Público
Público

El Govern del PP intensifica la persecució als docents de l'escola catalana

El secretari d'Estat del Ministeri d'Interior, José Antonio Nieto, i el secretari d'Estat del Ministeri d'Educació, Marcial Marin reben els pares i mares guàrdies civils que van denunciar els professors de l'IES El Palau, a Sant Andreu de la Barca. Aquest dimarst el PP català també ha anunciat "un mecanisme de denúncies anònimes" contra "l'adoctrinament"

Moment en que set pares i mares guàrdies civils entren a la Delegació del Govern de Catalunya.

El delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, i dos secretaris d'Estat reunits durant més de dues hores amb els guàrdies civils pares i mares dels alumnes que van denunciar rebre "humiliacions" per part de professors de l'IES El Palau, a Sant Andreu de la Barca, després de l'1 d'octubre. El que havia de ser un acte públic ha acabat celebrant-se sota la màxima discreció possible, però l'expectació mediàtica ja era inevitable. La reunió, que s'havia de produir aquest matí, ha acabat convocant-se per la tarda.

La trobada amb una sola de les parts representa un suport clar del Govern central al relat d'un suposat adoctrinament independentista a les aules. I es pot llegir com un increment de la pressió als docents de l'escola catalana, entre els quals hi ha altres casos d'investigats en relació a l'1-O.

Els policies han arribat en una furgoneta de vidres tintats que ha entrat pel pati del carrer Mallorca amb Roger de Llúria. Se'ls ha pogut veure uniformats amb el vestit oliva i el tricorni entrant cap a l'edifici. Els han rebut càrrecs polítics i policials d'alt nivell. El primer en fer acte de presència ha estat el delegat del govern, Enric Millo. L'han succeït el Secretari d'Estat del Ministeri d'Interior, José Antonio Nieto, i el Secretari d'Estat del Ministeri d'Educació, Marcial Marin. També s'han pogut veure dirigents del cos de la Guàrdia Civil. 

La rebuda a la Delegació del Govern d'aquests guàrdies civils se celebra pocs dies després que trascendís que el Ministeri d'Educació ha investigat 54 centres per suposat "adoctrinament". Aquesta mateixa setmana també s'ha presentat la Taula d'Emergència Docent, una plataforma que acull set sindicats del sector per "defensar l'educació en els valors democràtics".

En declaracions a Públic, el membre de la Taula Aleix Vidal explica que des de la plataforma lamenten que "el Govern espanyol sigui el primer en esbotzar la confiança dels centres educatius": "És poc seriós que es convoqui una reunió amb les famílies suposadament afectades i que no es vulgui conèixer la versió del mateix centre". Vidal critica que l'administració sigui la primera en trencar "l'espai de confiança que costa tant d'aconseguir" per gestionar els conflictes "des dels centres" en comptes d'acudir a la via judicial.

La trobada va ser convocada pel Ministre d'Interior, José Ignacio Zoido, després que la Fiscalia de delictes d'Odi acusés nou professors del centre pels fets denunciats. Així ho va publicar el mateix Zoido per Twitter, on deia que l'objectiu era "donar-los tot el suport d'Interior, d'Educació i del Govern". La reunió ha finalitzat sobre les set de la tarda, quan Nieto i Marin han abandonat l'edifici en cotxes blindats, així com també ho han fet els guàrdies civils.

Mecanisme contra "l'adoctrinament"

Coincidint amb la cita a la Delegació de Barcelona, el Partit Popular ha presentat aquest dimarts al Parlament "un mecanisme de denúncies anònimes per "evitar casos de discriminació i d'instrumentalització". La demanda forma part d'una proposta de resolució que es presentarà en breu i l'ha anunciat la diputada Andrea Levy, que ha assegurat que ja coneixen 134 "casos concrets" de "pressió sobre alumnes" en centres educatius en què "s'assenyala" i "s'intenta assetjar el discrepant". 

La proposta de resolució també demanarà que "es condemni la instrumentalització política a les escoles". Levy ha declarat que el PP vol estar a "al costat dels professors, els alumnes i els pares que lluiten contra aquest sectarisme" i que "no pot haver-hi fonamentalisme nacionalista a les aules". A més, la popular ha instat el Govern a "personar-se en les causes de discriminació per raons ideològiques".

Tensió al Senat

El debat sobre la judicialització de l'educació catalana ha arribat fins a la cambra alta espanyola, on el portaveu del Partit Demòcrata, Josel Lluís Clèries, ha acusat el Govern espanyol de "posar en risc la convivència a Catalunya a canvi d'aconseguir uns vots" per la persecució a professors. El senador també ha dit que es tracta d'una "pugna entre el PP i Ciutadans per veure qui ataca més a Catalunya, a les seves intitucions, a la llengua i a l'escola catalana". Per als demòcrates, l'acció de l'executiu espanyol està posant en perill la "cohesió social" a Catalunya.

Clèries ha fet referència directa als docents de Sant Andreu de la Barca i ha criticat al ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, que la denúncia contra els professors de l'Institut El Palau hagi arribat a la Fiscalia "sense existir cap queixa en el mateix centre ni a la Inspecció d'Ensenyament" i "malgrat el rebuig per part del Consell Escolar". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?