Público
Público

REFERÈNDUM 1-O La policia espanyola desallotja col·legis electorals a Girona, on hi ha 187 ferits

La Guàrdia Civil no ha dubtat en utilitzar l'ús de la força, disparant pilotes de goma,  a Sant Julià de Ramis, i ruixantr gasos lacromògens a Aiguaviva. El balanç de ferits a la regió sanitària de Girona és de 187.

Un home ofereix un clavell a un agent de la Guardia Civil al centre de votació de Sant Julià de Ramis / EFE

L'activitat a les comarques de Girona, com a molts punts de Catalunya, ja va començar dissabte a la nit. Diferents personalitats varen visitar o fins i tot ocupar centres de votació, és el cas del president Carles Puigdemont que va visitar les persones que estaven reunides al col·legi verd de Girona per donar suport, o Albano Dante Fachin, secretari general de Podem, que va ocupar el centre cívic de Breda. Molts centres on la gent s'hi va quedar a dormir o hi ha anat aquest matí ben d'hora per protegir els punts de votació de les autoritats. A diferents punts la presència dels mossos ha estat testimonial, han aixecat acta davant la presència de la gent i han marxat sense incidències.

Sant Julià de Ramis ha estat el focus central de l'actuació policial durant el matí i on ha començat tot. A Sant Julià de Ramis, situat a escassos quilòmetres de Girona i integrat en la mateixa ciutat, és on havia de votar el president. Allà, ja ahir, s'hi havia aparcat un tractor a la porta principal i prop de 200 persones s'hi havien reunit per protegir les urnes però a un quart de 10 del matí d'avui un grup nombrós d'antiavalots de la Guàrdia Civil han desallotjat l'exterior del recinte amb l'ús de la força i han trencat les portes per entrar i requisar les urnes. S'han viscut escenes de violència a l'hora de retirar a la gent que s'aglomerava a la porta del pavelló i hi ha ferits lleus. La Guàrdia Civil no ha dubtat en utilitzar l'ús de la força per dispersar la gent que defensava l'entrada al pavelló i fins i tot han disparat boles de goma a l'aire

I Sant Julià només ha estat el primer de molts. El cos de la Policia Nacional ha estat l'encarregat d'anar a tots els col·legis electorals de Girona ciutat per desallotjar la gent que hi havia reunida a les afores fent resistència. Segons l'alcaldessa de Girona, la policia nacional ha entrat a no menys de sis col·legis electorals de Girona centre i encara hi ha dispositius en marxa arreu de la ciutat. S'han viscut moments de molta tensió i violència per part dels cossos de seguretat i ara mateix les urgències dels diferents hospitals de Girona estan col·lapsades.

La imatge del matí, a part dels policies nacionals emportant-se urnes, ha estat que Carles Puigdemont ha pogut votar al col·legi electoral de Cornellà de Terri. Els responsables dels col·legis electorals diuen a la gent que, tot i que la Policia Nacional s'ha emportat algunes urnes, es podrà votar malgrat les dificultats informàtiques que hi ha hagut durant tot el matí.

A Aiguaviva, la Guàrdia Civil ha volgut tancar un col·legi electoral i han ruixat amb pebre i gasos lacrimògens tots aquells que intentaven impedir-ho i ha finalitzat amb ferits. A les 6 de la tarda, el departament de Salut informava que a les comarques de Girona havien atès fins a 80 ferits per càrregues policials en col·legis electorals. Molts col·legis han decidit aquesta tarda tancar i que la gent que votés en els pocs centres que encara hi havia oberts. És el cas de Figueres que a les 5 de la tarda ha tancat els 20 col·legis que hi havia repartits per la ciutat i han decidit centralitzar les votacions l'Institut Ramón Muntaner. 

A Girona s'han concentrat els esforços al pavelló de Palau, al de Santa Eugènia i al col·legi Pla de Girona. Per la tarda, molts punts de votació han estudiat la idea de tancar abans amb l'objectiu de preservar les urnes. A la majoria de pobles de la zona del Gironès s'han pogut salvar les urnes però la majoria dels col·legis han tancat entre les 18h i les 19h i alguns han allargat fins les 20h. A poblacions com Vilamacolum ha votat més gent que cens té perquè la gent dels voltants hi ha anat, i a Viladamat hi ha votat molta gent procedent de l'Escala. A molts d'aquests pobles, han travessat tractors al mig de la carretera quan han vist les càrregues policials que s'han produït a Vidreres.

A Camprodon, per exemple, agents de policia encaputxats han entrat a col·legis electorals i s'han endut les urnes i les paperetes. A la Tallada la Guardia Civil ha entrat al col·legi electoral de la localitat i l'ha desallotjat. A molts col·legis de les comarques de Girona han tingut problemes al sistema informàtic que permet consultar el cens i les votacions, però a partir del migdia s'han solucionat i la ciutadania ha pogut exercir el seu dret amb normalitat.

Segons Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, no saben si el recompte acabarà avui. A les 20h de la nit ja s'ha elevat el nombre de ferits a la regió sanitària de Girona a 187. L'associació Girona Vota ha fet una crida a concentrar-se aquesta nit a la plaça del Lleó. Un dia que les comarques de Girona i Catalunya no oblidaran mai.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?