Público
Público

El "Govern legítim de Catalunya" denuncia un "judici polític"

L'Executiu català emet un comunicat des de Brussel·les en què avisa que Puigdemont i els consellers a la ciutat belga respondran a la citació davant l'Audiència Nacional d'acord al que "preveu la Unió Europea". Torna a emplaçar Europa a trobar una "solució dialogada".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont./EUROPA PRESS

públic / agències

Es manté la clau europea. El Govern català ha emès aquest dimecres un comunicat, com a "Govern legítim de la Generalitat de Catalunya", en què titlla de "judici polític" la imputació per un delicte de rebel·ió al president Carles Puigdemont i la totalitat del seu Executiu. A la vegada, deixa clar que Puigdemont no acudirà a declarar a Madrid, i torna a emplaçar Europa per trobar una "solució dialogada".

El comunicat, segons ha avançat TV3, explica que, tal i com va avançar Puigdemont el dia anterior, el president i part dels seus consellers romanen a Brussel·les "per tal de denunciar davant de la comunitat internacional aquest judici polític i emplaçar molt en especial, a Europa a afrontar una solució dialogada al conflicte."

El text explica que cap dels membres del Govern pretén "eludir la justícia", i que Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les "respondran a unes citacions, que han arribat d'un dia per l'altre, d'acord amb els mecanismes que ja estan previstos a la Unió Europea en aquestes circumstàncies". Aquesta afirmació apunta a la possibilitat que puguin declarar per videoconferència des de Brussel·les

Pel que fa als consellers que són a Catalunya, el comunicat explica que declararan davant l'Audiència Nacional "com a denúncia de la manca de garanties del sistema judicial espanyol i de la seva voluntat de perseguir idees polítiques". Reafirma el "compromís total" del Govern "en la defensa dels drets i les llibertats del poble català". I assegura que els imputats no temen la presó. "Entomem les penes de presó que ens esperen com una denúncia de la situació que viu la democràcia a l'Estat Espanyol i com un crit a favor de la llibertat del nostre poble", conclou el text. 

Puigdemont vol declarar des de Brussel·les

També aquest dimecres, Paul Bekaert, l'advocat belga que assessora el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que aquest no viatjarà a Madrid des de Bèlgica per declarar davant l'Audiència Nacional aquest dijous. "No anirà a Madrid", ha dit Bekaert a l'agència AP. L'advocat ha suggerit que sigui interrogat a Bèlgica, on es troba des de dilluns, i ha afegit que aquesta possibilitat "està prevista legalment". Bekaert ha afegit que, de moment, no hi ha cap ordre d'arrest contra Puigdemont.

Puigdemont i la totalitat del seu Govern estan citats a declarar dijous i divendres davant la jutge de l'Audiència Nacional Remedios Lamela pels presumptes delictes de rebel·lió -castigat amb fins a trenta anys de presó-, sedició i malversació. 

Tres dels conseller imputats, Toni Comín, Meritxell Borràs i Clara Ponsatí, eren encara a Bèlgica aquest dimecres, i almenys Ponsatí podria demanar també declarar des del país centreeuropeu, segons informa Cugat.cat. Altres dos consellers que van acompanyar Puigdemont a Brussel·les, Joaquim Forn i Dolors Bassa, han tornat a Catalunya en les darreres hores. 

Competen la llista de consellers investigats per rebel·lió i citats a declarar a l'Audiència Nacional Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Lluís Puig, i Meritxell Serret, així com el vicepresident Oriol Junqueras. Igualment estan imputats i citats a declarar els exconsellers Carles Mundó i Santi Vila.

Paralel·lament, i també pel suposat delicte de rebel·lió, estan citats així mateix a declarar davant el Suprem la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa Lluís Corominas, Anna Simó, Lluis Guinó, Ramona Barrufet (tots de JxSí) i Joan Josep Nuet (CSQP). Nuet i Simó ja han viatjat a Madrid, aquest dimecres a la tarda, i han estat acomiadats a l'Estació de Sants de Barcelona per prop d'unes 200 persones, que els han manifestat el seu suport.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?