Público
Público

VIOLÈNCIA DE L'EXTREMA DRETA La ultradreta rebenta la manifestació del 9 d'octubre a València

la Policia Nacional va decidir tallar en dos la marxa, desviant un grup per un carrer adjacent, debilitant la seguretat dels manifestants, mentre els ultres van seguir en tot moment amb les seves agressions i amenaces, davant la passivitat policial.

Els ultres rebenten impunement la manifestació del 9 d’octubre a València davant la passivitat de la policia. EFE/Biel Aliño

Un important nombre de persones, encara sense determinar, han resultat ferides després de ser agredides per membres de grups de l'extrema dreta valenciana armats amb pals i barres de ferro, quan participaven en la tradicional manifestació reivindicativa del 9 d'octubre que es celebra cada any a València.

De moment es desconeix el nombre total de ferits i el grau de les lesions sofertes, encara que si se sap que entre els atacats es troba un periodista valencià, Miquel Ramos, a qui una dona va llançar te bullint a la cara quan gravava imatges de la cua de la manifestació.

Sens dubte aquestes agressions han pogut tenir lloc gràcies a la impunitat de què habitualment gaudeix l'extrema dreta a València, davant la "manca d'efectius" segons ha assenyalat la policia a requeriment dels organitzadors.

Els actes hostils es van iniciar poc abans de les cinc de la tarda a la capçalera de la manifestació, a la plaça de Sant Agustí de la capital valenciana, lloc tradicional d'inici de totes les manifestacions de l'esquerra valenciana.

En aquest punt de sortida, ja s'havien congregat desenes d'individus convocats per grups ultres que van esperar l'arribada dels manifestants convocats per la "Comissió 9 d'Octubre", integrada per Acció Cultural del País Valencià, PSPV-PSOE, Compromís, Podem , Esquerra Unida del País Valencià, Intersindical Valenciana, UGT, CCOO, entre altres entitats, sindicats i partits.

Unes minses unitats de la UIP han fet acte de presència al lloc per separar els dos grups, tot i que amb molta parsimònia i permetent situacions de tensió que han derivat en les primeres agressions, fins i tot amb la manifestació detinguda.

Els agressors, vinculats a organitzacions anti catalanistes i radicals ultres del València CF portaven banderes valencianes, espanyoles i altres amb símbols nazis, amb pals gruixuts que, en cap moment van ser requisats per la policia.

De res van servir les queixes dels organitzadors als comandaments de la Policia per separar la ultradreta i permetre que la manifestació autoritzada pogués discórrer amb normalitat. Lluny d'això la Policia va permetre que la ultradreta formés una manifestació que va discórrer en paral·lel, a l'autoritzada, a escassa distància entre els provocadors i els convocants.

Tant és així que al final la marxa va discórrer envoltada de contra manifestants per tots dos flancs i per la cua, on van tenir lloc les agressions més dures, i on no hi havia presència policial.

No només això, sinó que en ja prop de la destinació final de la marxa legal la Policia Nacional va decidir tallar en dos la manifestació, desviant a un grup per un carrer adjacent, debilitant la seguretat dels manifestants, mentre els ultres van seguir en tot moment amb les seves agressions i amenaces, davant la passivitat policial.

Davant aquesta situació la manifestació no va poder finalitzar el seu recorregut tradicional fins al Parterre, als peus de la figura eqüestre del Rei Jaume I, i obligant els manifestants a acabar a la plaça d'Amèrica, molt lluny del punt previst.

Després d'acabar la manifestació s'han produït persecucions i agressions aïllades en carrers, a manera de cacera, que ha provocat nous ferits.

En aquest sentit, els assessors legals de l'organització han demanat que es recopili material gràfic de tot tipus per identificar els atacants i emprendre accions legals. Per això s'ha habilitat el hashtag #prouimpunitat, a Twitter, per aportar aquestes fotografies, vídeos i qualsevol altra dada rellevant.

Així mateix s'ha demanat als ferits compareguin en centres hospitalaris perquè obtinguin el corresponent informe mèdic de lesions. Entre els presents a la marxa hi havia nombrosos diputats, alcaldes i regidors electes valencians.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?