Público
Público

El Suprem cita a declarar divendres els consellers empresonats i els 'Jordis'

El jutge Pablo Llarena estudiarà els recursos dels imputats, que demanen la llibertat provisional. El vicepresident Junqueras i els consellers a la presó han acatat amb diverses fórmules l'aplicació del 155, i addueixen que tenen dret a participar en la campanya del 21D

Els consellers Joaquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Carles Mundó, Josep Rull y Meritxell Borràs, arribant a la seu de la Audiència Nacional, el passat 2 de novembre. REUTERS/Susana Vera

públic

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha citat a declarar aquest divendres el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, els consellers Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Meritxell Borràs, en presó preventiva i investigats pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació per la declaració d'indepèndencia del 27 d'octubre. Igualment ha citat l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també en presó preventiva, imputats per sedició per la manifestació del 20 de setembre a les portes de la conselleria d'Economia. Tots ells han presentat recursos que demanen la seva excarceració, i el jutge els prendrà declaració al respecte.

Aquest podria ser el primer pas per deixar els 10 empresonats en llibertat provisional, després el cas hagi passat de l'Audiència Nacional al Suprem. El mateix jutge Pablo Llarena ja va deixar en llibertat provisional la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la mesa de la Cambra investigats també pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació, després que tots ells acatessin de diversa forma l'aplicació del 155. Un pas que també han fet -amb diverses modalitats- els membres del Govern empresonats, i cessats pel Govern central el mateix 27-0, en aplicació del mateix article de la Constitució.

La totalitat dels consellers empresonats formen part de les llistes d'ERC i de Junts per Catalunya per a les eleccions del 21D en posicions de sortida, així com Jordi Sànchez, número 2 de la candidatura que encapçala el president Carles Puigdemont. Els membres del Govern empresonats, de fet, han al·legat en els seus recursos que han de ser alliberats per "preservar els seus interessos" durant la campanya electoral. També han argumentat que, pel fet de presentar-se als comicis, estaven assumint implícitament tan el seu cessament com l'aplicació del 155.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?