Público
Público
1-O

El TC avala la vigència de les euroordres contra Puigdemont l'endemà del revés de la justícia italiana

També ho fa amb les ordres de detenció dels exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Ho fa per unanimitat l'endemà que el tribunal de Sardenya suspengués l'extradició de l'expresident

Carles Puigdemont en la roda de premsa que ha protagonitzat a l'Alguer aquest dissabte, 25 de setembre.
L'expresident Carles Puigdemont durant la roda de premsa des de l'Alguer després de la seva detenció i allibertament. ACN

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat la vigència de les ordres espanyoles, europees i internacionals de detenció contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Per unanimitat, el TC ha desestimat el recurs de súplica i la sol·licitud de mesures cautelars contra les resolucions de 14 d'octubre i 4 de novembre de 2019, en què s'acordava emetre ordres de detenció contra els quatre polítics. Ho fa l'endemà que la justícia italiana suspengués el procés d'extradició de Puigdemont que reclamava el Tribunal Suprem, a l'espera que la justícia europea resolgui sobre la immunitat de l'expresident com a eurodiputat i les prejudicials demanades pel jutge del Suprem Pablo Llarena.

Considera que suspendre les mesures cautelars seria una resolució anticipada del fons de la qüestió

Aquesta sentència confirma la decisió del tribunal, adoptada el 16 de març passat, de no suspendre preventivament les ordres de detenció. Es considera que aquella decisió va ser respectuosa amb el dret a la tutela judicial efectiva dels afectats, i no va vulnerar el seu dret a la tutela cautelar perquè el tribunal va obrir, simultàniament, una peça separada de mesures cautelars subjecta a un procediment contradictori.

Per la seva banda, la decisió de no suspendre la vigència de les ordres de detenció es basa en una consolidada doctrina constitucional, que nega la suspensió cautelar en el procediment d'empara de les mesures provisionals privatives de llibertat o que puguin tenir un impacte en el dret a la llibertat personal. El TC sosté que suspendre en la peça de cautelars del recurs d'empara una mesura cautelar adoptada per un òrgan de la jurisdicció ordinària i que conforma l'objecte principal d'aquest recurs d'empara, suposaria una resolució anticipada del fons del recurs.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?