Público
Público

MEMÒRIA PÚBLICA Rajoy no destina ni un minut a París per assistir a l'homenatge a Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen

França trasllada amb tots els honors les restes mortals de la persona que va fer possible que es fessin públics els documents gràfics que mostraven les atrocitats dels nazis. 

Retrat de Francesc Boix al camp de Mauthausen

PÚBLICO

Aquest divendres el president del Govern, Mariano Rajoy, anava a París per mantenir una reunió amb el president del la República de França, Emmanuel Macron. També aquest divendres es celebrava a la capital francesa un emotiu homenatge a Francesc Boix, el català que va robar al camp de concentració de Mauthausen les fotografies que provaven els crims comesos per les SS.

L'homenatge concloïa amb l'enterrament de Boix al cementiri de les celebritats de París davant la presència de diferents personalitats com l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, o representants de la Generalitat de Catalunya, com el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva.

Mariano Rajoy, però, va decidir ignorar aquest esdeveniment i no va trobar ni un sol minut per retre homenatge a l'únic ciutadà de l'Estat espanyol que va declarar en els judicis de Nuremberg contra la cúpula nazi. I això malgrat que el Congrés va aprovar fa 15 dies que Espanya havia d'enviar una representació institucional. Però tampoc això. El Govern del Partit Popular va limitar la seva representació a dos membres de l'ambaixada espanyola a la capital francesa: el cònsol general i el conseller de Cultura.

L'homenatge a Boix, tal com ha informat el periodista Carlos Hernández, consistia a exhumar les seves restes de les humils tombes on es trobaven per enterrar-les amb tots els honors en el conegut com a cementiri de les celebritats de París. França ha volgut retre homenatge d'aquesta manera a l'home que va fer possible que els documents gràfics que mostraven les atrocitats dels nazis es fessin públics.

La seva tomba estava des de juliol de 1951 fins avui al cementiri de Thiais. Boix tenia només 30 anys quan va morir. No va superar les seqüeles físiques provocades pels més de quatre anys que va passar al camp de concentració.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?