Público
Público

DOS ANYS D'UN ACORD DE GOVERN Els signants del Pacte del Botànic li donen entre aprovat i notable

Una paternitat compartida per un mateix ADN i el mestissatge són les claus de la salut d'un acord entre PSPV, Compromís i Podem que compleix ara dos anys i que va donar lloc a un tipus de coalició de govern que en un moment donat es va reivindicar com a  exemple per fer el mateix a escala d'Estat: 'a la valenciana'.

signatura de l'acord del Botànic, l'11 de juny del 2015

PACO BELTRÁN

Quan es compleixen ara dos anys de les eleccions autonòmiques que van acabar amb 20 anys de majories absolutes del PP, i en ple equador de la legislatura, Públic ha parlat amb representants dels partits signants del conegut com a Pacte del Botànic, per poder analitzar el que ha suposat per a la societat valenciana , quins han estat els èxits i quines són les assignatures encara pendents.

Els tres partits PSPV-PSOE, Compromís i Podem coincideixen en la urgència que va caracteritzar el pacte que es va signar l'11 de juny de 2015 amb l'objectiu de canviar un Govern castigat per la corrupció. Una urgència que es va saldar amb 37 mesures, posteriorment ampliades a 201 en la renovació de gener d'enguany i que han tingut un clar objectiu: rescatar els ciutadans.

Ara bé, cada partit, tot i que elogia el pacte i tornaria a signar-lo defensa els seus punts de vista. El més crític sens dubte, el de Podem, al qual pensen que "li ha tocat la feina més ingrata" en no voler entrar al Consell.

PSPV-PSOE: De la sintonia dels socis a la incertesa de l'auditoria


Si hagués de posar-li nota "al pacte li posaria un 8, un notable" explica la diputada del PSPV-PSOE Ana Barceló. "El pacte va més enllà de les tres forces polítiques. Són mesures que exigeixen un acord previ de les tres parts i és evident que hi ha coincidència en polítiques socials i econòmiques", argumenta. Per a Barceló, el Pacte va ser necessari després de 20 anys de majories absolutes i ha suposat "un diàleg enriquidor i una nova cultura política". I sens dubte "el reeditaria" perquè "parlar amb els adversaris polítics és la força de la democràcia".

Ana Barceló (PSPV): "És evident que hi ha coincidència en polítiques socials i econòmiques"

Preguntada si faria canvis o modificacions s´ho pensa, medita ... i a la fi afirma que li agradaria més una comissió de seguiment que no sols "no fossin trobades puntuals, sinó també converses contínues".

La clau del pacte segons la seva opinió és la "sintonia de les tres parts" i el seu èxit rau "no només en les mesures, sinó en què van a perdurar en el temps". "Es troba en el nostre ADN canviar la vida dels ciutadans".

Respecte de la no entrada de Podem al Govern prefereix quedar-se al marge "sóc respectuosa amb les decisions internes. La reflexió l´han de fer ells".

"Les mesures es van realitzant, es plasmen en els pressupostos o en iniciatives legislatives, encara que hi ha decisions que no depenen de les Corts Valencianes, sinó del Govern espanyol", es lamenta. Potser això expliqui la sensació de lentitud en la implantació, tot i que assegura que "la ciutadania si ho percep i saben el que ha suposat el pacte per a la comunitat".

Celebració de l'acord del Botànic

Celebració de l'acord del Botànic

Respecte de l'auditoria ciutadana plantejada des de Podem no preocupa gairebé al PSPV-PSOE. Barceló recorda que "al marge de la reunió periòdica del pacte de seguiment, cada partit pot demanar-ho de forma individual" i demana concreció al nou secretari general de Podem, Antoni Estañ "per tal de veure la fórmula, perquè no és el mateix avaluar mesures ja en marxa com ara el pagament farmacèutic o avaluar l'impacte de mesures que encara no estan en marxa ". En aquest sentit, Barceló discrepa i es pregunta que " 'Com van a saber els ciutadans les dades del pagament farmacèutic? Aquestes dades les té la Conselleria". Segurament, afegeix, "abans de l'estiu hi haurà una altra trobada i escoltarem a la nova direcció (de Podem) perquè de moment no tenim cap constància de com es pot fer aquesta auditoria o com volen fer-la".

El procés irreversible o la revolució silenciosa de Compromís

Miquel Real és portaveu d'Iniciativa, un dels socis de Compromís i membre de l'executiva de la coalició. Per a ell, "el balanç del Pacte és altament positiu".
"Teníem dos grans objectius: impedir que un partit que havia segrestat les institucions, amb la corrupció seguís governant. I el segon, rescatar tots els col·lectius víctimes d'aquesta situació", sentencia.

La imatge que descriu és la següent: escolars que no paguen els llibres de text, immigrants que han recuperat la targeta sanitària, gent gran que no suporta el copagament de medicaments, dones víctimes de la violència de gènere que cobren encara que tingan deutes tributaris pendents, més famílies cobrant ajudes a la dependència (fins a 14.000), col·lectius en risc d'exclusió que aviat cobraran una renda d'inclusió, amb una dotació de 200 milions d'euros per al període 2018-2021. En matèria d'impostos, paguen menys les rendes baixes i més, les més altes.
Un grapat de lleis han permès aquests canvis i els que vindran. Es tracta d'establir les bases d'un procés que "sigui irreversible, una revolució silenciosa" defensa orgullós. Lleis com ara la de transgènere, explica "perquè no sigui necessari que un metge emeti un dictamen, la de l'habitatge com a funció social o la de renda valenciana d'inclusió han estat claus per a aquests canvis".

Miquel Real (Compromís) anuncia llei per a que educació, sanitat i serveis socials tinguin tractament de drets fonamentals

I en preparació, avança, "una llei molt potent", la del Codi Social amb tres pilars que la sustenten: educació, sanitat i serveis socials, per a que tinguin un tractament com el tenen els drets fonamentals a la CE. "Uns drets irrenunciables" i posa un exemple "si un pacient té un ictus, se l'atén, però no es pot quedar en una llista d'espera per al seu tractament, hem de respondre amb rapidesa".

Satisfacció en l´aspecte social i lamentacions en matèria econòmica. "Les lloses són grans o els forats com els 1.000 milions de CIEGSA, els 1.200 milions de la Ciutat de la Llum o dels mil milions de Fira València", es lamenta. Miquel Reial afegeix que "els comptes que s'agreugen per la imatge exterior de la corrupció amb empreses que no han volgut invertir per no haver de pagar la mossegada de torn. La nostra resposta són plans de formació, inversió en empreses (més de 200 milions d' euros) i activació de polígons industrials com els de Parc Sagunt o Riba-roja.

Per a Reial la clau del Pacte està en dues qüestions: "el codi de bon govern pel qual no et trobaràs ni una placa ni un acte tallant una cinta" i "el mestissatge". I s'explica: "Lluny de repartir-àrees per partits, s'han incorporat persones de totes les formacions en tots els departaments. Excepte Podem que no va entrar al Govern, però moltes lleis han partit d'ells".

Dura crítica a l'aprovat de Podem

Per a Antonio Montiel, secretari general de Podem durant els dos primers anys de vida de l'acord, el balanç és positiu, però la seva crítica és rotunda. "Li posaria un notable en transparència o en recuperar la dignitat de les institucions, fer fora el Partit Popular de les institucions, però l'acord inicial era vàlid pel primer any i, el segon any, ja requeria d'una major exigència. Falta molt per arribar a l'excel·lent ".

Les noves mesures incorporades són fruit del treball realitzat amb més de 300 col·lectius socials amb els quals Podem manté una comunicació constant. Montiel reconeix els èxits, com ara el Pla d'Habitatge social amb més de 1.000 habitatges a l'any, o la reforma fiscal que "els ciutadans ho veuran a l'any que ve amb la reducció en la quota autonòmica", però demana un "canvi qualitatiu". Un canvi que passa per la "auditoria ciutadana sostinguda". "Després de realitzar 1.000 enquestes personals el resultat va ser d'aprovat en algunes àrees com les polítiques socials", per això Montiel creu que és necessària "una auditoria permanent, no només de les organitzacions, sinó de la gent". "Una mena de bústia, on un ciutadà que porta set mesos esperant el pagament d'una renda aprovada, pugui fer un seguiment". "Falta agilitat en l'administració d'un paper fiscalitzador del pacte", esgrimeix. En aquest sentit, proposa que organismes ja existents com la Unitat d'Avaluació i Prospectiva de la UIMP assumeixin aquest paper. "L'hi ho he dit al president", cal un òrgan que analitzi i canalitzi la informació. Per a Montiel no té cap sentit "que per tal d´analitzar la situació de pobresa energètica utilitzem informes d'organitzacions externes com ara Save the Children".

Antonio Montiel (Podem) reclama un "canvi qualitatiu", "una auditoria ciutadana sostinguda"

"Xarxa llibres (gratuïtat del llibres) va sortir de casualitat i per l'esforç dels ajuntaments, els barracons a meitat de la legislatura segueixen aquí i no podem acabar la legislatura amb aquests edificis", afirma amb rotunditat. "No tenim excuses i queden dos anys, els col·lectius parlen amb nosaltres per no tenir interlocució amb el Consell, l'hi ho he dit a Puig", insisteix que "són necessaris equips de gestió i grups de treball".

Respecte al fet que Podem no estiga en el Govern no té dubtes, però reconeix que "la nostra és la posició més ingrata dels tres, una proposta és un triomf del Govern, i el nostre treball té poca visibilitat".

En el seu últim dia com a secretari general Montiel es mostra satisfet del "repte meravellós d'aquests dos anys" i es lamenta "del poc suport dels mitjans de comunicació". Respecte del seu successor Antoni Estañ creu que "aportarà continuïtat a la línia del pacte".

La propera reunió

Cada sis mesos es reuneix la comissió de seguiment del pacte integrada pels membres del Consell, caps de gabinet o de premsa i representants dels partits. Morella, Torrevella, i Sagunt han estat els escenaris d'una trobada que tindrà una comarca interior com a punt de trobada abans de l'estiu.

Sens dubte, l'elecció del nou dirigent de Podem marcarà aquesta reunió, ja que el seu primer anunci després de ser elegit va ser el de demanar una auditoria ciutadana del pacte.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?