Público
Público

Puigdemont assumeix el mandat de les urnes per la independència però fa un pas enrere

El president de la Generalitat proclama la independència de Catalunya i anuncia que els seus efectes queden immediatament en suspens per afavorir el "diàleg" amb Madrid

El President de la Generalitat explica al Parlament els efectes del referèndum de l'1 d'octubre / Xavier Herrero

Solució de compromís. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha declarat la independència de Catalunya des del Parlament, cenyint-se als resultats de l'1-O i a la llei del referèndum. Però ha afegit tot seguit que aquesta quedarà en suspens per afavorir una negociació amb el Govern central. Una solució que no ha satisfet els partits que s'oposen a la independència de Catalunya, però tampoc a bona part de les bases independentistes, que ja han expressat la seva decepció. I que es podria haver pres a "petició" d'algun o alguns actors de la comunitat internacional.

"Assumeixo, en presentar davant de tots vostès els resultats del referèndum, el mandat del poble que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de República, i això és el que avui fem amb tota solemnitat". Així ha proclamat Puigdemont la independència, emparant-se en la llei catalana del referèndum -que ha citat textualment-. Però immediatament ha fet un pas enrere, en anunciar que "proposarà" que el Parlament "suspengui els efectes" d'aquesta nonata "declaració d'independència", per afavorir que "en les properes setmanes" s'obri el diàleg amb el Govern espanyol.

Aquesta complexa declaració s'ha materialitzat de forma també complexa. Els diputats de JxSí i també els de la CUP -tot i que aquests darrers no han quedat gens satisfets per la fórmula emprada- han signat tot seguit la declaració d'independència. Amb el matís que no ha estat llegida ni aprovada -ni tan sols per assentiment- en el ple, cosa que li resta, o fins i tot li nega, valor jurídic.

La decisió de renunciar a una declaració d'independència amb totes les lletres per afavorir el diàleg pot ser conseqüència de l'entrada en escena d'alguns actors internacionals. En aquest sentit, cal recordar que Puigdemont ha demanat ajornar una hora el ple d'aquest dimarts -quan ja estava a punt de començar- per atendre una trucada de "mediadors internacionals", segons han explicat fonts del Govern.

División de opiniones en el Parlament tras la comparecencia de Puigdemont. - REUTERS

Carles Puigdemont, aplaudit pels seus després de la intervenció sobre resultats del referèndum i la declaració  d'independència de Catalunya  - REUTERS

També els presidents de l'ANC i Òmnium Culltural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart -que en els dies previs havien participat amb l'Executiu i els partits independentistes per consensuar la intervenció de Puigdemont- han insistit en aquesta idea. En concret, Sánchez ha dit que la "mà estesa" al diàleg de Puigdemont ha vingut per "petició de distintes veus de la comunitat internacional".

De fet, el mateix Puigdemont ha apuntat en aquesta direcció. En la seva intervenció, ha recordat que, com "és conegut", ja des de l’endemà de l'1-Or "s’han posat en marxa diferents iniciatives de mediació, de diàleg i de negociació a nivell nacional, estatal i internacional". I encara ha afegit que, si bé part d'aquestes inciiatives són públiques, "d'altres encara no ho són". Fonts de presidència de la Generalitat, no obstant, han negat a Públic que hi hagi hagut cap actor internacional concret que hagi "inclinat la balança" en favor del gir que ha donat Puigdemont.

Els dirigents de les entitats independentistes s'han declarat "satisfets" pels fets d'aquest dimarts. Sánchez ha recordat, des dels passadísos del Parlament, que els diputats de JxSí i la CUP estaven signant en aquell moment la declaració d'independència, i ha considerat que la fórmula emprada avui representa una "oportunitat" per al Govern de Rajoy per negociar. També s'ha mostrat satisfet Cuixart, amb el matís que ha demanat al Govern que sigui estricte amb els "terminis" de la negociació, perquè aquesta no s'eternitzi.

Les bases independentistes han passat de l'èxtasi al desencís en pocs segons amb les paraules de Puigdemont. Els manifestants que s'han concentrat al Paseig de LLuís Companys -tan prop del Parlament com permetia el cordó de seguretat dels Mossos d'Esquadra, que han tancat l'accés al Parc de la Ciutadella- han arrencat en ovacions quan el president català ha anunciat que "assumia" els resultats de l'1-O i proclamava la independència. Per passar a una visible decepció quan ha afegit que aquesta quedaria en suspens. Tanta decepció, que bona part ha abandonat immediatament la concentració, informa Guillem Amatllé.

Tampoc ha quedat satisfeta la CUP. "Potser hem perdut una ocasió", ha reflexionat la seva diputada Anna Gabriel, en el seu torn de paraula després de la intervenció de Puigdemont. "Enteníem que avui havia de ser la proclamació solemne de la república catalana", ha afegit Gabriel, que ha dissentit de l'aposta de Puigdemont i JxSí de diferir els efectes d'una declaració d'independencia per afavorir una mediació quan ha dit que "l'únic mitjà possible de negociació" amb l'Estat és "la república catalana".

Anna Gabriel en la sesión parlamentaria sobre los resultados del referèndum del 1 de octubre / EFE Alberto Estévez

Anna Gabriel a la sessió parlamentària sobre els resultats del referèndum de l'1 d'octubre  i la declaració d'independència / EFE Alberto Estévez

Més dur encara s'ha mostrat posteriorment el portaveu del secretariat permanent del partit, Quim Arrufat. En compareixença al Parlament, ha deixat clar que l'aposta de JxSi "no és compartida", i ha opinat que la declaració signada avui té una validesa "escasa" més enllà d'un "document polític". "No ha estat una declaració d'independència, ha estat una oferta de diàleg", ha assegurat. Ha afegit que la seva formació ja veia amb bons ulls que la proclamació de la independència anés acompanyada d'una oferta de diàleg, però que, a parer seu, calia que la proclamació es fes "en el ple" i amb "valor legal i jurídic", com a "millor instrument" per "defensar aquest diàleg".

Arrufat ha explicat també que JxSí els han justificat la complexa fórmula elegida avui per les ofertes de mediaciño internacional rebudes, i ha donat "credibilitat" a aquestes mateixes ofertes. Però ha posat al Govern un ultimàtum "d'un mes" abans de "tornar en seu parlamentària" a proclamar definitivament la independència.

Si part de l'independentisme s'ha sentit decebut per la via elegida per Puigdemont i JxSi, tampoc ho ha fet la major part de l'oposició no independentista. La líder de C's a Catalunya i cap de l'oposició a la Cambra, Inés Arrimadas, ha acusat Puigdemont per haver posat "en perill" la institució del Parlament, i li ha tirat en cara que hagi dut a terme una declaració d'independència unilateral "a terminis".

Tampoc el líder del PSC, Miquel Iceta, ha agraït gaire el pas enrere de Puigdemont. Ha considerat invàlida qualsevol mena de proclamació d'independència derivada de "l'acte de votació de l'1-O" i que, per tant, "no es pot suspendre una declaració que no s'ha fet". També ha recalcat que les lleis del referèndum i de transitorietat no es van aprovar per la majoria qualificada de dos terços "que nosaltres mateixos ens vàrem fixar com a límit mínim per a la reforma de l’Estatut o per l’adopció d’un règim electoral".

Miquel Iceta interviene en la sesión parlamentaria sobre los resultados del referéndum del 1 de octubre y la declaración de independencia / EFE Alberto Estévez

Miquel Iceta intervé a la sessió parlamentària sobre els  resultats del referèndum de l'1 d'octubre i la declaració d'independencia / EFE Alberto Estévez

Més agressiu ha estat el líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, que ha estat fins i tot amenaçant quan ha insinuat que el pas enrere de suspendre els efectes de la declaració d'independència podria ser inútil per evitar una resposta contundent per part del Govern central. "renunciï a consumar el cop, no ens arrossegui a posar en seriós risc les institucions catalanes", ha etzibat a Puigdemont.

El més comprensiu amb Puigdemont ha estat l'orador del grup de Catalunya Sí que es Pot, que avui ha estat el seu president, Lluís Rabell. Ha reconegut a Puigdemont la seva iniciativa en favor del diàleg, i l'ha renyat en considerar que "el camí de la unilateralitat" que considera que ha seguit fins ara és "impracticable".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?