Público
Público
PRESOS POLÍTICS

Junqueras surt per primer cop de la presó per anar a treballar en aplicació de l'article 100.2

L'exvicepresident del Govern impartirà un curs d'Història i tindrà un despatx propi al campus universitari de Manresa. Podrà sortir de Lledoners tres dies a la setmana durant sis hores cada un. D'altra banda, el Tribunal General de la UE ha rebutjat que el líder d'ERC pugui recuperar cautelarment el seu escó a l'Eurocambra.

Junqueras, rebut amb aplaudiments al Campus de Manresa de la Universitat de Vic. ESTEFANIA ESCOLÀ / ACN
Junqueras, rebut amb aplaudiments al Campus de Manresa de la Universitat de Vic. ESTEFANIA ESCOLÀ / ACN

públic i acn

Com estava previst, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha sortit aquest dimarts al matí per primer cop de la presó de Lledoners en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari. Ho ha fet caminant, poc després de les onze del matí, i s'ha dirigit a l'aparcament per anar cap al campus universitari de Manresa de la Universitat de Vic, on a partir d'ara treballarà com a docent. Amb Junqueras, ja són set els presos polítics que poden sortir de la presó gràcies a l’aplicació del 100.2. L’anterior a fer-ho va ser, ahir dilluns, el també dirigent d’ERC Raül Romeva.

Junqueras tindrà un despatx propi a la Fundació Universitària del Bages (FUB), on s'encarregarà de preparar el curs d'Història que preveu impartir a partir de Setmana Santa i que estarà obert a tothom qui ho vulgui. La intenció de la universitat és normalitzar "al màxim" la seva presència al campus. L'exvicepresident sortirà de Lledoners tres dies entre setmana durant sis hores cada un.

Romeva també té l’autorització per sortir de Lledoners tres dies a la setmana durant sis hores en cada cas. L’exconseller d’Exteriors treballarà per una associació privada avaluant els avenços dels Acords de Pau de Dayton, que van posar fi a la guerra de Bòsnia, en el 25è aniversari de la seva signatura. També orientarà l'entitat en la tasca de recuperar la memòria de la relació amb els Balcans, especialment entre Catalunya i Bòsnia i Hercegovina, i entre Barcelona i Sarajevo, promovent reflexions, anàlisis, recerques i coneixements sobre els conflictes civils i sobre el paper de la ciutadania i l'acció comunitària en situacions de conflicte o emergència.


Fins ara, ja han sortit de la presó en aplicació d’aquest article Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Quim Forn, Carme Forcadell i Dolors Bassa. Els dos únics presos polítics que, de moment, no han rebut l'autorització per sortir de la presó via 100.2 són els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull.

L’aplicació del 100.2 està generant el rebuig de la Fiscalia, que s’hi oposa amb l’argument que és un "règim obert encobert". L’últim exemple el va donar ahir, quan va presentar un recurs contra l’aplicació de l’article a Dolors Bassa perquè creu que la cura de la seva mare no té cap relació amb els delictes comesos i, per tant, "no es pot considerar part del tractament penitenciari".

Desestimades les mesures cautelars com a europarlamentari

D'altra banda, El Tribunal General de la UE (TGUE) ha rebutjat aquest dimarts que  Junqueras pugui recuperar cautelarment el seu escó al parlament europeu. El vicepresident de l'alt tribunal desestima així la petició de mesures cautelars presentada pels advocats del president d'ERC contra la decisió de l'Eurocambra de declarar vacant el seu escó arran de la condemna del Tribunal Suprem perquè no ho veu "justificat". Aquesta primera instància judicial defensa que l'anul·lació del mandat "resulta exclusivament d'una decisió de les autoritats nacionals" i que el Parlament Europeu no és "competent" per qüestionar-ho.

Aquesta decisió pot ser recorreguda al Tribunal de Justícia de la UE, màxima instància al bloc europeu. D'altra banda, la denegació de les mesures cautelars no "prejutja" la decisió del TGUE sobre el fons del cas, que encara ha de ser analitzat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?