Público
Público

DECLARACIÓ D'INDEPENDÈNCIA Aplaudiments tebis i gestos de decepció entre independentistes després del discurs de Puigdemont

ANC i Òmnium Cultural reuneixen desenes de milers de persones a prop del Parlament. Molts van abandonar la concentració, alguns amb visible gest d'empipament, en finalitzar el discurs del president.

Ciutadanes escolten des del carrer la intervenció de Carles Puigdemont al Parlament sobre resultats del referèndum  /Reuters

FERMÍN GRODIRA

Milers de persones han seguit al Passeig de Lluís Companys, a prop del Parlament, el discurs de Carles Puigdemont, convocats per les associacions sobernaistas ANC i Òmnium Cultural.

En acabar la intervenció del president, en què ha declarat la independència per posteriorment suspendre per obrir un "procés de setmanes de diàleg", s'han produït molts aplaudiments, crits d'alegria i de "independència", però també s'ha vist algun gest de contrarietat i algun crit aïllat de "traïdor".

Després del discurs, alguns concentrats han abandonat la plaça, diversos d'ells visiblement enfadats. Així i tot, en l'ànim dels assistents predominava la idea que el procés pot seguir endavant.

Carla, la treballadora i estudiant de 23 anys, considera que ha estat "una decisió molt madura. Ha pensat en tota la població perquè la DUI hagués tingut en les organitzacions que depenen de les organitzacions públiques. El fet d'haver declarat d'aquesta manera obre la porta a una mediació internacional i que impliqui les bases de la societat "al seu torn afegeix que" no m'ho esperava però no sabia el que esperar. em dóna confiança perquè crec fermament en la democràcia i la mediació ".

Carla diu anar-se'n "trist i amb molta esperança perquè sigui un procés del poble i no de les institucions".

Decepción entre los asistentes tras la comparecencia de Puigdemont /Reuters

Decepció entre  assistents després de la compareixença de Carles Puigdemont /Reuters

"No estic molt sorprès. Es tracta de cremar totes les vies de diàleg. Estarem igual en uns mesos perquè no hi ha voluntat de diàleg del govern espanyol" afirma Ferran de 25 anys i professor d'Òmnium.

Després de la decepció, molts dels assistents s'acosten a les pantalles en anunciar que el torn de rèplica de la diputada per la CUP, Anna Gabriel. El seu discurs ha estat acompanyat d'aplaudiments i algun crit de "presidenta".

El discurs d'Anna Gabriel ha aixecat els ànims després d'una decepció generalitzada

"Estem completament d'acord amb la declaració d'Anna Gabriel i estem d'acord amb la declaració d'independència ja perquè serà la millor manera de defensar les persones que hem defensat el referèndum" manifesta Pedro Mercadé, de 37 anys i pertanyent a la Lluita Internacionalista (partit trotskista ia favor de la República catalana). Afegeix que "És evident que encara que tot el discurs de Puigdemont ha reconegut els resultats de l'1-O deixar-los en suspensió és posar en safata que no es faci efectiva la independències i posar en safata la repressió. Si hi hagués una intenció real de diàleg tindria sentit però no és el cas. " Finalitza puntuant que "serà bàsica la mobilització de la gent per exigir que es comencin a aplicar mesures immediates per defensar-nos d'aquest llimbs legals i que es comenci a respondre a les amenaces de les grans empreses com una banca i un sector energètic públic i que ampliï el suport social a la república "

Jordina Escofet, estudiant de 17 anys, no va votar causa de la seva edat però va acudir a un col·legi amb els pares. Per a la jove el discurs de Puigdemont li ha semblat "molt sensat però esperava i desitjava que anunciés la independència immediata". A la pregunta sobre què espera respon: "Acostades anuncia la repressió".

"Era evident que hi hauria un període de diàleg i és positiu encara que hagués estat millor posar un temps límit per parlar. M'ho esperava en certa manera però crec que l'Estat espanyol seguirà amb la seva actitud repressiva" declara Carles Heredia, 33, periodista i politòleg simpatitzant però no pertanyent a cap col·lectiu
"Les coses es van precipitar i la suspensió d'independència es cancel·larà en algun moment. S'han de crear estructures i controlar el territori. Seria positiu una intervenció internacional i acabarà passant si la repressió és excessiva" afegeix.

Molts aplaudiments, crits d'alegria i de "independència" i algun gest de contrarietat després de la declaració de Puigdemont


Joan té 29 anys i participa a la CUP de Mataró i afirma estar "trist i decebut perquè esperàvem una mica més clar però tot ha quedat a l'aire i crec que tots hem quedat una mica decebuts. No considero un traïdor a Puigdemont, almenys de moment "

Eduard Castells, de 19 anys, pertanyent a l'organització Arran manifesta que "tenim una oportunitat boníssima i no hi ha diàleg possible. La mediació hauria de partir del reconeixement del dret d'autodeterminació. No sé què passarà però va fracassar el diàleg. Un altre referèndum seria deslegitimar el de l'1-O. l'única via possible és la declaració d'independència i la desobediència. cal un treball comunitari impressionant per fer front a la repressió ". Sobre el president, "no sé si Puigdemont és un traïdor però hi havia una voluntat clara del poble català i ha dilatat el que és inevitable".

Decepción entre los asistentes tras la comparecencia de Puigdemont /Reuters

Decepció entre  assistents durant  la compareixença de Carles Puigdemont /Reuters

Concentració amb fort dispositiu policial

Els concentrats van arribar amb més d'una hora d'antelació al Passeig de Lluís Companys de Barcelona convocats per l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Les dues organitzacions independentistes van instal·lar dues pantalles per seguir per la televisió 324 la sessió parlamentària i el Comitè de les Regions a Brussel·les. 31 tractors dels pagesos del Maresme aparcaton per Arc de Triomf i el parc de la Ciutadella va estar protegit per un fort dispositiu policial dels Mossos des de la tarda de dilluns passat. Al seu torn, us helicòpters de la policia catalana van sobrevolar la zona.

Els convocats aplaudien quan a la pantalla gegant del Passeig de Lluís Companys apareixien els diputats de JxS i la CUP, a diferència que amb la resta de diputats, amb els que es van produir esbroncades. Esbroncades que també van rebre la Benemèrita al pas d'un helicòpter de Mossos i un altre de guàrdia civil.

Els primers gestos de decepció van aparèixer després d'escoltar que la declaració de Puigdemont s'ajornava una hora. Molts van optar per anar-se'n als voltants del Passeig.

Gonzalo, un home de 64 anys de Montgat (Maresme), va acudir a seguir aquest dia històric en què es podria proclamar la independència de forma unilateral. "Crec que avui es va a dictar una llibertat pactada però no es va a aconseguir de cop. Avui començarem amb la desconnexió i la resta d'Europa veurà que no és un joc la independència", ha declarat a Públic abans del començament de la compareixença. "Espero tenir una república i almenys la llibertat que no em tapin la boca", afegeix i denuncia la repressió de la policia espanyola l'1-O.

D'altra banda, Diego Arcos, un argentí de 62 anys "trotskista, independentista i antiimperialista" resident de Barcelona des de fa gairebé tres dècades va opinar que "no hi haurà una declaració contundent", ha afegit que "es posarà a la nevera per donar temps a totes les ofertes que s'han fet de mediació perquè cada minut que passa Catalunya està en una posició de més força per negociar i l'Estat espanyol a faltar. Això ens beneficia i volem negociar però des d'una posició de respecte ", va aclarir Arcs. "No serà un terratrèmol, serà una onada suau. Hi ha una solidesa política extraordinària", ha conclòs.

Un cop començada la compareixença es va produir un silenci absolut, trencat només pel soroll de l'helicòpter policial, per escoltar el President.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?