Público
Público

MANIFESTACIÓ CONTRA EL TERRORISME A CAMBRILS Pau compartida a Cambrils

16.000 persones van omplir el passeig de les Palmeres de la localitat en un acte massiu per condemnar el terrorisme el dia abans de la manifestació de Barcelona.

Les forces de seguretat van encapçalar la manifestació de Cambrils. EFE/Jaume Sellart

Un mar de gent. El passeig de les Palmeres de Cambrils (Baix Camp), que passa al costat del mar, va ser mar per un vespre en veure com el recorregut fins al Club Nàutic de la localitat, davant de la circumval·lació on es va cometre l’atemptat que va acabar amb la vida d’una persona i va ferir-ne cinc més de diversa gravetat, quedava ple a vessar. La multitud però, es va mantenir tranquil·la i serena i durant el traçat d’uns 700 metres aproximadament no es va sentir cap consigna ni cap càntic.

Els aplaudiments constants van ser la única acció que va donar un toc de color a la vetllada i amb més o menys intensitat es van anar rellevant per allí on passava la capçalera de la manifestació. L’obertura se simbolitzava amb una pancarta amb el lema ‘Tots Som Cambrils’ mostrant unitat i solidesa en un missatge que s’ha anat repetint al llarg dels últims dies. Els encarregats d’obrir la comitiva van ser els serveis d’emergències i els cossos de seguretat i era precisament a ells a qui anaven dirigits els aplaudiments com a mostra d’agraïment per la tasca duta a terme des del minut zero després de les accions terroristes de la setmana passada. 

Darrere d’ells hi anava un segon bloc en el qual hi havia les autoritats. Entre les més destacades el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell o l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Tots ells al costat de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, que sense paraules va transmetre una sensació de serenitat i d’emoció continguda. Tot i això, la llista de representants polítics era molt més extensa i es van poder veure personalitats de la política municipal, de l’àmbit català i de l'estat que demostraven l’excepcionalitat del moment i la voluntat de transmetre un missatge unitari.

El tercer i últim bloc de la concentració estava format per la resta de gent i entre el gruix es podien trobar a diferents col·lectius de la ciutat i d’altres punts de la demarcació de Tarragona: portadors dels elements festius del municipi, Nanos i Gegants, i membres de penyes esportives. La mobilització va aconseguir ser transversal i per aquest motiu entre els assistents es podia veure a gent de totes les edats: gent gran, parelles i famílies amb fills que possiblement era la primera vegada que anaven a una manifestació i que ho feien amb un clam per la pau sovint amb cartells que ells mateixos havien escrit i adornat amb el símbol de la pau, un crespó negre o simplement cors com a símbol d’amor.

Llum i missatges de record per a les víctimes

El punt final de la manifestació, el lloc dels atemptats, durant els últims dies s’han convertint en un memorial espontani en honor a totes les víctimes i afectats per la tragèdia. Les espelmes i els missatges de record i d’homenatge han anat creixent sense aturador. En acabar la marxa d’ahir, els primers en dipositar una corona de flors van ser l’alcaldessa de Cambrils, el vicepresident Junqueras, la ministra de sanitat, la presidenta del Parlament i l’alcaldessa de Barcelona. 

Duent aquesta corona tots junts mentre els Xiquets de Cambrils aixecaven un pilar va simbolitzar la unió de les diferents administracions amb responsabilitats en l’episodi que van voler demostrar, com s’ha repetit en diverses ocasions els darrers dies, que un poble unit i partidari de la democràcia no té cap mena d’aturador encara que una minoria vulgui imposar la seva manera de fer debilitant la llibertat. Cambrils estrenyia lligams amb Barcelona, i compartia el seu dol i el seu dolor després d’un episodi fosc.

La comunitat musulmana de Cambrils també va ser rebuda amb aplaudiments i amb el càntic de fons de “No tinc por”. Ells, en silenci i amb la mirada van agrair les mostres de suport rebudes durant aquests dies i van condemnar, a través d’una pancarta els actes que s’havien comés en nom del seu déu. Així es tancava una manifestació que va ser massiva i que ha de ser l’avantsala de la manifestació convocada avui a les 18 hores al passeig de Gràcia de Barcelona.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?