Público
Público

MEMÒRIA PÚBLICA La seu policial de Via Laietana es transformarà en centre de memòria de la repressió franquista

La Comissió d’Interior del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous una proposició no de llei, presentada per tal de reconvertir els espais on s'aïllava, s'interrogava i es maltractava ciutadans compromesos en la lluita per les llibertats en un museu-centre memorial, documental i arxivístic de la repressió franquista a Catalunya

Seu policial de Via Laietana

PÚBLIC

Un edifici del centre de Barcelona, en el que molts opositors a la dictadura van patir tota mena de maltractaments, es convertirà en un centre per a la recuperació de la memòria històrica. Es tracta de la seu de la Prefectura Superior de Policia de Barcelona.

La Comissió d’Interior del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous una proposició no de llei, presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, per tal de reconvertir la seu policial, situada a la via Laietana, en un museu-centre memorial, documental i arxivístic de la repressió franquista a Catalunya.

Les dependències, on hi ha calabossos i els despatxos on els membres de la brigada político-social interrogaven i torturaven a persones pel fet d'haver participat en manifestacions en favor de les llibertats, o haver format part de partits i organitzacions sindicals clandestines, acolliran una exposició permanent sobre la repressió, les seves causes, els protagonistes i les seves conseqüències.

El nou centre memorialístic recollirà el funcionament de la mencionada Prefectura durant aquells anys en els que el règim intentava ofegar brutalment qualsevol protesta o activitat favorable a la democràcia i la defensa dels interessos dels treballadors.

Són molts els detinguts per la policia que recorden els cops que van rebre, les hores sense dormir, la pressió física i psicològica fins a extrems insuportables. Aquells agents 'investigaven' a base de maltractaments i d'insults. Volien saber com estaven organitzades les seves víctimes, quins eren els seus contactes, i ho volien saber ràpidament, abans que les persones pròximes als "interrogats" sospitessin sobre tal o qual detenció i prenguessin les seves mesures de seguretat.

La comissaria de Via Laietana era, gairebé sempre en aquests casos, el pas previ per ingressar a presó, abans de la celebració de 'judicis' per part d'un tribunal d'excepció: el Tribunal de Orden Público.

Tots a favor excepte el PP

La iniciativa d'ERC ha estat  aprovada amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP.

El trasllat de les dependències policials a un altre immoble es durà a terme quan s’arribi a un acord amb la Direcció General de la Policia del Ministeri de l’Interior, per tal de garantir als efectius que hi són ubicats actualment unes instal·lacions més modernes i adequades que garanteixin l’eficàcia del servei prestat per aquests efectius.

La iniciativa aprovada també preveu facilitar a la Generalitat de Catalunya, en un termini de sis mesos i en el suport que cregui convenient per part d’experts museístics, d’una còpia de l’Arxiu Històric de la Policia o l’Arxiu Històric Nacional, en el qual s’integrin fitxes, atestats, declaracions, ordres, reglament intern, correspondència i material que es consideri d’interès memorialístic, sempre que no contravingui la Llei de Secrets Oficials i es dugui a terme de manera consensuada amb la Direcció General de Policia del Ministeri de l’Interior. A més, es crearà un òrgan participat i coordinat entre el Govern de l’Estat, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per a la gestió d’aquest museu-centre memorial.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?