Público
Público

Barcelona invertirà 435 milions en el manteniment de l’espai públic fins al 2027

L'Ajuntament preveu pavimentar 136 carrers i renovar 145 àrees de joc infantil, 26 ascensors i 24 escales mecàniques dels barris de muntanya. Són actuacions que s'emmarquen en l'anomenat Pla Endreça

La tinenta Laia Bonet en roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona - Blanca Blay / ACN

Públic

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que al llarg d'aquest mandat -fins al 2027- preveu pavimentar 136 carrers, incrementar fins el 50% la xifra de fanals led de la ciutat i renovar 145 àrees de joc infantil, 26 ascensors i 24 escales mecàniques dels barris de muntanya. Són actuacions concretes que s'emmarquen en el Pla de Manteniment Integral, previst en l'anomenat Pla Endreça que el govern de Collboni va posar en marxa el juliol passat per "endreçar" la ciutat i que va generar polèmica per l'augment de pressió policial sobre els manters.

El nou Pla de Manteniment Integral tindrà un pressupost de 434 milions, el triple respecte la partida de l'anterior mandat, ha detallat la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, en una roda de premsa aquest divendres. També ha especificat que 180 milions es destinaran als districtes i que 100 d'aquests s'invertiran en renovar de forma integral els carrers i places que cada zona prioritzi.

En els últims anys hem invertit molt en transformar l’espai públic, però l’hem renovat poc

Bonet ha criticat que en els últims anys “hem invertit molt en transformar l’espai públic, però l’hem renovat poc”. “Volem abordar el manteniment de la ciutat com un model coordinat i simplificat i l’eina per fer-ho possible és aquest Pla que ens permetrà disposar d’un full de ruta per fer la renovació continua de tots els elements”, ha assenyalat Bonet en declaracions recollides per l'ACN. Ha dit que la proposta contempla una programació “constant i mantinguda” durant tot el mandat que farà que s’actuï d’una forma molt més proactiva.

Paviments, accessibilitat, parcs i enllumenat

Algunes de les actuacions més destacades del nou Pla són les que estan relacionades amb la millora de l’accessibilitat en els barris de muntanya de Barcelona. Així, s’actuarà sobre el 56% dels ascensors que hi ha a la ciutat, el que suposa un total de 26 ascensors. Una quinzena d’aquests corresponen a Nou Barris. A banda, també s’intervindrà sobre el 24% de les escales mecàniques distribuïdes arreu de la capital catalana. Se’n substituiran 24, setze de les quals al Carmel.

Per altra banda, el Pla preveu assolir el 100% de la telegestió de l’enllumenat i incrementar fins el 50% els fanals amb tecnologia led. A més, s’arranjaran sistemes de reg, camins i infraestructures de 25 espais verds i es renovaran 136 carrers de la ciutat. També es pintarà el 35% de la senyalització horitzontal, posant especial atenció als entorns escolars, els carrils bici i els passos de vianants.

Paral·lelament, l’equip de govern intervindrà en el 17% de les àrees de joc infantil que hi ha a la ciutat. Bonet ha recordat que a Barcelona existeixen 899 espais d’aquesta tipologia i ha detallat que amb aquest Pla s’intervindrà sobre 145. Un total de 89 d’aquestes millores seran renovacions integrals.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?