendre a Espanya que l’únic camí és seure a parlar sobre autodeterminació, drets fonamentals i llibertat de presos, exiliats i represaliats. A més a més, el moviment anuncia que el tall fronterer suposa “un nou paradigma”, en què es posa sobre la taula una “nova modalitat de desobediència civil pacífica”, en què en comptes de “posar el cos” es proposa utilitzar el “vehicle”. “Amb la coneixença que tota protesta feta amb vehicles estàtics a l’Estat ha acabat sense cap conseqüència ni penal ni administrativa, Tsunami entén que és un camí a explotar”, afegeix.

El text també reclama el proveïment de material divers per allargar l’ocupació durant tres dies, en què la protesta es “pot ampliar i refermar”, i avisa que “un cop assolit l’objectiu, [l’acció] es donarà per finalitzada”

La mobilització del Tsunami Democràtic demana que l'Estat s'assegui a parlar. EFE / ALEJANDRO GARCÍA

La mobilització del Tsunami Democràtic demana que l'Estat s'assegui a parlar. EFE / ALEJANDRO GARCÍA

Pèrdues de 15 milions d'euros i falta d'abastiment

La Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM) ja ha alertat que el tall a la Jonquera pot causar pèrdues diàries de 15 milions d'euros per a empreses i "certs desproveïments" de productes. En declaracions a l'ACN, el director de comunicació de la CETM, Dulsé Díaz, ha advertit que el 85% dels productes que es consumeixen arriben per carretera i que, si es manté el bloqueig, "no arribaran als consumidors". En aquests moments, hi ha més de 20.000 camions afectats per aquest tall segons el president de la Federació d'Associacions de Transport (Fenadismer), Julio Vilalescusa. El Tsunami critica que, davant aquestes informacions, la Comissió Europea consideri que ni ha cap afectació derivada de l'acció.

Arran del tall del Tsunami, Mercabarna ha avisat que podria perillar l'abastiment de menjar si l'acció s'allarga més enllà d'aquest dimarts. Ho ha avançat Betevé, després que els mercats majoristes de Barcelona expliquessin que el Mercat del Peix és el que es veurà més afectat, ja que un 47% del producte arriba d'Europa.
Pel que fa a les fruites i verdures, un 30% prové d'altres països del continent i un 70% de l'Estat.

Foment demana que el Govern insti a posar fi al tall

L'acció del Tsunami ha despertat simpaties entre independentistes, que ja havien donat suport a les convocatòries abans que es fessin públiques, però també ha despertat les crítiques d'altres espais. Foment del Treball ha demanat al Govern "una declaració pública" per facilitar la fi de la protesta, ja que considera que "alentar les mobilitzacions, les protestes ciutadanes i l'ocupació d'infraestructures estratègiques des de la Generalitat de Catalunya, que té el dret i l'obligació a més de preservar la seguretat ciutadana i el normal funcionament dels serveis públics, representa una extrema contradicció".

Per altra banda, el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha aprofitat la seva compareixença l'endemà de les eleccions per criticar el tall: "Hi ha certes protestes que tenen a veure amb aldarulls o altercats de l'ordre públic que creiem que ens allunyen de les solucions, no ens apropen. Tot allò que ens allunyi, mostrarem la nostra oposició i la nostra crítica", ha dit. Poc després, Asens ha matisat les seves paraules per xarxes socials i ha dit que "cal esforçar-se per veure-ho, no com desordre públic, sinó com exercici del dret a protesta":

El secretari primer del PSC, Miquel Iceta, també ha qualificat el tall d'"error" i "perjudici pel país" i ha demanat al president del Govern, Quim Torra, que se'n desmarqui.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?