Público
Público

REPRESSIÓ POLICIAL Policia i Guardia Civil utilitzen la força per impedir el referèndum

El president Puigdemont declara que "les quotes de vergonya a les que ha arribat l’Estat avui quedaran per sempre”. La resistència pacífica dels ciutadans no ha pogut impedir l'acció dels agents i el balanç és de 337 persones ferides.

Agents antiavalots de la policia espanyola intervenen a l'escola Ramón Llull de Barcelona / EFE

Repressió violenta contra les urnes en la jornada del referèndum. Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han entrat per la força a diversos col·legis electorals de tot Catalunya, i molt especialment de la ciutat de Barcelona. Sense estalviar-se les càrregues violentes contra els ciutadans que s'havien congregat pacíficament davant dels centres de votació, justament per evitar que la policia estatal confisqués urnes i paperetes. Amb un balanç, a les 14.20, de 337 ferits, un dels quals ha hagut de ser intervingut d'una ferida per bala de goma a l'ull.

Simbòlicament, una de les primeres intervencions policials s'ha produït al col·legi electoral que li pertocava al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. A les 9.05, més de 50 agents han començat a acordonar l'exterior del pavelló esportiu de Sant Julià de Ramis, acompanyats d'un helicòpter que sobrevolava la zona i enmig d'algunes escenes de tensió. Els agents han forçat la porta del col·legi al voltant de les 9.20, deixant enrere les gairebé 200 persones que s'hi havien concentrat. L'entrada s'ha produït deu minuts abans de l'hora prevista perquè votés Puigdemont. Aquest, però, ha votat poc després amb normalitat a Cornellà de Terri, gràcies al canvi en els procediments de vot anunciats per la Generalitat a les vuit del matí, que permeten el vot en qualsevol col·legi electoral del país.

La Policía destroza la puerta del colegio electoral donde tenía que votar Carles Puigdemont./ REUTERS

La policía destrossa la porta del col·legi electoral on havia de votar Carles Puigdemont./ REUTERS

"Les quotes de vergonya a les que ha arribat l'Estat avui quedaran per sempre", ha declarat Puigdemont després d'emetre el seu vot. El president de la Generalitat ha lamentat "la intimidació i la por que està provocant l'Estat", i ha proclamat que aquesta mateixa violència "no atura la voluntat de votar", sinó que "deixa encara més clar el que ens estem jugant avui".

Puigdemont ha afegit que, tot i la dura repressió policial, "l'Estat espanyol no ha pogut evitar que la gent voti". Ha definit les intervencions policials com a "gent embogida" que "ha practicat violència injustificada contra gent concentrada pacíficament". "La policia ha utilitzat porres contra urnes", ha emfatitzat. A la vegada, ha felicitat els ciutadans que han defensat els col·legis. "M'admira i m'emociona el que han estat fent els catalans", que "han demostrat una valentia i coratge que ens acompanyaran per sempre".

En alguns punts de votació, la violència policial ha provocat danys físics evidents a persones de totes les edats concentrats davants els col·legis en actitud de resistència passiva. Especialment agressives han estat les càrregues policials a l'institut Jaume Balmes, al centre de l'Eixample, i a l'escola Ramon Llull, al barri de Fort-pienc, on ha estat ferida una noia de 16 anys.

Al centre de formació d'adults Freire, del barri de Roquetes de Barcelona, una àvia ha hagut de ser atesa per una ferida al cap, i davant l'escola Infant Jesús de Sant Gervasi també una dona gran ha rebut una ferida al front que l'ha fet sagnar visiblement. També han rebut periodistes: almenys un redactor de El Periódico ha caigut a terra mig estabornit després de rebre un cop de porra al cap des del darrere. I els agents no s'han reprimit ni tan sols davant els representants electes ni els càrrecs del Govern: la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, ha estat arrossegada pel terra mentre intentava impedir l'entrada de la Policia Nacional a la seu del departament, segons ha denunciat ella mateixa.

Un joven se enfrenta a un agente de la Guardia Civil. | REUTERS

Un jove s'enfronta a la Guàrdia Civil.

Les agressions més greus, però, no han estat causades per cops. Els agents dels cossos policials estatals han disparat projectils de goma -prohibits a Catalunya pel Parlament-. En alguns dels casos, apuntant a l'alçada del cap, segons han denunciat testimonis, i amb el resultat d'una persona ferida a l'ull per un impacte de bala de goma, que ha hagut de ser intervingut d'urgència a l'Hospital de Sant Pau.

També fora de la capital catalana hi ha hagut càrregues i moments de tensió. Especialment a Sabadell, on els agents de la policia espanyola han carregat contra els ciutadans que intentaven defensar pacíficament el desenvolupament de la jornada, per retirar-se posteriorment. També ha Lleida hi ha hagut intervencions, tant a la capital com a comarques, amb la policia actuant violentament contra les barreres humanes i ha acabat per requisar les urnes.

La jornada havia començat amb normalitat relativa, amb gran nombre de ciutadans protegint els col·legis des de les 5 del matí en un ambient festiu. Fins que s'han produït les càrregues en alguns centres de votació, a partir de les 9h. En els col·legis on no hi ha hagut intervenció policial, s'ha votat normalment durant tot el matí, amb enormes cues en gairebé tots els centres. En alguns col·legis, els agents han aconseguit confiscar les urnes. Les càrregues policials han acabat gairebé a l'uníson al voltant de les 12 del migdia.

També la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha criticat durament la intervenció policial. "Serà l'Estat espanyol qui haurà d'explicar al món el que ha fet aquí a Catalunya", ha declarat". I ha afegit que, tot i la repressió policial, els catalans "pacíficament, democràticament, decidirem avui el nostre futur".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?