Público
Público

Entitats contra "la repressió" del 155

Un mes després de la intervenció de la Generalitat pel 155, associacions de tot tipus en denuncien els efectes, que van de la paralització de subvencions -i de projectes- al conflicte competencial, passant per les tensions en l'ensenyament

Representants d'entitats de diversos sectors, en un acte a la seu d'Òmnium per denunciar els efectes del 155. Al centre, el portaveu de l'entitat, Marcel Mauri./ Cèlia Muns

Ha passat un mes des de l'aplicació de l'article 155 i diverses entitats de l'àmbit social, cultural i educatiu expliquen que ja n'han notat les primeres conseqüències. Òmnium Cultural ha volgut condemnar la mesura envoltant-se de representants dels diferents sectors per explicar com els ha afectat i per demanar una retirada conjunta d'un article que, segons Marcel Mauri, portaveu de l'entitat "amaga la repressió del Partit Popular".

Mauri ha estat contundent i ha afirmat que amb aquesta actuació "el Partit Popular està fent el que no ha pogut fer amb les urnes". També ha destacat que "en aquest mes hem vist drets fonamentals com el dret d'expressió o el de publicació segrestats". A més, Mauri ha volgut aprofitar l'ocasió per reclamar, de nou, l'alliberament del president de l'entitat, Jordi Cuixart, i de la resta de presos polítics.

"El pitjor és la incertesa", ha afirmat l'actor Àlex Casanovas, president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, que ha afegit que "no saber si es cobraran les subvencions ha suposat la paralització o fins i tot l'anul·lació de molts projectes". Tono Albareda, president de LaFede-Organitzacions per la Justícia Global, ha subscrit el missatge de Casanovas explicant que les entitats que representa la seva organització han patit retards en el cobrament d'un total de 550.000 euros i que aquesta mateixa situació l'han viscuda diferents projectes de l'àmbit social, que han estat pendents de rebre una suma total de 10 milions d'euros. Ha puntualitzat però que finalment aquests projectes han estat finançats.

Per la seva banda, Mauri i Yolanda Hernández, de l'Associació Servidors Públics de Catalaunya (spCAT), han pronosticat que tot i que ja es comencen a notar els efectes del 155, "les grans afectacions les veurem d'aquí a uns mesos, al març o a l'abril".

Hernández ha volgut destacar també que la mesura "fa que desaparegui el conflicte competencial", ja que les competències de la Generalitat les assumeix el govern central. D'aquesta manera, segons la representant de spCAT, una de les conseqüències més rellevants que tindrà l'aplicació de l'article serà en la gestió legislativa, ja que "hi ha el perill que el Partit Popular dicti normatives sense que hi hagi cap govern català que les pugui impugnar".

Pel què fa a l'àmbit educatiu, Ramon Font, portaveu del sindicat d'Ensenyament USTEC-STEs, ha explicat que el sector ha notat de seguida l'aplicació del 155, que ha fet que no es poguessin aplicar les mesures previstes per contrarestar les retallades en el sector que hi havia hagut des de l'any 2010. A més, ha recalcat que "el Partit Popular està obsessionat amb el suposat adoctrinament i amb els drets dels castellanoparlants", i que des del món de l'educació, ha explicat "es volen garantir aconseguint que tothom pugui parlar les dues llengües perfectament mitjançant el sistema d'immersió lingüística".

Finalment, Mauri ha demanat als partits polítics catalanistes que, de cara a les eleccions del 21 de desembre, "es conjurin per aturar immediatament el 155 i reclamar l'alliberament dels presos polítics", puntualitzant que "no volem intervenir en quina forma ho han de fer".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?