Público
Público

El sobiranisme protesta al carrer mentre prepara la vaga general

Milers de persones s'han manifestat davant els ajuntaments de poblacions d'arreu de Catalunya després de l'empresonament de més de mig Govern català i poca estona abans que es donés a conèixer l'ordre internacional de detenció del president Puigdemont i dels consellers que l'acompanyen. Durant el matí s'han produït concentracions i talls de trànsit a diferents punts del territori català. La Intersindical ja ha convocat vaga per al proper dimecres, i hi haurà noves accions tot el cap de setmana.

Concentració a Plaça de Sant Jaume per reclamar la llibertat dels presos polítics / EFE Quique García

públic

El sobiranisme ha tornat a sortir al carrer, ara en protesta per l'empresonament del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i altres set consellers. A les set de la tarda s'han produït concentracions massives davant els ajuntaments de totes les capitals de comarca, convocades per l'ANC i Òmnium cultural. A més, s'ha produït multitud d'altres protestes, espontànies o convocades pels Comités de Defensa del Referèndum (CDR) locals en diversos punts de la geografia catalana. protestes que se suman a les que s'ha produït ja des de primera hora de divendres, i que continuaran durant tot el cap de setmana. Amb una nova vaga general en l'horitzó per al proper dimecres, que ja ha estat convocada per la Intersindical-SCC.

La plaça Sant Jaume de Barcelona s'ha omplert a aquesta hora de milers de persones amb banderes estelades, cartells per reivindicar la "Llibertat dels presos polítics"  i crits contra la repressió com "No esteu sols", "Vergonya de Europa "," és dictadura, no és justícia", "Puigdemont és el nostre president" o en favor de la convocatòria a la vaga general. El crit constant i unànim per reivindicar "llibertat" ha recordat per a la gent més gran el temps de les manifestacions contra la dictadura franquista.

Concentració a Plaça de Sant Jaume de Barcelona per reclamar la llibertat dels presos / J.M.

Concentració a Plaça de Sant Jaume per reclamar la llibertat dels presos / J.M.

Davant de les portes de l'Ajuntament de Barcelona s'han situat representants sobiranistes com el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, o dirigents del partit  Demòcrates com Antoni Castellà i l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, després d'una pancarta en què es podia llegir: "Llibertat presos polítics! Som república".

Marcel Mauri, portaveu d'Òmnium Cultural, ha declarat la disposició del sobiranisme a "fer tot el que faci falta" per a que Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i els consellers de la Generalitat "estiguin al carrer el més aviat possible". Agustí Alcoberro, d'ANC, ha parlat de la necessitat d'una acció decidida per aconseguir aquest objectiu.

A la façana de l'Ajuntament s'ha penjat una pancarta exigint la posada en llibertat dels "presos polítics", en protesta per la decisió de la jutge d'enviar a presó a l'exvicepresident Junqueras i els vuit exconsellers que ahir van anar a declarar a l'Audiència Nacional.

A Girona, a la plaça del Vi, també s'han concentrat milers de persones cridant en favor de l'alliberament dels presos -"us volem a casa"-, reivindicant la independència i reclamant la convocatòria d'una vaga general.

Camil Ros, secretari general d'UGT, que es trobava entre els assistents, s'ha adreçat als concentrats amb un recor especial per la consellera Dolors Bassa, afiliada i ex-dirigent del seu sindicat. 

El diputat Benet Sallelas, que també ha pres la paraula, ha posat l'accent en la necessitat de defensar la democràcia, per sobre d'altres objectius, i ha assenyalat que "no s'oblidarà el que han fet PP i C's i PSC". 

La Plaça de la Font de Tarragona, la de l'Ajuntament, de LLeida, la de San Roc de Sabadell, s'han omplert com moltes altres de ciutadans indignats per l'empresonament dels seus representants i la intervenció de les institucions catalanes.

Les protestes a carrers i vies de comunicació ja eren la tònica generalitzada d'aquest divendres arreu del país, l'endemà que l'Audiència Nacional ordenés l'ingrés a la presó de vuit consellers, acusats de rebel·lió, i una setmana després de la declaració d'independència i de la immediata intervenció total de la Generalitat per part del Govern.

Talls de carrers i carreteres

Les accions han consistit al matí fonamentalment en talls del trànsit en diferents punts de Catalunya. S'han tallat diverses carreteres, com ara l'N-230 a l'altura de Bausen (Val d'Aran), la C-14 a Basella (Alt Urgell), la C-26 a Foradada (la Noguera), la C-25 a Artès (Bages), l'N-23 a Molins de Rei (Baix Llobregat), l'N-340 a Les Cases d'Alcanar (Montsià) o l'accés a Andorra a l'N-145. Fins i tot s'ham tallat autovies i autopistes: l'A-2 a l'altura de Castellolí (l'Anoia), amb el resultat de quatre kilòmetres de retencions, i l'AP7 a l'altura de la UAB a Cerdanyola del Vallès. Els talls s'han produït durant tot el matí, i molt especialment a primera hora.

Manifestants tallen la Gran Via de Barcelona aquest divendres, en protesta per l'empresonament de vuit consellers. Unis x la República

Manifestants tallen la Gran Via de Barcelona aquest divendres, en protesta per l'empresonament de vuit consellers. Unis x la República

A més, una manifestació del Comité de Defensa de la República (CDR) de Sant Cugat del Vallès ha tallat la circulació de trens a la línia d'FGC al voltant de les 7:30 i durant uns set minuts.

A Barcelona, grups d'estudiants han tallat diverses avingudes importants: la Diagonal a la zona universitària, la Gran Via en la confluència en Balmes i a la Plaça de les Glòries, així com la Ronda del Nord, davant el Campus Mundet. Una manifestació espontània ha concentrat un centenar de persones davant la delegació del Govern espanyol a Catalunya, a la cantonada de Llúria amb Mallorca.

En moltes d'aquestes protestes han participat els CDR locals, que han convocat accions descentralitzades i assemblees arreu del país aquest divendres i al llarg del cap de setmana. A les 19h, hi ha previstes noves concentracions davant dels ajuntaments de les capitals de comarca, convocades per l'ANC i Òmnium Cultural. Aquestes dues entitats tenen previst participar en una reunió amb CDRs dissabte.

Vaga convocada

Les protestes continuaran durant la propera setmana. I és que tot s'encamina cap a una nova vaga general, anàloga a la que ja es va celebrar el 3 d'octubre, com a protesta per la repressió policial del referèndum de l'1-O. A l'espera del que facin els sindicats majoritaris -que només van donar un suport a mitges al 3-O, com a "aturada de país"- la vaga ja té cobertura legal, des del moment que ha estat oficialment convocada per la Intersindical-SCC.

La vaga ha estat convocada amb motius purament laborals, en resposta a la "precarietat" del món laboral després de les reformes laborals i dels "salaris baixos imperants". En aquest sentit, el secretari general del sindicat, Carles Sastre, ha recordat que la legislació espanyol prohibeix les vagues per raons polítiques. "Oferim una vaga general als treballadors d'aquest país, i els treballadors d'aquest país actuaran segons la seva consciència". ANC i Òmnium Cultural ja s'han pronunciat a favor d'una nova aturada de país. CGT ha deixat de moment l'opció de seguir la vaga a criteri dels seus afiliats i CCOO i UGT encara no han pres una decisió formal.

Els crits a favor de la vaga general ja van ser una constant en la concentració de dijous davant el Parlament, i s'hi van mostrat a favor, entre d'altres, el diputat de la CUP Albert Botran, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, o el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín. La Taula per la Democràcia -integrada per l'ANC, Òmnium, els sindicats majoritaris i més d'un centenar d'altres entitats-, que va ser clau per a l'èxit de la convocatòria del 3-O, encara no s'ha manifestat al respecte. A més, l'ANC i Òmnium ja han cridat a una gran manifestació dissabte 12 de novembre a Barcelona.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?