Público
Público

El PSC consolida el lideratge electoral a Catalunya i ERC recupera la segona posició superant a Junts, segons el CEO

L'enquesta assenyala Salvador Illa com a favorit, disparant els socialistes a entre 40 i 47 diputats, ERC puja amb entre 31 i 37, i Junts es queda amb entre 28 i 34 escons. L'independentisme arribaria als 71 escons i sumaria majoria absoluta només en el millor dels escenaris

El presidente de la Generalitat, Pere Aragonès (i), y el primer secretario del PSC, Salvador Illa (d), en la Sala de Diputados del Palau, a 27 de febrero de 2024.
El president de la Generalitat i candidat d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, i el candidat del PSC, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu.  Alberto Paredes / Europa Press

El PSC guanyaria les eleccions al Parlament del 12 de maig amb una forquilla de entre 40 i 47 diputats, segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicada aquest divendres. El seguiria de lluny Esquerra Republicana, amb una forquilla de entre 31 i 37 escons, superant la formació de Carles Puigdemont, que obtindria un mínim de 28 i un màxim de 34. Això implica, per tant, que l'independentisme sumaria majoria absoluta només en el millor dels escenaris.

El baròmetre del CEO preveu que el partit republicà recuperi la segona posició i relegi a Junts, mentre que el Partit Popular creixeria molt i passaria a ser la quarta força amb una forquilla de entre 8 i 12 diputats, molt per sobre dels 3 escons que té ara.

La cinquena posició seria per a Vox, perdent representació i passant dels 11 diputats a entre 5 i 9. Altres dues formacions que també perdran suport serien la CUP i Comuns Sumar, amb una forquilla de 4-8 i de 3-6, respectivament. El 2021 els anticapitalistes van obtenir 9 diputats, mentre que els Comuns van aconseguir-ne 8.

Finalment, Ciutadans perdria els 6 escons que va guanyar en els passats comicis al Parlament i quedaria fora de la cambra alta, donant pas a la nova formació d'extrema dreta de Sílvia Orriols, Aliança Catalana, amb una forquilla de 0 a 2 diputats.

Pel que fa a la independència de Catalunya, el baròmetre del CEO assenyala que el 50% està en contra, mentre que el 42% està a favor i l'8% dels enquestats no ho sap o no respon.

El treball de camp es va dur a terme entre el 11 i el 22 d'abril mitjançant enquestes telefòniques amb una mostra de 1.500 persones de 18 anys o més, residents a Catalunya i amb dret a vot a les eleccions al Parlament i al Congrés dels Diputats.

Coneixement i valoració dels candidats

El candidat més conegut seria Carles Puigdemont, seguit de l'actual president de la Generalitat Pere Aragonès i de Salvador Illa. El grau de coneixement, però, no acaba de coincidir amb la valoració, ja que el líder dels republicans obté més punts en aquest sentit i encapçala el rànquing del CEO.

Els únics candidats que obtenen una mitjana de valoració per sobre del 5 són Aragonès (5,1%) i Illa (5). En tercer i quart lloc situen a la candidata de la CUP, Laia Estrada, i a la de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ambdues puntuades amb un 4,9 per les persones enquestades que les coneixen.

Els líders que obtenen valoracions mitjanes més baixes, per sota de 3, són els del PP, Vox i Ciutadans: Alejandro Fernández (2,9), Ignacio Garriga (2,0) i Carlos Carrizosa (1,9).

L'enquesta del CEO s'ha publicat un dia després de la del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que va determinar que PSC seria el vencedor amb 39-40 escons i que Junts i ERC pugnarien per la segona plaça en un empat tècnic. Els de Puigdemont baixarien de 32 a 28 o 30 diputats i els republicans caurien de 33 a 27 o 28 representants, respecte el 2021.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?