Público
Público

Investigació sobre els efectes psicològics del referèndum

Un estudi elaborat conjuntament per investigadors de la Universitat de Lleida i la Universitat de Barcelona, en el què ja hi ha participat ja 700 persones, pretén treure conclusions sobre les emocions i seqüeles d'aquest esdeveniment polític, de gran impacte social

Les persones que es presten a la investigació han de respondre, entre altres, preguntes sobre si van experimentar en primera persona algun altercat policial amb o sense ús de violència el dia de la consulta. MÒNICA MOMBIELA

La Universitat de Lleida (UdL) ha iniciat una recerca per avaluar els efectes psicològics derivats de la situació actual que s'està vivint a Catalunya, sobretot a partir del passat 1 d'octubre (1-O). Els investigadors lleidatans, juntament amb els de la Universitat de Barcelona (UB), han desenvolupat un formulari confeccionat a partir de preguntes bàsiques personals sobre les experiències el dia del referèndum i dos tests. El primer test consisteix a contestar una llista composta de problemes i situacions que podem viure qualsevol de nosaltres. El segon, presenta una sèrie de paraules que descriuen diferents sentiments i emocions.

700 persones ja han donat resposta al qüestionari

L'objectiu d'aquest projecte és saber com ens afecta als ciutadans la situació política actual i els esdeveniments que se'n deriven. La participació és voluntària i anònima. Així que totes les respostes són confidencials. Tan sols cal ser major d'edat per respondre l'enquesta. El professor de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL Jorge Moya ha explicat que "si decideixes contestar, ho has de fer amb total sinceritat. No hi ha respostes bones o dolentes. Simplement volem saber com s'està vivint aquesta situació i com ens està repercutint". Moya ha explicat que aquest estudi neix “a partir de la línia prioritària del nostre grup de recerca que és investigar com els esdeveniments negatius ens afecten a nivell biològic i també psicològic. Algunes vegades ho fan de manera conscient i d’altres, inconscient, i aquestes vivències tenen la capacitat de fer canviar el teu estat d’ànim, també fan que puguis deixar de dormir adequadament fins arribar a tenir estats d’ansietat i depressió.” Es tracta d’una investigació natural. Moya necessita “que la gent contesti de la manera més naïf possible. Per aquest motiu volem aprofitar aquesta primera setmana de posada en funcionament de l’estudi per aconseguir com més gent millor”.

Depèn dels nous esdeveniments que es vagin produint els investigadors prepararan una nova enquesta per ampliar la primera. “Sabem que això no s’acaba el post 1 octubre ja que les notícies es van succeint de manera molt ràpida sense que, molts cops, la gent tingui temps de digerir-les”, afirma Moya. Tota la informació generada a partir de les proves i de les seves respostes serà confidencial i anònima, de manera que la seva identificació no serà possible (simplement es demana als participants que tinguin un codi únic amb l'objectiu de facilitar l'ordre d’inscripció). La manipulació de la informació serà duta a terme de manera acurada pels investigadors de l’estudi.

El qüestionari comença amb preguntes d’índole personal i també d’altres sobre els mitjans a través dels quals els participants s’han anat informant de les novetats sobre el referèndum. Un cop contestades, ja s’endinsa més en el tema emocional. Així inclou preguntes com ara si es van experimentar en primera persona algun altercat policial amb o sense l'ús de violència el dia de la consulta o com de lliure et sents a l'hora de poder expressar la teua posició.

No és el primer cop que l’equip del professor Moya duu a terme una investigació sobre els efectes dels esdeveniments estressants sobre les persones. En aquest cas ho van fer sobre els adolescents i els resultats van demostrar que no afecta igual a tothom ni per sexe ni per franges d’edat. A més algunes persones tenen més eines i més resiliència per afrontar situacions negatives que d’altres que tenen més factors de risc per acabar desembocant en una depressió.

Des del grup de recerca s’espera poder començar a analitzar les dades properament encara que es tracta d’una feina que comporta molt temps i s’ha de repassar objectivament abans de donar cap resultat. “Som conscients de l’actualitat d’aquest estudi però no ens volem precipitar i anirem entrant enquestes fins que la gent deixi d’omplir-les”, ha afirmat Moya. De moment no ens han pogut concretar una data de publicació dels resultats. Els interessats podeu omplir l’enquesta aquí:

¿Te ha resultado interesante esta noticia?