Público
Público

Varoufakis: "Em sento avergonyit d’una Unió Europea amb presos polítics"

Yanis Varoufakis, exministre de Finances grec i fundador del Moviment per la Democràcia a Europa 2025 (DiEM25), afirma  a Barcelona que "ningú té el dret de prohibir als ciutadans d'una regió europea a aspirar a esdevenir un estat".

L'exministre de Finances Grec Yanis Varoufakis (dreta), en roda de premsa a Barcelona. AGUSTÍN VALVERDE

"Si el dia de referèndum a Escòcia la policia hagués pegat els votants com va passar a Catalunya l'1 d'octubre, ara mateix Escòcia seria independent". Així s'ha expressat aquest dimarts a Barcelona Yanis Varoufakis, ex ministre de Finances grec i fundador del Moviment per la Democràcia a Europa 2025 (DiEM25), en referència a la violència policial viscuda durant el dia del referèndum, en una roda de premsa íntegrament centrada en la situació política a Catalunya, i que ha coincidit amb la jornada de vaga.

Respecte a l'aplicació del 155, Varoufakis també ho té clar: "una Unió Europea amb presos polítics és intolerable, no m'ho hagués esperat mai. No en ple segle XXI. De fet, puc dir que el govern de Madrid, amb les seves accions, està fent molts esforços per a que Catalunya esdevingui independent". Varoufakis se sent avergonyit d'aquest Unió Europea, que no fa res contra l'empresonament de polítics que, de manera pacífica, han seguit el mandat que els havia encomanat el poble, segons ha denunciat.

"La resta del món ens mira i es pregunta: de què coi va tot això? Polítics presos per seguir el mandat pacífic del poble? Un president d'un govern electe demanant asil a un altre país europeu? Jo, des d'aquí, li envio un missatge a Juncker: què passarà si Hongria modifica la Constitució i permet la deterioració dels drets humans i civils? També serà un assumpte hongarès?", ha assenyalat. No obstant, no s'ha volgut posicionar sobre les maneres de protestar pels empresonaments polítics i la situació que es viu a Catalunya en general. "No és la meva feina aconsellar sobre les formes de protesta col·lectives i no penso dir als catalans i catalanes com han de seguir la seva lluita".

La crisi catalana: una oportunitat per a Europa

Varoufakis no vols posicionar-se sobre si Catalunya ha de ser independent o no. No obstant, mira cap a la Unió Europea i no dubta a fer-la responsable de la crisi entre Catalunya i Espanya. "La Unió Europea ha estat la responsable d'exacerbar el descontent que hi ha a Catalunya amb l'Estat espanyol, ja que Espanya ha utilitzat l'austeritat imposada des de la UE contra Catalunya". És per aquest motiu que la crisi catalana és responsabilitat de la Unió Europea, segons Varoufakis.

L'exministre de finances grec es mostra convençut que aquest no serà l'últim problema regional que es presentarà a la UE. "És una bona oportunitat per a la Unió Europea per crear protocols per a aquest tipus de casos, perquè se'n continuaran presentant en el futur. Tenim Escòcia, Còrcega, algunes regions d'Itàlia... La Unió Europea no pot mirar cap a una altra banda, i en el cas de Catalunya s'està comportant de manera hipòcrita i incoherent".

Varoufakis aposta per buscar solucions paneuropees perquè el continent esdevingui, d'una vegada per totes, una regió cohesionada i realment demòcrata. Per això, la Unió Europea s'ha de redefinir en termes de multiplicitat de sobiranies i ciutadanies, ha afirmat. També hi ha una part econòmica important, segons Varoufakis: "cal una transferència fiscal democràtica a les regions més empobrides per estabilitzar la Eurozona i fer que sigui un territori de prosperitat, no de misèria com és ara".

Les eleccions del 21 de desembre

En referència a les properes eleccions catalanes, programades per al 21 de desembre, ha dit: "en qualsevol regió que es vulgui embarcar en un procés d'independència, les eleccions les ha de guanyar un partit o una confluència de partits que tinguin en el programa un referèndum[sobre la independència de Catalunya]. A més, això s'ha de guanyar amb un 50% +1 dels vots. Això ha de quedar clar".

Durant la seva intervenció, Varoufakis també ha tingut unes paraules per al sistema judicial, que ha titllat d'imperfecte, com les democràcies europees. També ha assegurat que el fet que les empreses traslladin les seves seus socials per temes polítics, demostra la poca fortalesa de la Unió Europea, ja que això, per exemple, mai passaria als Estats Units, al seu parer.

Per últim, ha estat contundent en afirmar que "ningú té el dret de prohibir als ciutadans d'una regió europea d'aspirar a esdevenir un estat" i ha enviat un missatge al poble català: "cap de nosaltres serà recordat pel que fem, només serem recordats si no ens rendim".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?