Público
Público

PSOE i Unidas Podemos Sánchez i Iglesias pacten un Govern de coalició, però l'estructura es coneixerà després de la investidura

El candidat socialista i el líder d'Unidas Podemos van iniciar les converses aquest mateix dilluns a la tarda. En qüestió de poques hores han arribat a un acord amb les prioritats del nou Executiu que seran "rotundament progressistes".

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias.

PÚBLIC

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, han anunciat aquest dimarts al migdia un preacord amb els objectius polítics fonamentals per formar el primer Govern espanyol de coalició de la democràcia espanyola. Els dos dirigents van començar les converses el dilluns a la tarda i en menys de 24 hores han aconseguit acordar les bases.

Sánchez i Iglesias han anunciat el preacord en una declaració institucional. Tots dos han destacat la voluntat de formar un Govern "rotundament progressista" i l'objectiu que perduri quatre anys. El programa i l'estructura de Govern s'aniran negociant aquestes setmanes, però no es concretaran fins després de la investidura del candidat socialista. Ara els toca posar-se a treballar per aconseguir la majoria que necessiten en el Congrés per passar el nomenament de Sánchez com a president del Govern, informen Manuel Sánchez i Beatriz Asuar.

El preacord signat consta de deu punts, un dels quals, el novè, està dedicat a Catalunya, i en el mateix posen l'accent en l'existència en un hipotètic problema de "convivència". Afirmen que "el Govern d'Espanya tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política", i que amb "aquesta finalitat, es fomentarà el diàleg a Catalunya, buscant fórmules d'entesa i trobada, sempre dins de la Constitució".

En la mateixa sala en la qual han signat el preacord es trobaven el 'nucli dur' de cada dirigent. Els rostres de cada equip eren molt diferents dels que vam veure en passades trobades: transmetien orgull i satisfacció. Sánchez ha donat les gràcies pel treball a tot l'equip d'Unidas Podemos i Iglesias ha fet el mateix amb els socialistes. El 'guru' de la Moncloa Iván Redondo, el secretari general de la Presidència del Govern espanyol Félix Bolaños, el diputat Rafael Simancas i la portaveu parlamentària Adriana Lastra han acompanyat el president en funcions. Amb Iglesias han anat els portaveus de cada formació del grup confederal: Irene Montero, Alberto Garzón, Jaume Asens, Yolanda Díaz i Juantxo López de Uralde.

Iglesias: "Sánchez sap que podrà comptar amb tota la nostra lleialtat i que ens deixarem el millor de nosaltres mateixos"

Sánchez ha promès que aquest Govern serà "rotundament progressista": "Els espanyols han parlat i ens correspon a nosaltres traduir la seva voluntat i superar el bloqueig. L'acord no va ser possible després de les anteriors eleccions. Som conscients de la decepció que va suposar entre els votants progressistes i els ciutadans que volien un govern, però aquest projecte polític és tant il·lusionant i esperançador que supera qualsevol desacord", ha afirmat durant la declaració institucional. També ha assegurat que es tracta d'un "acord per a quatre anys" i "amb el propòsit d'obrir-se a altres forces parlamentàries que permeti no sols la investidura sinó una legislatura".

Iglesias ha celebrat l'acord i li ha promès "lleialtat" al candidat socialista: "Vull agrair a Pedro Sánchez la seva generositat i predisposició per formar un Govern. És el moment de deixar enrere qualsevol retret. És un veritable honor poder treballar des del Govern del nostre país. Sánchez sap que podrà comptar amb tota la nostra lleialtat i que ens deixarem el millor de nosaltres mateixos".

Sánchez i Iglesias van començar a negociar des de dilluns un Govern de coalició. Els contactes es van iniciar amb una discreció absoluta, al contrari de les negociacions que van fracassar abans de l'estiu. També van canviar els equips negociadors que es van formar: van desaparèixer d'ells la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo per part del PSOE i el secretari d'Acció de Govern Pablo Echenique per part d'Unidas Podemos. Aquest cop, han estat Irene Montero, Adriana Lastra i Iván Redondo qui ha format l'equip negociador que ha acompanyat Sánchez i Iglesias.

Text sencer de l'acord signat pels líders del PSOE i Podemos

"El PSOE i Unides Podem hem arribat a un preacord per formar un Govern progressista de coalició que situï Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa, tal com els ciutadans han decidit a les urnes.

Les dues formacions comparteixen la importància d'assumir el compromís en defensa de la llibertat, la tolerància i el respecte als valors democràtics com a guia de l'acció de govern d'acord amb el que representa la millor tradició europea.

Els detalls de l'acord es faran públics en els propers dies. Actualment, estem avançant conjuntament en una negociació encaminada a completar l'estructura i funcionament del nou govern que es regirà pels principis de cohesió, lleialtat i solidaritat governamental, així com pel d'idoneïtat en l'exercici de les funcions.

Els eixos prioritaris d'actuació del govern progressista de coalició se centraran en donar resposta als principals reptes que té davant seu la societat espanyola en el seu conjunt:

1.- Consolidar el creixement i la creació d'ocupació.

Combatre la precarietat del mercat laboral i garantir treball digne, estable i de qualitat.


2.- Treballar per la regeneració i lluitar contra la corrupció.

Protegir els serveis públics, sobretot l'educació - incloent l'impuls a les escoles infantils de zero a tres anys-, la sanitat pública i l'atenció a la dependència. Blindatge de les pensions de la gent gran: assegurar la sostenibilitat del sistema públic de pensions i la seva revalorització d'acord amb el cost de la vida. L'habitatge com a dret i no com a mera mercaderia. Apostar per la ciència com a motor d'innovació econòmica i dignificar les condicions de treball de sector. Recuperar talent emigrat. Controlar l'extensió de les cases d'apostes.


3.- Lluita contra el canvi climàtic:

La transició ecològica justa, la protecció de la nostra biodiversitat i la garantia d'un tracte digne als animals.


4.- Enfortir a les petites i mitjanes empreses i als/les autònoms/es.

Impulsar la reindustrialització i el sector primari. Facilitar des de l'Administració les bases per a la creació de riquesa, benestar i ocupació, així com l'impuls digital.

5.- Aprovació de nous drets que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a una mort digna, a l'eutanàsia, la salvaguarda de la diversitat i assegurar Espanya com a país de memòria i dignitat.


6.- Assegurar la cultura com a dret i combatre la precarietat en el sector.

Fomentar l'esport com a garantia de salut, integració i qualitat de vida.


7.- Polítiques feministes:

Garantir la seguretat, la independència i la llibertat de les dones a través de la lluita decidida contra la violència masclista, la igualtat retributiva, l'establiment de permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles, la fi del tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual i l'elaboració d'una Llei d'igualtat laboral.

8.- Revertir la despoblació:

Suport decidit a l'anomenada Espanya buidada.


9.- Garantir la convivència a Catalunya:

El Govern d'Espanya tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política. Amb aquesta finalitat, es fomentarà el diàleg a Catalunya, buscant fórmules d'entesa i trobada, sempre dins de la Constitució. També s'enfortirà l'Estat de les autonomies per assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència. Garantirem la igualtat entre tots els espanyols.


10.- Justícia fiscal i equilibri pressupostari.

L'avaluació i el control de la despesa pública és essencial per al sosteniment d'un Estat de benestar sòlid i durador".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?