Público
Público

"El 22D l'independentisme no desapareixerà per molt que Rajoy ho vulgui"

Els politòlegs Jordi Muñoz i Gemma Ubasart han analitzat a 'La Klau Crítica' els escenaris previs i posteriors a la convocatòria d'eleccions

Els politòlegs Jordi Muñoz i Gemma Ubasart, moderats pel periodista Sergi Picazo / PÚBLIC

Gemma Ubasart i Jordi Muñoz, politòlegs i professors de ciència política a la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat de Barcelona (UB) han repassat aquest dilluns al programa 'La Klau Crítica' el panorama electoral actual, en què els comicis arriben en un moment convuls a nivell social, després de l'aplicació de l'article 155. Aquesta mesura i la convocatòria d'eleccions per part del president del govern espanyol Mariano Rajoy generen un escenari "excepcional".

Tot i que les últimes estimacions dels analistes apunten a una repetició de la correlació de forces entre sobiranistes i unionistes respecte les eleccions del 27 de setembre de 2015, el repartiment d'escons entre partits canviarà. Jordi Muñoz ha assenyalat que la major del vot de Junts pel Sí podria anar cap a ERC però que tot i això el bloc independentista té una "gran estabilitat".

Per la seva banda Ubasart ha demanat "cautela", tenint en compte que es produiran canvis en el relat i tampoc hi haurà una llista unitària. Igualment la politòloga ha remarcat que "els petits moviments poden ser claus" en la configuració del Parlament, per factors com ara la desmobilització del votant independentista després del no desplegament de la república, o d'aquells no partidaris de la declaració unilateral. Per altra banda, l'empresonament dels polítics de Junts pel Sí i dels dirigents de les entitats sobiranistes o la mobilització per part del PP i el PSC pot generar l'efecte contrari, ha assenyalat.

L'últim CEO corresponent al mes d'octubre marcava en un 48% els partidaris del sí a la independència. Això no obstant, els dos ponents han relativitzat els resultats i han apuntat possibles motius que afavoririen el ball de xifres. Muñoz ha parlat de l'efecte que podria tenir per a l'independentisme "la legitimació de l'actuació de l'Estat" durant l'1 d'octubre, mentre que Ubasart ha reiterat que la qüestió del model territorial continua generant preocupació entre l'electorat. Per aquest motiu. ha assenyalat que tant els partidaris d'un estat autonòmic com els federalistes o els independentistes seguiran fent acte de presència a les enquestes i a les urnes.

Les posicions es mantenen

Un dels punts centrals del programa ha estat l'anàlisi del moment en què es troba Catalunya des del punt de vista polític, tenint en compte el recorregut frenètic que es va viure durant tot el mes d'octubre. Ubasart considera que s'ha arribat a aquest punt per una "mala lectura dels resultats del 27S", considerant que es legitimava una via unilateral que tan sols interpel·lava "mitja Catalunya". El que ha qualificat d'"anàlisi en format tuit" per part dels partits del Govern, segons l'experta va arribar a un "moment de catarsis" el dia 27 d'octubre després de la declaració d'independència i l'activació del 155 al Senat.

Precisament aquesta data ha estat considerada per Jordi Muñoz com un moment de suspensió del "funcionament normal democràtic a Catalunya" tot i que per ell també va ser l'episodi en el qual es van començar a destapar "molts errors de l'independentisme" i els costos davant la "resposta autoritària de l'Estat" en la que al seu entendre "hi havia un espai per trobar una resposta democràtica".

Canvi de paradigma

Els dos experts han explicat que aquestes setmanes prèvies a les eleccions plantegen reptes insòlits per a totes les candidatures. Per una part els partits independentistes "hauran de fidelitzar el vot de l'1-O" i alhora hauran de generar un canvi en el relat que vagi més enllà de l'actual. Aquesta disposició de forces, amb algunes formacions amb consellers i càrrecs empresonats tampoc deixarà el bàndol constitucionalista indiferent, segons han relatat. La batalla pel lideratge de l'espanyolisme recaurà amb moltes probabilitats sobre Ciutadans tenint en compte que "viu de la tensió social", han considerat.

Alhora però el moment tampoc és fàcil ni per al PSC ni per a Catalunya en Comú, que representen posicions no polaritzades. La candidatura de Miquel Iceta ha fet una aposta per afegir a la seva llista candidats provinents d'espais com Societat Civil Catalana o l'antiga Unió, i els de Domènech, que es disputen el vot tant amb ERC com amb el PSC estan veient uns moviments que per una banda els tensen, com el trencament del govern de l'Ajuntament de Barcelona, i per l'altre els donen aire: el viratge del PSC, a parer dels dos analistes.

Els escenaris de futur són complicats per la governabilitat i cap dels dos convidats al debat s'ha atrevit a fer una aposta. Ubasart  ha explicat que es planteja "un altre escenari", perquè l'independentisme ha perdut recolzament amb la DUI i queden pendents moltes decisions per part de les diferents candidatures, mentre que Muñoz ha assenyalat aquells sectors de l'electorat que no veuen simetria entre DUI i 155.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?