Público
Público

1 D'OCTUBRE Un ferit per bala de goma l'1-O explica com li ha canviat la vida des d'aleshores 

Roger Español ha perdut la visió d'un ull. ha anunciat la presentació d'una querella contra els agents que presumptament van disparar contra qui participava en el referèndum d'autodeterminació i ha demanat que aquestes pilotes "no s'utilitzin mai més"   

Roger Español va perdre la visió d'un ull com a conseqüència de l'impacte d'una bala de goma durant les càrregues policials de l'1 d'octubre / IRÍDIA

PÚBLIC I AGÈNCIES

Roger Español, el veí de Barcelona que va perdre la visió d'un ull per l'impacte d'una pilota de goma l'1-O, ha anunciat aquest dimarts la presentació d'una querella per un delicte de lesions contra l'agent de la policia espanyola  que presumptament li va disparar i contra dos comandaments del cos que van presenciar els fets.

Segons que ha informat en roda de premsa l'advocada del ferit, Anaïs Franquesa, han presentat la querella en el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que estava de guàrdia l'1-O, en una doble condició: una acusació particular, que representa a Roger Español, i una acusació popular, formada pel Centre Iridia de defensa dels Drets Humans.

Franquesa ha afirmat que té "molta informació" i que ara comencen el "camí judicial", al mateix temps que ha fet una crida "a la ciutadania i als mitjans" perquè els facin arribar totes les imatges de l'1 d'octubre al carrer Sardenya i Diputació de Barcelona, on es van disparar les pilotes de goma que van ferir Roger Español.

El ferit ha dit que, quan van ocórrer els fets, tornava a la seva casa, que es troba prop de l'escola Ramón Llull, en la qual la policia espanyola va intervenir l'1 d'octubre. No va poder veure el policia que li va disparar a menys de 15 metres.

Roger Español, músic de professió, ha ofert el seu testimoni en un vÍdeo on explica com li ha canviat la vida des d'aleshores: "Espero i desitjo que les bales de goma no s'utilitzin més", afirma en el vídeo, titulat Stop bales de goma, difós per Irídia, en el que es recorda també el cas d'Ester Quintana.

Cap persona del govern s'ha posat en contacte amb ell ni s'ha interessat pel seu estat. "Ni una paraula amable, ni una disculpa", ha lamentat la víctima.

Per la seva banda, l'advocada de l'acusació popular, Laia Serra, que també va portar el cas d'Ester Quintana, qui també va perdre un ull pel tret d'una pilota de goma per part dels Mossos d'Esquadra l'any 2012, ha explicat que a més de "depurar la responsabilitat" dels agents de policia volen que "s'eradiqui l'ús de les pilotes de goma a l'Estat espanyol" que compta amb una "legislació difusa".

Serra també ha dit que en el cas de Roger Español tenen nombroses imatges que han permès identificar als dos comandaments de la Policia Nacional, a més de ser una prova dels fets.

El quart tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Asens, també ha intervingut en la roda de premsa explicant que l'Ajuntament s'ha unit a l'acusació popular a causa de "la passivitat de la fiscalia enfront d'aquests fets" i considera que l'haver de de l'Ajuntament és "suplir el que la fiscalia hauria de fer".

Asens també ha explicat que l'1 d'octubre no s'estava produint "cap fet que justifiqués l'ús de les pilotes de goma" i que "qualsevol veí o veïna podria ser Roger Español". "És un acte de barbàrie que ens interpel·la com a societat", ha dit.

A més, Asens ha recordat que les pilotes de goma estan prohibides a Catalunya i que el seu ús suposa "un insult a les víctimes, a les seves famílies, a les associacions de drets humans i a la sobirania del nostre país".

Les pilotes de goma van ser prohibides a Catalunya fa tres anys, després que Ester Quintana perdés un ull durant la vaga general del 14-N de 2012. Aquest i altres casos van portar al Parlament a prohibir el seu ús per part dels Mossos. Ara, Roger, recolzat per Irídia, es querellarà per l'agressió que va sofrir l'1-O.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?