Público
Público

Rajoy dona un cop de porta a la mediació

Rebutja al Congrés que un "tercer" condicioni el que ha de fer "el Govern de la nació"

Mariano Rajoy interviene en el Congreso.

Públic

El president del Govern central, Mariano Rajoy, ha rebutjat frontalment la possibilitat d'establir qualsevol mediació amb el Govern català en relació al procés independentista. "No hi ha mediació possible", ha dit aquest dimarts, en seu parlamentària. El cop de porta de Rajoy arriba menys de 24 hores després que el president de la Generalitat i els partits independentistes renunciessin a proclamar formalment la independència, amb l'objectiu d'afavorir el diàleg, i amb la perspectiva d'una possible mediació internacional.

"No hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència o la il·legalitat", ha assegurat Rajoy al ple del Congrés, en compareixença a petició pròpia per informar sobre la situació a Catalunya. Rajoy s'ha escandalitzat davant la perspectiva que "un tercer" pugui "dir-li al Govern de la nació que desobeeixi les lleis", i ha ironitzat que agraïa molt "l'interès" mostrat pels actors que s'havien ofert per a una mediació amb Catalunya. 

El PSOE, al costat de Rajoy

En la mateixa línia s'ha expressat el PSOE. La portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles ha donat un ple suport a l'Executiu del PP en el seu rebuig a qualsevol iniciativa de mediació. "No necessitem més mediadors que nosaltres, que som els representants de la sobirania popular", ha afirmat. Robles ha precisat que seguiran fent costat al Govern central en relació al procés sobiranista català perquè "mai acceptarem un trencament del sistema constitucional".

Les paraules de Robles al Congrés completaven el que ja havia dit prèviament el líder del partit, Pedro Sánchez. En compareixença davant els mitjans, Sánchez havia posat en dubte les crides al diàleg del dia anterior del Govern de la Generalitat. "Més que parlar de diàleg, sembla que el bloc sobiranista estigui buscant guanyant temps", ha dit Sánchez, que també ha fet costat a la decisió del Govern d'obrir la via del 155 en enviar el requeriment a Puigdemont.

C's creu que Puigdemont "no baixarà del burro"

Igualment ha donat suport a tirar endavant el 155 el líder de Ciutadans Albert Rivera. Ha predit que la resposta de Puigdemont al requeriment serà que no alterarà el seu full de ruta sobiranista, i que "no baixarà del burro". "No necessito aclariment", ha reblat. "Som conscients que hi ha una declaració d'independència, suspesa per guanyar temps", ha sostingut. Igualment ha renegat d'una possible mediació, quan ha dit que seria "inconscient" deixar a una "cambra fosca" el que entén que només es pot tractar al Congrés dels Diputats.

Rivera també ha advocat pel 155 per reclamar noves eleccions autonòmiques a Catalunya, i fins i tot ha exigit que es posi ja data a aquests comicis. "Volem votar", ha expressat en català des de la tribuna d'oradors del Congrés, i s'ha mostrat convençut que aquestes hipotètiques eleccions donarien una victòria de les forces no independentistes.

Rivera no ha estalviat crítiques a Rajoy. "Que no es pensin que ho arreglarem amb un requeriment i un burofax", ha exclamat. La resposta de Rajoy ha estat lapidària: "A vegades no l'entenc, senyor Rivera, perquè he compartit les meves decisions amb vostè", li ha etzibat.

Iglesias, a Rajoy: "Deixi de trencar Espanya"

Molt diferent ha estat el punt de vista de Pablo Iglesias. El líder de Podemos ha demanat a Rajoy que s'abstingui d'aplicar el 155, i que "deixi de trencar Espanya".  Per contra, li ha demanat que afronti el "problema polític" amb Catalunya mitjançant el "diàleg". "Posi's al front de la negociació i no darrere de la policia i de la llei", li ha exhortat.

També ha demanat diàleg el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Doménech, que ha lamentat que Rajoy dediqués bona part de la seva intervenció inicial a glossar els actuacions policials i judicials contra el procés sobiranista, en comptes d'aportar "propostes polítiques". "Diàleg, diàleg, diàleg. I si no poden dialogar, marxin", ha exclamat. 

ERC deixa clar que no hi haurà cap "pas enrere"

Per ERC, el seu diputat Joan Tardà ha criticat que el Govern central està disposat "a tot", per mantenir la "unitat d'Espanya", incloent-hi vulnerar "les llibertats civils". Tardà ha avisa que l'independentisme no farà "mai" un "pas enrere" en el seu projecte, i ha demanat "negociació i mediació".

Igualment ha volgut deixar clar que, per molt que s'incrementi la "repressió" cap al sobiranisme, la resposta catalana seguirà sent "pacífica". Tardà, finalment, ha revelat que la seva formació no participarà en la comissió per estudiar una modernització del model d'Estat que ha proposat el PSOE.

Campuzano, Pastor i la paraula "falangista"

El portaveu del grup del PDeCAT, Carles Campuzano, ha demanat a Rajoyu que accepti l'oferta de diàleg de Puigdemont, perquè podria ser "l'última". També ha advertit al Govern central que activar el 155 seria un "error majúscul". "Abandonin cap pretensió de resoldre aquesta crisi per la força", ha asseverat.

Especialment polèmic ha estat Campuzano quan ha criticat el discurs anterior d'Albert Rivera. "Vostè ha fet una intervenció pròpia d'un falangista", li ha etzibat. Un qualificatou que no ha agradat gens a Rivera. Però menys encara a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que ha requerit Campuzano que retirés l'expressió. Davant la negativa del diputat del PDeCAT, Pastor ha ordenat ella mateixa que fos retirada del diari de sessions. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?