Público
Público

Els Comuns i ICV deixen fora de la direcció la seva portaveu parlamentària

La cúpula de Catalunya en Comú presenta una llista tancada per a les eleccions internes de la formació en que els seus dos principals dirigents compartiran la direcció. Elisenda Alamany salta de la llista i quedarà sense cap càrrec orgànic, dedicant-se al seu paper de portaveu del grup al Parlament

La portaveu parlamentària de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany./EUROPA PRESS

públic

Les primàries internes de Catalunya en Comú, que se celebraran el mes vinent, han posat de manifest certes discrepàncies en el si de la formació. Si ja en l'inici del procés es va decidir que aquest es dugués a terme amb llistes tancades -amb el que això implica de quotes, i de dificultar que surtin elegits els elements menys afins a la direcció-, ara queda fora de la llista 'oficial' una destacada dirigent del sector independentista de la formació, Elisenda Alamany, tot i ser una persona de la màxima confiança del líder parlamentari dels Comuns, Xavier Domènech.

El propi Domènech ha fet pública la composició de la llista aquest dijous al migdia. Una llista que encapçala ell mateix, amb l'alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, en el número 2, però que representarà de fet un lideratge col·legiat, segons han explicat fonts properes a Domènech. Aquestes mateixes fonts neguen que Alamany hagi estat "vetada" de la llista pel fet de ser obertament independentista, en contra d'altres informacions que assenyalaven que n'ha saltat perquè no generava el suficient "consens" per aquest motiu. Altres fonts del partit, no obstant això, assenyalen que en realitat, més que diferències ideològiques el que es lliura és una batalla entre petits nuclis que es disputen el control de l'aparell.

La llista pactada per un nucli de Barcelona en Comú amb la direcció d'ICV i de la qual ha quedat exclosa Alamany, "recull totes les sensibilitats", segons Domènech, que justifica la presentació d'una candidatura tancada afirmant que així fan el millor que saben fer: no recollir senzillament les diferències, sinó buscar superar-les en un projecte comú

Alamany estava inicialment inclosa entre les candidates a la direcció, i en una posició destacada, en la proposta que Domènech volia negociar. El coordinador general de Catalunya en Comu i al mateix temps secretari general del Podem no va poder consensuar el nom de la seva dona de confiança, perquè es va trobar amb una segona llista, sobre la taula, acordada per una persona clau dels Comuns, Adrià Alemany, amb dirigents d'ICV, amb preeminència de dirigents d'aquest partit. Amb tot plegat, Alamany va renunciar a formar part de la llista. Segons l'entorn de Domènech, per decisió pròpia.

Altres fonts properes a la formació reconeixen les tensions internes amb sectors sobiranistes o propers a l'independentisme- que prefereixen estratègicament "teixir aliances amb ERC i la CUP", i que són més "crítics" amb els pactes amb els socialistes. En contra se situarien els sectors dominants a ICV, alguns dels quals són i han estat molt bel·ligerants amb l'independentisme, amb el matís que "no tots" els integrants del partit que lideren Marta Ribas (inclosa en el número 8 de la llista que ha presentat Domènech) i David Cid comparteixen aquesta línia.

Al costat de Domènech i Colau, sí que figuren els noms de Marc Parés i Xavi Matilla, propers a Alamany, però no així el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet.

També estan presents en la llista Susanna Segòvia, Vicenç Navarro, Candela López, Héctor Sánchez, Joan Mena (EUiA), Núria Buenaventura, Jessica Albiach (Podem), Conchi Abellan, Llorenç Planaguma, Nati Veragua, Alvaro Muñoz, Agnès Petit, Ramon Arnabat, Núria Lozano, Ximo Balaguer, Jaume Durall o Marc Verneda.

Altres llistes es presenten també per intentar tenir veu a la direcció de Catalunya en Comú, com Desbordem, impulsada per defensors de confluències a diferents localitats del territori de Catalunya i de la construcció d'un "partit-moviment", una  "força política horitzontal, no profesionalitzada, participativa i integradora", o com els que s'han donat a conèixer com Comuns Federalistes, identificats amb els sectors d'ICV més allunyats del sobiranisme.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?