Público
Público

1 DE MAIG "Tensarem el carrer", "ha arribat el moment de dir prou", afirmen els dirigents sindicals

 Els secretaris generals de CCOO i UGT consideren que estan legitimats per passar a l'ofensiva després d'uns anys de baixa mobilització. Javier Pacheco i Camil Ros defensen el dret a decidir i recorden que drets socials i nacionals han d'anar de la mà.

Treballadores de la llar a la manifestació de Barcelona. EFE. Marta Pérez

AGÈNCIES

Milers de persones han sortit avui al carrer a Barcelona en el Primer de Maig per reclamar a la patronal un acord salarial que permeti als treballadors notar en les seves butxaques la millora de l'economia, una pujada que els sindicats han advertit que, si no arriba ja, provocarà més conflictivitat.

En el marc de la tradicional manifestació unitària del Dia del Treball, els dos principals sindicats a Catalunya, CCOO i UGT, han aconseguit mobilitzar 50.000 persones, segons els seus càlculs, xifra que la Guàrdia Urbana ha reduït fins a 5.000.

Manifestació de l'1 de maig a Barcelona

Manifestació de l'1 de maig a Barcelona. EFE / Marta Pérez

La celebració del Primer de Maig ha coincidit en el temps amb un moment de bloqueig de la negociació col·lectiva i els sindicats han aprofitat per exigir a la patronal que mogui fitxa i doni llum verda a augment salarial que beneficiï al conjunt de treballadors i no els deixi fora de la recuperació econòmica que viu el país.

Sota el lema "Ocupació estable, salaris justos, més drets socials", la manifestació ha arrencat a la confluència de Passeig de Gràcia amb Ronda Sant Pere i ha baixat per Via Laietana fins a la plaça de la Catedral, on els líders dels dos sindicats s'han dirigit als manifestants.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, en el seu primer Dia del Treball com a líder del sindicat, ha assegurat que "cal sortir al carrer per reclamar el que és nostre" perquè "el creixement no arriba a les butxaques dels treballadors i ha arribat el moment de que això passi ".

"Si no hi ha acord amb la patronal, tensarem carrer i les taules de negociació", ha afirmat, després d'assegurar que els sindicats "tenim la legitimitat i la voluntat de passar a l'ofensiva".

El secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha fet autocrítica en assegurar que els sindicats s'han mobilitzat poc els últims anys i ha afirmat que, ara, "ha arribat el moment de dir prou" advertint a la patronal Foment del Treball que "o pugen els salaris o el conflicte està servit".

Per a Ros, "la crisi ha estat una estafa, una excusa per trencar el nostre model social, l'estat de benestar".

Els dos dirigents sindicals han reclamat la derogació de la reforma laboral i han reclamat al Govern que aprovi ja la Renda Garantida de Ciutadania perquè cap llar es quedi sense uns ingressos mínims.

Treballadors de Cordorniu a la manifestació de l'1 de maig

Treballadors de Cordorniu a la manifestació de l'1 de maig. EFE / Marta Pérez

A la manifestació, que ha transcorregut en un ambient festiu i reivindicatiu, destacava la presència de col·lectius de treballadors afectats per acomiadaments com els de Codorniu, que ha aprovat un Expedient de Regulació per a 100 persones, o la constructora OHL.

També es trobaven un grup de dones llatinoamericanes, "les libèl·lules", que es dediquen a la neteja de llars i que reivindiquen que Espanya ratifiqui el conveni de l'OIT (Organització Internacional del Treball) que els garantiria drets dels que ara no tenen com la baixa per maternitat o millors pensions.

Durant els seus discursos, Pacheco i Ros han defensat també el dret a decidir i han recordat que els drets socials i els nacionals han d'anar de la mà.

Diversos polítics han donat suport a la manifestació, entre ells, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la consellera de Treball i exdirigent d'UGT, Dolors Bassa; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; l'alcalde accidental de Barcelona, ​​Gerardo Pisarello; i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

També han participat de la celebració del Primer de Maig el portaveu del grup de CSQP al Parlament, Joan Coscubiela; el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin; la diputada al Parlament de C's Sonia Serra; i la portaveu del nou partit d'esquerres provisionalment conegut com Un País en Comú, Elisenda Alemany.

A més de la manifestació unitària, unes 500 persones han participat pel centre de la ciutat en la marxa convocada pel tercer sindicat català, USOC, i altres 300 a la afavorida per la CGT, segons la Guàrdia Urbana.

'No hi ha excuses'

Les manifestacions reivindicatives de millores en la condicions de treball s'han multiplicat a les principals ciutats de l'Estat espanyol. A Madrid, els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo, i Josep Maria Àlvarez, respectivament, han insistit en aquest 1 de maig en què el canvi que necessita Espanya s'impulsarà al carrer, amb la mobilització i amb la vaga. Aquesta ha estat la primera vegada que aquest any els sindicats han fet al·lusió a una possible vaga.

Els líders sindicals han posat de relleu aquesta idea durant els discursos amb els quals han tancat a la Puerta del Sol la manifestació convocada a Madrid, sota el lema 'No hi ha excuses. Al carrer ', amb motiu de l'1 de maig, i a la qual han assistit unes 12.000 persones, segons la delegació de Govern i 50.000 segons els sindicats.

Entre els polítics que han acudit es trobaven el secretari general de Units Podem, Pablo Iglesias; el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, i el secretari general del grup parlamentari de C's, Miguel Gutiérrez.

El secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez, en la seva segona manifestació de l'1 de maig al capdavant del sindicat, ha advertit que "sense mobilització no és possible assumir la recuperació de drets ni recuperar les llibertats que estan sent arrabassades en molts casos".

Àlvarez també ha recordat que s'estan començant a recuperar alguns drets. De fet, ha subratllat que "gràcies a la mobilització" la funció pública ha aconseguit un acord que generarà 350.000 llocs de treball en aquest àmbit i que acabarà amb "la precarietat a la qual els funcionaris han estats sotmesos en els últims anys".

Per a Àlvarez, aquest acord és un clar exemple que amb la mobilització "es pot avançar". No obstant això, és conscient que encara queda "una veritable negociació de drets laborals i econòmics".

En aquesta línia, Toxo, que ha afirmat que "aquest no és un 1r de maig més", ha subratllat que les organitzacions sindicals van a seguir assistint a les taules del diàleg, tant en l'àmbit bipartit com tripartit, tot i que ha assenyalat no dubtaran a tirar-se als carrers si no hi ha resultats.

La pudor de la corrupció

Toxo no ha dubtat a afirmar que "davant de les fanfàrries oficials del Govern" que assumeixen que s'ha deixat de banda la recessió, la realitat és una altra "molt diferent", ja que la recuperació i la sortida de la crisi no s'està traslladant a la ciutadania.

"Els ciutadans sortirem de la crisi quan la majoria social recuperi els nivells de qualitat de vida i de drets que tenien abans del seu inici", ha subratllat, després d'insistir que mentrestant únicament es pot parlar que a Espanya hi ha "atur, pobresa, desigualtat i un tuf de corrupció ".

Toxo ha afegit que únicament serà possible millorar la situació del país si es desallotgen "les polítiques i els polítics" que mantenen aquesta situació a Espanya.

La moció de censura, de fons

En aquesta línia, ha afegit que "no sap si té raó qui ha decidit presentar la moció de censura", però que està segur que en aquest país s'ha de censurar la política i la corrupció perquè "eleven l'atur, la pobresa i la desigualtat ".

"L'esquerra espanyola ha d'entendre que només un front unit permetrà que aquest país avanci pel camí de la justícia social del repartiment de la riquesa i de la solidaritat", ha apuntat, després de subratllar que les organitzacions volen que el repartiment de la riquesa es faci de manera ordenada, recuperant drets perduts "per la gestió neoliberal de la crisi".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?