Público
Público

MANIFESTACIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA La manifestació contra el terrorisme s'omple de lemes contra les polítiques bel·licistes

La multitud omple el centre de Barcelona amb el lema "No tinc por", pancartes contra les polítiques que promouen la violència i senyeres estelades. El rei i el govern espanyol han estat rebuts amb escridassades de rebuig

Multitud al passeig de gràcia contra la violència terrorista

PÚBLIC

El crit espontani que va sorgir a la Rambla de Barcelona i a la Plaça de Catalunya, entre milers de persones després del minut de silenci contra els atemptats, el lema "No tinc por" ha estat recollit per la multitud que aquest dissabte s'ha manifestat al centre de Barcelona en contra de la violència i en favor de la convivència.

El Passeig de Gràcia s'ha omplert de manifestants des de gairebé una hora abans de l'hora d'inici de la manifestació.

La capçalera de la marxa ha estat formada, com estava previst, per 75 membres de cossos de seguretat, treballadors de serveis d'emergències i d'entitats veïnals i ciutadanes, que han estat els encarregats de portar la pancarta amb el lema de la convocatòria realitzada per  l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat.

A més de representants de Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana, policies locals de Cambrils, Alcanar i Ripoll, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Protecció Civil i Bombers, com també representants del sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), es trobaven treballadors dels vuit hospitals que van atendre víctimes, així com forenses, professionals del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i la Creu Roja. I amb ells estrobaven també membres de la comunitat musulmana i entitats veïnals; treballadors del servei de neteja, empreses o organitzacions que el dia de l'atemptat van tenir una actitud solidària, com taxistes, el "call center" de Turisme i el Punt d'Informació de Turisme de Barcelona, ​​com també d'El Corte Inglés, Hard Rock Cafè, Sfera i el sector hoteler,  representants de col·lectius vinculats a la Rambla, com els comerciants de la Boqueria, Amics de la Rambla, floristes, quiosquers, cambrers i personal de la biblioteca de Sant Pau i de la Biblioteca de Catalunya.

Just després d'aquesta capçalera, s'ha ubicat una representació de familiars de víctimes dels atemptats, així com una representació d'entitats que treballen per la pau, contra el racisme i en defensa dels drets humans.

Escridassada al rei i al govern central

I darrera d'aquesta representació de la societat civil, a la vora del carrer de Casp, s'han situat ministres, consellers, regidors, dirigents polítics, al costat de l'alcaldessa de Barcelona, el president de la Generalitat, el president del govern i el rei, que per primera vegada ha participat en una manifestació d'aquest tipus.

El rei i el president del govern espanyol saluden les persones que encapçalen la marxa

El rei i el president del govern espanyol saluden les persones que encapçalen la marxa

Molts d'ells han estat rebuts amb escridassades. Particularment forta ha estat la dirigida contra el monarca Felip VI.

Entre els manifestants, s'ha desplegat una pancarta amb el text: "Felip VI, govern espanyol, còmplices amb el comerç d'armes".

El rei i la resta de la representació institucional han saludat, abans de la marxa, als representants de forces de seguretat i serveis d'emergència situats al capdavant de la marxa.

Manifestació al Passeig de Gràcia de Barcelona amb el lema 'No tinc por'

Manifestació al Passeig de Gràcia de Barcelona amb el lema "No tinc por". EFE

Hores abans de la convocatòria realitzada per l'alcaldessa de Barcelona i el president de la Generalitat, ha tingut lloc una concentració de rebuig al terrorisme però també en contra dels governants que promouen o afavoreixen directament o indirecta els conflictes armats a Orient Mitjà.

Milers de persones s'han donat cita a la cruilla de Passeig de Gràcia i el carrer d'Aragó, moltes d'elles vestides de blau i portant cartulines amb el lema "les seves guerres, les nostres morts". 

Han respost d'aquesta manera a una crida realitzada per entitats pacifistes i per organitzacions com "Casa nostra, casa vostra" o la CUP, que han volgut remarcar d'aquesta manera la seva disconformitat amb la presència del rei i de governants del PP.

Poc a poc les pancartes de caràcter pacifista, contràries a les polítiques belicistes i de denuncia dels gestos hipòcrites de qui les promou, s'han fet més i més visibles al Passeig de Gràcia.

Nombrosos manifestants han acudit a la marxa amb banderes marcades amb el crespó negres del dol, entre elles, moltes senyeres estelades. 

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, havia considerat que la presència de banderes en la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona era "compatible" amb els valors que vol transmetre la marxa.

El missatge de la manifestació es pot expressar des de diferents ideologies i religions, ha dit Junqueras, que també ha valorat positivament que el rei Felip VI assistís, sempre i quan ho fes "amb la millor intenció i la millor voluntat possible".

"Que tothom aporti el millor que tingui a l'hora de transmetre aquests valors", havia dit.

Desenes de  milers de roses han estat repartides entre els manifestants per les associacions de floristes de Barcelona, que també s'han encarregat de l'ornamentació floral de l'escenari instal·lat a la Plaça de Catalunya, retolat amb la frase 'No tinc por' en 17 idiomes. 

Concentració a Ripoll

 A la mateixa hora que començava la manifestació a Barcelona, es celebrava a la ciutat de Ripoll una altra concentració en favor de la convivència.

Ripoll ha estat com se sap la localitat en la que residien la major part dels membres de la cèl·lula gihadista responsable dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Els concentrats a Ripoll aquest dissabte han afirmat que tenen "el seu cor i el seu pensament" amb les víctimes dels atemptats, i han emfasitzat la necessitat de donar suport a l'educació multicultural.

La germana d'un dels presumptes terroristes detinguts s'ha adreçat als concentrats amb paraules d'agraiment per la seva presència a l'acte de solidaritat amb les victimes i de rebuig a la xenofòbia.

En el seu discurs emocionat ha explicat la necessitat de fer autocrítica tots plegats per tal d'evitar que altres joves abracin ideologies extremistes "que res tenen a veure amb l'Islam". 
 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?