Público
Público

Els aliats de Puigdemont el pressionen perquè clarifiqui els seus plans

Des d'ERC i la CUP es demana al president cessat per Rajoy que deixi clar com pensa ser investit, així com quina estratègia pretén mantenir si ho acosegueix

El president de la Generalitat cessar Carles Puigdemont, a Brussel·les.- EFE

Acabat el parèntesi de cap d'any, l'independentisme té clar qui ha de ser el proper president de la Generalitat. Tant ERC com la CUP han reiterat que Carles Puigdemont ha de ser restituït en el càrrec, i aquesta és, de fet, l'única opció que contempla la seva pròpia candidatura, Junts per Catalunya. Però no per això els aliats del president cessat per Rajoy han deixat de pressionar-lo. Concretament, perquè clarifiqui els seus plans, abans i després d'una investidura que, ara per ara, no està gens clara, per la situació judicial del propi Puigdemont -a Brussel·les- i del líder d'ERC, Oriol Junqueras -a la presó d'Estremera, i que declara aquest dijous davant el jutge del Suprem que ha de decidir si el posa o no en llibertat provisional-.

Una pressió forta, tot i que mesurada en el to ha exercit aquest dimarts ERC. El seu portaveu, Sergi Sabrià, ha recalcat que la formació "només treballa" amb l'opció d'investir Puigdemont. Però també ha assenyalat que Junts per Catalunya ha de "posar sobre la taula com es fa possible aquesta possibilitat", segons ha dit Sabrià als micròfons de RAC1.

"Estem disposats a donar suport a la proposta guanyadora i ara hem de transformar-ho en realitat", ha afegit Sabrià, referint-se a la investidura de Puigdemont. "El temps no ens sobra i en els propers dies ho hem de concretar", ha subratllat.

ERC sortia així al pas de la postura de JuntsxCat, que dissabte, i per boca de la seva directora de Campanya, Elsa Artadi, havia remarcat que la formació no considera altra possibilitat que la de tornar a fer president Puigdemont, perquè "pensar en una altra opció és tornar al marc mental que Rajoy pot canviar el president".

La "correlació de forces"

A la vegada, la formació ara per ara amb més pes dins de la CUP, Endavant, també ha demanat concreció a Puigdemont. No tant de cara a la investidura com pensant en la legislatura. En un comunicat de valoració dels resultats del 21D fet públic aquest dimarts, Endavant considera que, malgrat la nova majoria independentista, "no hi ha la suficient correlació de forces, ni respecte l'Estat ni en el si de l'independentisme", per convertir les "victòries electorals" i la "majoria social" independentista "en una república independent". I afirma que correspon a Puigdemont "explicar quines estratègies proposa per capgirar la correlació de forces que actualment impedeix materialitzar la república".

"Ja no val demanar confiança cega a un poble que ha posat el seu cos per defensar els seus drets fonamentals", adverteix la formació, en referència a la repressió policial de l'1-O, i demana a Puigdemont que plantegi la seva estratègia "de forma pública i transparent, evitant el secretisme dels últims temps i les decisions a porta tancada a Palau".

Mentrestant, JuntsxCat respon a les pressions dels seus potencials aliats -necessita els vots d'ERC, i almenys una abstenció de la CUP- amb una crida a la tranquil·litat, peo també amb una reafirmació dels seus objectius: des de la candidatura s'ha explicat aquest dimarts que mantenen "contacte permanent" amb republicans i cupaires, tant a Barcelona com a Brussel·les, per "garantir el compliment del resultat electoral". Un compliment que, recalca JuntsxCat, passa per "investir el president Puigdemont".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?