Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA Els sobiranistes demanen suport internacional per "fer front a un Estat autoritari"

ANC, Òmnium i l'AMI inicien la campanya pel referèndum de l'1 d'octubre amb Guardiola com a estrella convidada, exhibint poder de convocatòria i pressionant els Comuns.

La Plaça Puig i Cadafalch durant l'acte en defensa del referèndum

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir ahir dissabte, un cop anunciat -que no pas convocat- el referèndum sobre la independència pel proper 1 d'octubre, que, mentre que l'Estat pot multar i inhabilitar els dirigents polítics per organitzar el plebiscit, "a tot un poble mobilitzat no li poden fer ni pessigolles".

Una crida a la mobilització del sobiranisme que s'ha visualitzat només un dia després, quan desenes de milers de persones –unes 40.000, segons els organitzadors– s'han aplegat a Barcelona en una concentració convocada per les entitats independentistes amb un doble objectiu: donar suport al Govern català en les seves passes per organitzar unilateralment el referèndum, i pressionar el Govern central perquè aquest referèndum es pugui dur a terme realment. Una pressió que, tal i com sembla dibuixar el primer gran acte del sobiranisme des que es coneix la data i pregunta del referèndum, es pretén articular recorrent fonamentalment a la comunitat internacional.

"Apel·lem a tots els demòcrates d'Europa i del món a fer-nos costat en la defensa dels drets avui amenaçats a Catalunya"

"Demanem a la comunitat internacional que ens ajudi", diu el manifest que s'ha llegit en la concentració. I que, significativament, ha llegit un dels catalans vius més coneguts internacionalment, l'ex-jugador i ex-entrendador del FC Barcelona Pep Guardiola. "Apel·lem a tots els demòcrates d'Europa i del món a fer-nos costat en la defensa dels drets avui amenaçats a Catalunya", ha llegit un aclamat Guardiola. Uns "drets amenaçats" que el manifest ha identificat com "el dret a la llibertat d'expressió política i el dret a vot".

Oriol JUnqueras, Pepe Guardiola, Carme Forcadell, Carles Puigdemont a la concentració en favor del referèndum català

Oriol JUnqueras, Pep Guardiola, Carles Puigdemont, Carme Forcadell i Jordi Sànchez  a la concentració en favor del referèndum català

"Els catalans votarem aquest 1 d'octubre, i quan el govern de Catalunya compleixi amb el mandat democràtic no estarà sol", resa també el manifest que ha llegit Guardiola, donant així suport a Carles Puigdemont, només dos dies després d'anunciar la data i la pregunta del referèndum. Un referèndum que, segons deixa clar el manifest, se celebrarà de forma unilateral des de Catalunya: "votarem encara que l'Estat espanyol no ho vulgui".

"Fins a 18" negatives de l'Estat

El text, que evita curosament mencionar la paraula 'independència', explica que, des de Catalunya "hem intentat acordar" amb l'Estat la celebració del referèndum "fins a 18 vegades", i que "la resposta sempre ha estat 'no', ignorant el suport del 80% de la població" de Catalunya. El manifest, que Guardiola ha llegit en català, castellà i anglès, fa també un breu memorial de greuges quan parla de la "persecució política" per part de l'Estat, d'un "ministre de l'Interior que conspira per destruir la sanitat" catalana, o d'"unitats de policia política que elaboren proves contra els nostres governants", al·ludint a la coneguda conspiració des de les 'clavegueres de l'Estat', que Público va donar a conèixer.

L'acte, convocat per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha omplert aquest diumenge al migdia la zona adjacent a les quatre columnes de Puig i Cadafalch i les fonts de Montuic, a Barcelona, sota el lema "Referèndum és Democràcia", i amb urnes de metacrilat com a principal leitmotiv de l'escenografia. Un acte concentrat –per a fortuna dels assistents, reunits sense un bri d'ombra sota un sol de justícia, que ha causat algunes indisposicions entre els assistens-, que s'ha reduït a tres blocs.

Urnes de metacrilat com a principal leitmotiv de l'escenografia

Per començar, un grapat d'intervencions brevíssimes -d'una frase, o fins i tot d'un sintagma- de personalitats com ara l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, el cuiner Fermí Puig, l'economista i pacifista Arcadi Oliveres, la productora cinematogràfica Issona Passola, el dirigent d'Unió de Pagesos Pep Riera, el periodista Miquel Calzada 'Mikimoto', l'editor Xavier Folch, l'advocada i expolítica Magda Oranich, o la professora Anna Sallès, vídua de Manuel Vázquez Montalban. A continuació, un molt esperat –i anunciat– Guardiola ha llegit el manifest. I, després d'un breu interludi musical per part de Titot, han arribat les intervencions finals dels presidents de les tres entitats convocants. Que s'han repartit perfectament no només el temps, sinó els missatges.

Els ajuntaments de l'AMI, preparats per al que calgui

Per part de l'AMI, la seva presidenta, Neus LLoveras, s'ha quedat amb el paper menys agraït de cara a la galeria, amb un discurs de dades concretes que ha evitat les proclames fàcils. Un discurs, però, potser més important de cara a la celebració efectiva del referèndum. Sobretot quan ha deixat clar que els alcaldes de l'AMI –que representa "800 dels 942municipis del país", segons ha recordat– "assumirem aquelles responsabilitats que ens siguin requerides en l'organització del referèndum". O quan ha recordat també l'existència de l'Assemblea de Càrrecs Electes –impulsada per la pròpia AMI–, una mena de govern català d'emergència, que l'independentisme té preparat per activar en cas que l'Estat intervingui l'autonomia.

El paper de mobilitzador li ha tocat al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha aixecat els ànims dels assistents quan els ha cridat a "no defallir" i a "no tenir por", perquè l'Estat "no té prou presons per ficar-hi tot el poble de Catalunya". "Som els del 'sí' i els del 'no', tots i totes un sol poble", ha proclamat un molt aplaudit Cuixart, citant explícitament Paco Candel i la seva famosa expressió.

Intervención del presidente de Òmnium Cultural, Jordi Cuixart

Intervenció de president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart

Més polític –en el sentit de política de partits– ha estat el president de l'ANC, Jordi Sánchez, amb un missatge doble i sense noms propis, però prou entenedor. Per una banda, s'ha dirigit als partits al Govern de la Generalitat, quan els ha instat a no acceptar una eventual concessió des de Madrid per evitar el referèndum. "No negocieu, sigueu forts, aguanteu", els ha demanat. "Les urnes no es negocien. Cap demòcrata no pot posar mai l'urna com a intercanvi de qualsevol altre pacte", ha remarcat".

Crida directíssima als Comuns

I gairebé més directe ha estat Jordi Sànchez quan s'ha dirigit –també sense citar-los, però poc l'hi ha faltat– als Comuns, per pressionar-los perquè donin suport a un referèndum ja definitivament convertit en unilateral. "A Barcelona també podrem votar", ha afirmat Sànchez, que ha afegit que a Barcelona "també les nostres institucions de govern" se situaran "a favor de la democràcia". "Hi serem tots els demòcrates. Sí, tots. Cap demòcrata pot fallar" quan es tracta de "posar les urnes".

El missatge de Sánchez als Comuns s'ha potenciat per la presència en l'acte de diversos cognoms relacionats amb el partit o amb el seu entorn. Com ara l'urbanista Jordi Borja, un dels significats impulsors del projecte, que ha protagonitzat un dels microparlaments del primer bloc de l'acte, o del diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Giner, que no ha parlat però que sí s'ha deixat veure en les primeres files.

Ni el manifest, ni cap dels oradors ni el material gràfic dels organitzadors han esmentat en cap moment la paraula tabú de l'independentisme en els seus darrers actes pro referèndum, 'independència'. Sí que ho han fet els manifestants, en diverses ocasions i dempeus, com ara després de la intervenció de Guardiola. Uns manifestants que han exhibit igualment profusió d'estelades. Amb àmplia majoria de les estelades blaves per sobre de les vermelles, en una proporció aproximada de 50 a 1.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?