Público
Público
el conflicte polític entre catalunya i l'estat

La detenció de Puigdemont provoca alta tensió en l'independentisme i impactarà de ple en el procés de diàleg polític

La intervenció de la policia italiana durant la visita de l'expresident de la Generalitat a Sardenya commociona l'independentisme català i afectarà el desenvolupament de la ja complicada taula de diàleg. A les portes de la commemoració de l'1 d'octubre, les mobilitzacions s'esperen multitudinàries i poden tornar a ser virulentes en alguns casos. El Govern de la Generalitat reuneix un gabinet de crisi a l'espera de la decisió dels jutges italians.

Els manifestants contra la detenció de Puigdemont han tallat la Diagonal de Barcelona aquest divendres al matí.
Els manifestants contra la detenció de Puigdemont han tallat la Diagonal de Barcelona aquest divendres al matí. Àlex Recolons / ACN

La detenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha provocat veritable commoció entre l'independentisme català. En aquests últims quatre anys des que Puigdemont es va instal·lar a Brussel·les després del referèndum i la declaració d'independència de 2017, sempre ha existit l'opció que la persistent pressió de la justícia espanyola pogués acabar comportant el lliurament del polític català a l'Estat espanyol. Tot i que el seu entorn personal, els seus advocats, i els seus companys de partit de Junts sempre han defensat que en territori de la Unió Europea aquest fet no es produiria. Però la detenció aquest dijous a la seva arribada a l'aeroport de l'Alguer va agafar absolutament desprevingut a tothom en l'esfera independentista.

Fonts de la direcció de Junts asseguren que "la persecució de Puigdemont és aferrissada i sempre hem tingut la sensació que la justícia espanyola podia fer una mala passada d'aquest tipus". "No en va és l'enemic número u de l'Estat espanyol". Però aquestes mateixes fonts reconeixen que no s'esperaven aquesta actuació de la policia italiana. Cal recordar que ja existeix el precedent de la detenció de Puigdemont a Alemanya el 23 de març de 2018. Tot i que finalment la justícia alemanya el va deixar en llibertat després d'alguns mesos d'espera a la presó de Neumünster. Però hi ha una diferència important i és que des d'aquella data fins ara Puigdemont ha aconseguit l'acta d'eurodiputat. I encara que el Parlament europeu li va retirar la immunitat parlamentària, l'ambigua resolució del Tribunal General de la Unió Europea del passat mes de juliol semblava mantenir en suspens les euroordres del Tribunal Suprem i donar-li garanties de trànsit en els països de la Unió Europea. Ara tot depèn de la interpretació d'aquesta resolució que faci el jutge de Sardenya a disposició del qual ha passat aquest matí a les nou l'expresident després de passar la nit a la presó de Bancali de la ciutat de Sàsser, capital del nord de Sardenya, on es troba la ciutat de l'Alguer.

Delegacions cap a l'Alguer i gabinet de crisi

La preocupació és màxima entre l'independentisme català en aquest moment. Delegacions dels principals partits polítics independentistes tenen previst traslladar-se a l'Alguer. En el cas de Junts, encapçalada per la presidenta de Parlament, Laura Borràs. En el d'Esquerra, per la secretària general adjunta de el partit, Marta Vialalta, i l'eurodiputada Diana Riba. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anul·lat tota la seva agenda per a aquest divendres i ha activat un gabinet de crisi al Palau de la Generalitat des d'on segueix atentament l'últim minut de les notícies que arriben des de Sardenya. Aragonès també es reunirà amb els membres de la Generalitat i té previst fer una compareixença pública a llarg del matí. Segons fonts del Palau de la Generalitat, el vicepresident Jordi Puigneró també es troba reunit amb el president i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, fa les funcions d'enllaç amb el que passa en territori italià, ja que es troba a Roma en un viatge oficial.

Més enllà de la commoció provocada per la situació personal de Puigdemont hi ha veritable preocupació en l'esfera de la Generalitat sobre el fort impacte que la detenció pot provocar en el procés de diàleg polític, encara més si fos lliurat a la justícia espanyola. I la posició de el Govern espanyol respecte a la qüestió, instant al fet que Puigdemont respongui davant la justícia espanyola, pesa també en aquest escenari de retorn a la confrontació. Des del partit de Puigdemont són contundents i segons el secretari general de Junts, Jordi Sánchez, "aquesta és una mostra més de la nul·la voluntat de diàleg de l'Estat espanyol". A Esquerra Republicana s'ha rebut la notícia amb una forta càrrega de preocupació pel futur de Puigdemont, però també per la forta repercussió que el cas -i la reacció de el Govern espanyol- pot tenir sobre la marxa de la incipient taula de diàleg que, tot i les dificultats, els republicans consideraven encarrilada. El discurs oficial d'Esquerra planteja que "la detenció de Puigdemont demostra una vegada més que la repressió no és el camí i que el diàleg per solucionar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol és més necessari que mai".

Però fonts del partit no amaguen en privat la preocupació per la situació generada aquest dijous a Sardenya. No en va recorden que "l'escenari propici per al diàleg era l'absència de persones empresonades". D'aquí la importància dels indults que van permetre que quedessin en llibertat els nou dirigents independentistes presos després de la Sentència del Suprem, amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, al capdavant. "Ara pot tornar a donar-se la situació d'un nou empresonament ni menys que de l'expresident de la Generalitat". Una situació que en els dos partits de Govern atribueixen a "un esperit de venjança i ressentiment dels jutges espanyols".

A Esquerra també es mostren convençuts que hi ha voluntat en la justícia espanyola d'interferir en el procés de diàleg amb les constants resolucions contra l'independentisme per dinamitar-lo. Coincidència o no, la situació judicial de Carles Puigdemont serà una càrrega de profunditat que pot explotar de forma virulenta en la política catalana i modificar profundament l'actual conjuntura. Fins i tot forçant Esquerra a refredar els treballs de la taula de diàleg i afectant les relacions amb el Govern espanyol. La detenció de Puigdemont reforça el discurs de Junts contra qualsevol tipus de negociació amb el Govern de Pedro Sánchez. I la imatge dels dirigents d'Esquerra pactant amb el Govern espanyol mentre Puigdemont entra hipotèticament en una presó espanyola o espera la resolució judicial en una presó de Sardenya seria molt difícil de gestionar. Encara que des del partit de Junqueras es desvincula el Govern espanyol de la decisió judicial, la seva posició favorable a l'extradició genera molta incomoditat.

Mobilitzacions al carrer

D'altra banda, hi ha la reacció de l'independentisme als carrers. Les primeres mobilitzacions ja s'han produït immediatament i improvisadament aquest matí amb centenars de persones concentrades davant del consolat italià a Barcelona. Convocades per l'ANC i Òmnium a les nou del matí, hora en què Puigdemont passava a disposició judicial en la Cort d'Apel·lacions de Sàsser. La detenció de Puigdemont a les portes de la commemoració de l'1 i de el 3 d'octubre pot provocar mobilitzacions d'altíssim voltatge. La commemoració del referèndum de fa quatre anys comptarà l'1 i el 2 amb diversos actes que culminaran en tres marxes des de la Catalunya Nord (a l'Estat francès), el País Valencià i la franja de Ponent (Aragó) cap a punts de Catalunya. Marxes que poden ser multitudinàries. I el dia 3 es commemora la gran manifestació i vaga general de resposta a la dura intervenció policial al referèndum. Una mobilització que segons el que passi amb Puigdemont es pot convertir en una gran demostració de força de l'independentisme. Al marge de les convocatòries oficials, hi ha preocupació també pel fet que un lliurament de Puigdemont a l'Estat espanyol generi una allau de protestes virulentes com les que ja es van produir després de la sentència del Procés, amb dantescos disturbis i enfrontaments amb la policia de centenars de joves a Barcelona i altres ciutats catalanes.

En aquest sentit, el discurs més dur l'està liderant la CUP. El diputat de la formació anticapitalista, Carles Riera, assegura que "no és el moment del diàleg, és el moment de la mobilització i de la confrontació amb l'Estat per lluitar contra la repressió. Precisament per aconseguir la negociació política. Ho hem dit sempre, amb repressió no hi ha possible diàleg ni negociació."
Un cop més, l'evolució d'un dels conflictes polítics més importants d'Europa penja de l'acció judicial i amb repercussions internacionals que impliquen des de la justícia espanyola a la italiana, passant per l'europea i, fins i tot, el propi Parlament Europeu on es preveuen diverses iniciatives parlamentàries sobre la situació d'un dels seus membres com ho és l'europarlamentari Carles Puigdemont. Ara només queda esperar a la decisió que arribi des de Sardenya.

Fonts de l'equip jurídic de Puigdemont assenyalen a Públic que les opcions que existeixen, un cop passi a disposició judicial després de la seva detenció aquest dijous a Sardenya, passen perquè l'expresident quedi en llibertat en funció de la seva condició d'eurodiputat. Ja que encara que el Parlament Europeu va retirar la immunitat de l'expresident de la Generalitat, la decisió al respecte del Tribunal General de la Unió Europea cobreix la seva activitat d'europarlamentari. Una activitat que els seus advocats defensen en el viatge a Sardenya, ja que, a més d'assistir a la trobada Adifolk de promoció de la cultura popular catalana, tenia previst reunir-se amb diverses autoritats de l'illa com el president d'aquesta regió autònoma italiana en condició d'eurodiputat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?