Público
Público

PRESOS POLÍTICS Junqueras demana sortir de presó per participar en la campanya del 21D

El vicepresident de la Generalitat i la resta de consellers en presó preventiva presenten recursos sol·licitant el seu alliberament. Assumeixen explícitament o implícitament l'aplicació del 155. 

El vicepresident de la Generalitat, Oriol, Junqueras. en la seva arribada a l'Audiència Nacional, el passat dia 2 de novembre 

públic

Els membres del Govern a la presó en volen sortir per participar en la campanya electoral. El vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors BassaJoaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull han presentat en les darreres hores sengles recursos d'apel·lació davant l'Audiència Nacional en què sol·liciten la seva excarceració. En els recursos, els consellers assumeixen l'aplicació del 155, en destacar que van declarar davant el tribunal com a exconsellers, i que l'Executiu català no ha dut a terme cap actuació des de la intervenció de l'autogovern a càrrec de l'Estat posterior a la declaració d'independència. Amb el matís que els consellers d'ERC ho han fet implícitament, mentre que els del PDeCAT han "acatat" explícitament el 155.

En el seu recurs, Junqueras argumenta que els acusats, "tot i ostentar legítimament i democràticament la condició de membres del Govern de Catalunya, van acudir a l'Audiència Nacional ja com a exconsellers o exmembres del Govern". En aquest sentit, afegeix que l'Executiu "no s'ha reunit des del dia del seu cessament" -la darrera reunió va ser la nit del 27, just abans que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciés l'aplicació del 155 i la convocatòria d'eleccions-, i que "no s'han adoptat acords de Govern ni s'han efectuat publicacions oficials que demostrin actes executius després de la sessió parlamentària del 27 d'octubre".

Amb aquestes precisions, el recurs de Junqueras argumenta que no pot existir el "risc de reiteració delictiva" que va al·legar la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela per dictar presó incondicional contra els membres del Govern. Afegeix que la declaració d'independència del 27-O va tenir un "valor estrictament polític", i recorda que Rajoy va dissoldre el Parlament amb l'objectiu, "que comparteix" el propi Junqueras, de "participació en el procés electoral".

"Actor" en una "situació preelectoral"

Sobre les eleccions, de fet, el recurs ressalta que cal "preservar els interessos" de Junqueras "com a actor en l'escena política actual, i concretament en una situació preelectoral". Junqueras és el candidat d'ERC, la llista a la qual totes les enquestes donen com a guanyadora de les eleccions, i la resta de consellers empresonats integren o bé aquesta mateixa candidatura o la de Junts per Catalunya. El president Carles Puigdemont i els consellers que l'acompanyen a Brussel·les també formen part d'aquestes llistes. 

Els recursos de lla resta de consellers d'ERC -Romeva, Mundó i Bassa- van en la mateixa línia que el de Junqueras. Lleugerament diferents són els dels consellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, tots ells del PDeCAT, en què es subratlla que tots dos han "acatat expressament" l'aplicació del 155, tot i que no la considerin legítima. La vuitena membre del Govern en presó condicional és Meritxell Borràs (PDeCAT), de la qual encara no se'n coneix cap recurs. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?