Cargando...

Secciones

Publicidad

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en roda de premsa a la seu del partit. EUROPA PRESS

ERC diu que el Govern no estava preparat per a una República amb "violència" de l'Estat

Publicidad

"Mai hauríem superat la situació de posar en risc els ciutadans del país", expliquen els republicans, que diuen que l'Executiu no volia "comprovar amb morts" fins on podia arribar la resposta de l'Estat.

Public

La declaració d'independència i la República catalana no s'han desenvolupat perquè "ni el país ni el Govern estaven preparats per fer front a un Estat autoritari i sense límits a l'hora de aplicar la violència". Així ho ha assenyalat aquest dilluns el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en la línea del que ja ha afirmat en diverses ocasions el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des de Brussel·les.

Publicidad

"El Govern tenia una línia vermella, que era la de la no violència", ha assegurat Sabrià, en roda de premsa després de la reunió de la direcció del partit. El portaveu dels republicans ha afegit que la República que es va proclamar el 27 d'octubre s'hauria pogut desenvolupar, però que l'Executiu va optar per no fer-ho davant els "riscos" per a la ciutadania, davant les "proves clares" que el Govern central preparava una resposta violenta.

"Mai hauríem superat la situació de posar en risc els ciutadans del país", ha dit Sabrià, que ha estat molt explícit quan ha afirmat que el Govern no volia "comprovar amb morts" fins a on hauria arribat aquesta eventual reacció de l'Estat.

Puigdemont ja va advertir d'una "ofensiva violenta"

Les afirmacions del portaveu d'ERC es corresponen amb declaracions de Puigdemont des de Brussel·les. Ja en la seva primera compareixença a la capital europea, el dimarts 31 d'octubre, va explicar que la decisió de no resistir-se a l'aplicació del 155 es va prendre davant "dades de fons i contrastades que indicaven que el Govern espanyol preparava una "ofensiva violenta i sense precedents" contra "el poble català" i contra els funcionaris i membres del Govern de la Generalitat.

Publicidad

"Vam acordar que el govern prioritzaria la prudència, la seguretat i la moderació", va raonar aleshores Puigdemont. Tres dies després, en una entrevista a la televisió belga, el president català insistia que el Govern espanyol es preparava per a "una nova onada de violència", i que això explicava els moviments de l'executiu català des de la declaració d'independència.

Dos dies abans, el diumenge 29, el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, advertia que l'Executiu hauria de "prendre decisions" que "no sempre seran fàcils d'entendre". I fins i tot el 27 d'octubre, hores abans que el Parlament aprovés la declaració d'independència, Públic ja havia recollit el testimoni de diverses fonts independentistes que alertaven d'una resposta violenta per part de l'Estat.  

Publicidad

També aquest dilluns, en una entrevista al diari belga Le Soir, Puigdemont ha afirmat que una sortida que no passi per la independència "sempre és possible". "He treballat durant trenta anys per obtenir un altre anclatge de Catalunya a Espanya. Hi hem treballat molt, en això, però l'arribada al poder del senyor Aznar va aturar aquest camí", ha afirmat

Publicidad

Publicidad

Publicidad