Público
Público

"Rajoy ha agreujat el conflicte català i una extradició encara l'agreujaria més"

La diputada d'esquerres alemanya Zaklin Nastic reafirma a 'Públic' la seva oposició i la de Die Linke a extradir Carles Puigdemont a Espanya, "especialment quan el país on ha de ser extradit ja no és un estat de dret"

La diputada de Die Linke Zaklin Nastic. | Karin Desmarowitz.

Juntament amb Diether Dehm, Zaklin Nastic (Gdynia, 1980) va ser una de les diputades de Die Linke que va visitar Carles Puigdemont el passat diumenge a la presó de Neumünster. Nastic referma a Públic la solidaritat del seu partit amb el polític català. En una entrevista recent a la cadena de ràdio SWR2, fins i tot ha arribat a afirmar que si el Tribunal de Schleswig-Holstein decideix imposar una fiança a Puigdemont per tal de deixar-lo en llibertat, Die Linke recaptarà els fons necessaris per pagar-la. Considera que el govern espanyol "ha vulnerat de manera greu a Catalunya els drets humans de més de set milions de ciutadans de la Unió".

Dimarts passat la fiscalia de l'estat federat de Schleswig-Holstein va demanar l'extradició de Carles Puigdemont. El govern alemany ja ha dit que no exercirà el seu dret a veto. Li queda alguna possibilitat a Puigdemont per evitar l'extradició?

Encara ha de decidir-ho el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein. Espero que allí s'adonin que, per una banda, no existeix cap delicte de "rebel·lió" a Alemanya, i que membres del govern espanyol han reconegut ja que Puigdemont no ha comès cap delicte de malversació de fons públics, que és del que se l'acusa a Espanya, per l'altra. Més enllà d'això, un estudi dels serveis jurídics del Bundestag afirma que les persones que són perseguides per les seves idees polítiques no han de ser entregades a les autoritats del país que demana la seva extradició, fins i tot si es tracta d'una ordre de detenció europea. En conseqüència, l'extradició de Puigdemont no és encara cosa feta.

Tret de la CDU/CSU, els partits al Bundestag i la majoria de la població alemanya estan en contra de l'extradició. Creu que podran pressionar al govern al Parlament? Què pensa fer en concret Die Linke?

Si el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein decideix acceptar la sol·licitud de la fiscalia general, a l'extradició a Espanya només s'hi podria oposar el govern federal. El govern es veuria arrossegat al conflicte a Catalunya si autoritza l'extradició. Alemanya, però, no ha de portar a terme cap mena d'ingerència en un afer intern d'Espanya. El govern de Rajoy ha agreujat el conflicte i una extradició per part d'Alemanya encara l'agreujaria més. Alemanya no hauria de vulnerar el dret fonamental del dret d'extradició, a saber: que no es pot realitzar una extradició per delictes polítics. Per cert, justament per aquest motiu el govern espanyol presenta altres càrrecs, com el de malversació de fons públics, i fins i tot aquest estaria en relació amb els intents de Puigdemont per assolir la independència, és a dir, que seria un delicte polític. Això ha de tenir-ho el govern alemany molt en compte. Potser a la cancelleria s'ho pensin dos cops si la decisió depèn d'això.

La nostra solidaritat cap a Carles Puigdemont no guarda cap relació amb una posició favorable o contrària al moviment independentista a Catalunya

Després de l'arrest de Puigdemont es va convocar una manifestació davant el consolat alemany a la qual van assistir 55.000 persones. Creu que aquesta mena d'accions poden influir en la decisió del govern alemany?

Que la majoria de la població de Catalunya vol veure Puigdemont lliure ho sap amb tota seguretat el govern alemany. I la passió amb la qual els catalans surten als carrers per lluitar pels seus drets no hauria de ser un secret per a ningú. Malauradament, em temo que el nostre govern no n'està especialment interessat. Ho sabem per altres "problemes" que ocorren fora de les fronteres alemanyes o europees. Em refereixo a la política d'asil. En tot cas, el que aquí compta és el dret internacional, en concret el dret a l'autodeterminació dels pobles, i principis fonamentals del drets humans. Aquests tenen una validesa universal i això inclou als partidaris de la independència.

Va visitar Puigdemont el darrer diumenge a la presó de Neumünster. Com el va veure? De què van parlar?

En cap cas el vam veure desanimat. Va lloar de manera expressa el tracte del personal de la presó com a "extraordinàriament correcte i amistós". Alhora, va revelar la seva por a una possible extradició, atès que en les presons espanyoles s'han produït en els darrers anys agressions i fins i tot tortures. L'estat espanyol no fa gaire en va ser acusat, i més d'un cop, per l'ONU i el Tribunal Europeu de Drets Humans. A més, està decebut amb el paper del rei Felip VI, que va renunciar a un paper de mediador en el conflicte. Puigdemont es descriu a ell mateix com a presoner polític. No és cap criminal, sinó que lluita per drets humans i democràtics fonamentals. Vam transmetre-li els nostres millors desitjos per part del grup parlamentari, així com la nostra solidaritat en la lluita pel seu alliberament immediat.

Die Linke és el partit que de manera més clara demana que Carles Puigdemont no sigui extraditat. A Espanya, ni Podemos ni Izquierda Unida semblen pronunciar-se de manera tan ferma. De Puigdemont diuen que és un polític "burgès", que ha portat a terme polítiques neoliberals. Des de l'altra banda, hi ha qui ha ironitzat i dit que en cinc dies Die Linke ha mostrat a Alemanya més solidaritat que Podemos i IU en cinc anys. Què li diria als seus companys a Espanya?

Un polític escollit democràticament, en una presó alemanya? Nosaltres no ho acceptem, i el govern alemany i la UE tampoc haurien de fer-ho

Per a nosaltres no es tracta d'interferir en els afers interns d'Espanya i Catalunya. La nostra solidaritat cap a Carles Puigdemont no guarda cap relació amb una posició favorable o contrària al moviment independentista a Catalunya. El que per a nosaltres és important, i ens ha portat a implicar-nos-hi, és que l'executiu central ha vulnerat de manera greu a Catalunya els drets humans de més de set milions de ciutadans de la Unió, incloent-hi els de Carles Puigdemont. S'ha prohibit a un polític català escollit en unes eleccions democràtiques participar en els plens del Parlament de Catalunya, poder exercir allà el seu dret a vot i a ser votat. És més, ha estat criminalitzat i ara és perseguit amb una ordre de detenció europea. Un polític escollit democràticament, en una presó alemanya? Nosaltres no ho acceptem, i el govern alemany i la UE tampoc haurien de fer-ho. Dit això, amb Podemos i IU lluitem conjuntament contra el dictat neoliberal i la militarització, i a favor de l'estat del benestar i per una major democratització de la UE.

El seu partit demana una solució política. En la seva opinió, com podia trobar-se'n una? A través d'una mediació internacional? En aquest cas qui? La UE ja ha rebutjat aquest paper

Die Linke reclama una solució política que passi per una negociació a nivell europeu, per exemple a través de l'OSCE. El govern alemany hauria d'encoratjar aquesta fórmula. La UE no s'ha cobert precisament de glòria, un cop més. La UE i el govern alemany han d'exigir al govern espanyol que torni a la legalitat a Catalunya perquè el que allà succeeix ara mateix ja no té res a veure amb un estat democràtic de dret: no em refereixo ja només a tot el que he mencionat, sinó també a milions de trucades telefòniques, cartes i correus electrònics controlats il·legalment, a la limitació del dret d'opinió i a la lliure expressió i del dret a la reunió pacífica, i a l'ús excessiu i desmesurat de la violència física. La UE hi ha d'intervenir. També ho ha de fer el govern alemany en la mesura en que li ho permet el dret, rebutjant l'extradició, especialment quan el país on ha de ser extradit ja no és un estat de dret.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?