Público
Público

Premi Planeta 2017 El president de Planeta diu que ha estat "dolorós" traslladar la seu social a Madrid

Josep Creuheras precisa que la decisió "de moment, és definitiva", i argumenta que les empreses necessiten "estabilitat" i "regles del joc clares". L'editorial celebra aquest diumenge la gala del seu premi de novel·la, premiat amb 600.000 euros

Josep Crehueras, president del Grup Planeta / EFE

Amb l’ombra de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució planejant sobre Catalunya, aquest dissabte al migdia s’ha celebrat a Barcelona la roda de premsa prèvia a la gala del Premi Planeta, on Josep Creuheras, president del grup editorial, ha fet menció a la situació política catalana i la seva decisió de traslladar la seu social del gegant editorial a Madrid, decisió que el grup “lamenta profundament”.

"Ha estat una decisió dolorosa, perquè ens sentim part de Barcelona", ha afirmat Crehueras, que s’ha avançat a les preguntes dels periodistes i ja en la seva primera intervenció ha fet referència al tema polític del moment, el procés independentista a Catalunya.

Un trasllat degut a la "inestabilitat política"

"Sempre vam dir que si veiem una situació d’inestabilitat política, traslladaríem la seu perquè ens col·loca en una situació inestable", ha explicat Crehueras. El Grup Planeta va anunciar el trasllat de la seva seu social dimarts, poc després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciés al Parlament que assumia el resultat del referèndum de l'1-O, tot i que suspenia els efectes d'una declaració d'independència. "De moment la decisió és definitiva", ha recalcat Crehueras.

El president de Planeta ha argumentat la decisió del trasllat dient que els projectes empresarials "requereixen estabilitat i unes regles del joc clares". "És per aquest motiu, i amb la intenció de preservar els interessos dels nostres accionistes, treballadors, col·laboradors i autors, hem pres la decisió de traslladar el domicili social a Madrid", ha afirmat.

Confia en la via de la "reforma constitucional"

Creuheras ha apostat pel diàleg dins la llei com la única manera possible de resoldre el conflicte polític que es viu a Catalunya, i ha assegurat que, de moment, no hi ha intenció de traslladar el Premi Planeta a Madrid. També ha dit que no contempla cap escenari extrem perquè confia "en aquesta nova via de reforma constitucional que s’ha obert fa uns dies”, ha recalcat.

Respecte a la gala de demà, ha dit que es preveu la presència d’Ana Pastor, presidenta del Congrés, i del conseller de Cultura, Santi Vila. Creuheras ha donat les gràcies a tots els autors i autores que han optat al premi i al jurat. Aquest any s’ha batut el rècord de presentació d’obres, 634, xifra que demostra la bona salut del premi i la confiança que genera entre els autors i autores.

“El grup Planeta va néixer l’any 1949 a Barcelona i des d’aquell moment hem arribat on som amb molt d’esforç i amb la participació de moltes persones hem aconseguit ser el setè grup editorial en llengua espanyola, el segon en francès i el primer en llengua catalana", ha destacat Crehueras. "Hem posat el nostre granet de sorra a fer que Barcelona sigui la capital indiscutible de l’edició en llengua castellana i ens sentim orgullosos de pertànyer a Barcelona, a Catalunya, a Espanya i a Europa", ha exclamat, abans de lamentar la "dolorosa" decisió de traslladar la seu social a Madrid.

El segon premi més ben dotat del món

El guanyador o guanyadora del premi rebrà 601.000 euros i el finalista, 150.250 euros. Iniciat l’any 1952 per José Manuel Lara amb la intenció de promocionar els autors espanyols amb una dotació de 40.000 pessetes, el Premi Planeta ha anat agafant força fins arribar a ser el guardó amb la dotació econòmica més sucosa del món després del Premi Nobel de Literatura, guardonat amb 900.000 euros. És també el premi més important que s’atorga en llengua espanyola.

El premi, que té una importància significativa també com a gran esdeveniment social i polític, es celebra cada any el 15 d’octubre, dia de Santa Teresa, en honor a l’esposa de fundador del premi, Maria Teresa Bosch.

En la present edició, el jurat el composen Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs y Emili Rosales. En anys anteriors, van fer de jurat importants personalitats del món de les lletres, com Torcuato Luca de Tena, Baltasar Porcel, Zoé Valdés, Carmen Laforet, Martín de Riquer, Antonio Gala o Manuel Vázquez Montalbán, entre d’altres.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?