Público
Público

La llista de Domènech per liderar els Comuns inclou els principals dirigents d'ICV i EUiA i el nucli dur de Colau

La candidatura està formada per 25 noms, mentre que la direcció del futur partit en tindrà 32. Podem Catalunya, que no té presència a la llista de consens, presentarà una llista pròpia per completar la cúpula del futur espai. 

Xavier Doménech, acompanyat, entre altres per Joan Josep Nuet, Lucía Martín, Gerardo Pisarello, Eva Balart i Ernest  Urtasun.

A l'espera de l'assemblea constituent del proper 8 d'abril, el futur partit dels Comuns va prenent forma. Superades, després d'una forta polèmica, les discrepàncies amb Podem Catalunya, aquest dilluns s'han anunciat els noms dels 25 membres de la llista a la direcció de la nova organització que encapçalarà Xavier Domènech. La cúpula del futur partit dels Comuns, però, comptarà amb 32 membres, de manera que hi haurà més candidatures, com ara la que impulsa el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, i que encapçalarà la diputada al Congrés dels Diputats, Marta Sibina,  amb representants de la formació lila.

La llista que encapçala Domènech es dirà 'En Comú Podem'. Davant del dubte que suscita l'elecció d'aquest nom, atès que Podem presentarà una altra candidatura, el propi Domènech ha explicat que s'ha triat per "abocar la voluntat de consens i d'integració de totes les sensibilitats". De fet, a la mateixa llista "hi ha gent significada de Podem", com és el cas de Vicenç Navarro, ha insistit Domènech. "Sento Podem com a part meva", ha dit el portaveu del grup que porta aquest mateix nom, En Comú Podem, al Congrés dels Diputats.

Més enllà del nom de Domènech, la figura de consens entre els quatre grans actors de la confluència -Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Podem-, a la llista de 25 noms destaca la presència de dirigents orgànics, càrrecs electes i de confiança de Bcomú, ICV i EUiA. Han volgut recollir experiències i trajectòries diverses. "El bo i millor de qui ha participat en la construcció d'aquest nou espai polític", ha emfasitzat Domènech en la roda de premsa celebrada aquest dilluns al matí. 

Descartada la presència de la líder de l'espai dels Comuns, Ada Colau, sí que hi ha persones de la seva màxima confiança a la candidatura. Colau no formarà part de l'executiva, però en canvi encapçala la llista per a la coordinadora del nou espai. A l'executiva hi figuren el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el regidor de Presidència, Aigua, Energia i del districte de Gràcia, Eloi Badia. De l'estricta confiança de Colau també són Aitor Hernández Carr, membre de l'equip d'alcaldia de Barcelona; la comissionada de Salut del consistori, Gemma Tarafa; i els dirigents de Barcelona en Comú Adrià Alemany -el company sentimental de Colau i persona clau de l'organització- i Susanna Segovia.

D'aquest mateix entorn, també destaquen alguns càrrecs d'En Comú Podem al Congrés, és a dir, de l'actual equip de Xavier Domènech. Són els casos de la diputada Lucía Martín, número dos de la candidatura a les eleccions de juny de l'any passat i membre del grup impulsor de la PAH; i Marc Grau, cap de gabinet i coordinador del grup d'En Comú Podem a la cambra baixa.

Pel que fa a la resta de partits de la confluència, també hi ha els dirigents d'ICV Marta Ribas i David Cid, coordinadors nacionals del partit; i l'eurodiputat Ernest Urtasun, portaveu dels ecosocialistes. També hi figura la secretària d'Organització d'Iniciativa, Núria Buenaventura, que havia estat alcaldessa de Rubí; Candela López, actual alcaldessa de Castelldefels. Per part d'EUiA, en formen part el seu coordinador general, Joan Josep Nuet, que també és diputat al Parlament de Catalunya Sí Que es Pot; el responsable d'Organització, Héctor Sánchez; la seva responsable del Món del Treball, Núria Lozano; i la seva coordinadora de Comunicació, Eva Balart.

La llista la completen Joana Agudo, exdirigent de CCOO; la regidora de Decidim Castellar Elisenda Alamany; la col·laboradora d'El Comú de Lleida Teresa Estany; la professora d'Història Contemporània de la UB Paola Lo Cascio; el portaveu de Terrassa en Comú i cap de l'oposició a l'Ajuntament de Terrassa, Xavi Matilla; el catedràtic d'Economia i de Ciències Polítiques i Polítiques Públiques Vicenç Navarro, que va formar part de l'equip de Pablo Iglesias en el darrer congrés de Podem; i Marc Parés, professor de la UAB, membre de l'IGOP i exregidor de Medi Ambient i Participació Ciutadana de l'Ajuntament del Figaró-Montmany.

La Coordinadora, el màxim organisme entre assemblees

Per a conformar la Coordinadora Nacional, 'En Comú Podem' presenta una llista de 96 persones, de les 120 que l'han d'integrar. Una llista que encapçala Ada Colau i en la que també hi figuren els noms de l'exdirigent del sindicat de l'ensenyament Ustec Rosa Cañadell, la tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona i dirigent d'ICV Janet Sanz, la diputada al Congrés Sònia Farré, l'activista ecologista Enric Tello i el promotor cultural Pere Camps.

La distribució de fuincions entre Coordinadora i Executiva encara s'ha de precisar. La Coordinadora, no obstant això, serà el màxim organisme entre assemblea i assemblea i es reunirà aproximadament cada tres mesos.

Han triat el nom d''En Comú Podem' per aquestes candidatures a la direcció provisional del nou subjecte polític, que encara no té denominació i que es decidirà després de l'Assemblea Constituent que tindrà lloc el proper 8 d'abril.

Altres llistes

A banda de la que s'ha presentat avui i de la que presenti Podem, hi haurà altres candidatures, que es coneixeran amb detall ben aviat. De moment, Públic ha pogut saber que afiliats de Podem, del corrent conegut com errejonista, presentaran probablement una llista alternativa, encapçalada per Jéssica Albiach. Es té noticia, a més, d'altres dues llistes de candidats a l'Executiva, a banda de persones que es presenten a titol individual, que podrien limitar el nombre de membres de Podem a la direcció del nou partit català.

En qualsevol cas, Xavier Domènech ha assenyalat que la direcció que surti d'aquest procés l'haurà votat la gent. Que "es pot presentar qui vulgui i que la configuració de la direcció serà democràticament inapel·lable".

Ha reconegut que fins arribar a aquest punt "s'han viscut moments d'una certa intensitat", però que aquests moments també han deixat veure "el bo i millor" de qui ha participat. "Aquest és el missatge final".

Elaboració del programa polític i votacions

Domènech ha informat sobre la presentació de 3.000 esmenes al document zero de linies ideològiques, moltes de les quals s'han integrat en la ponència inicial. Les no integrades s'agruparan de tal manera que es puguin resoldre en una trentena de votacions.

Aquest diumenge ha acabat el període de presentació de llistes. Les votacions sobre les mateixes es podran realitzar, de manera presencial o a través de mecanisme digital fins el mateix dia de l'Assemblea Constituent, el 8 d'abril. El cens és dinàmic i el registre d'inscripcions és obert. Fins la setmana passada, el nombre d'inscrits era aproximadament de 5.000.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?